Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Castell de Mediona
© Josep Cano / Diputació de Barcelona

Escapada a l'Alt Penedès: entre pàmpols i pedres

Caminarem entre les arrels dels ceps i de la nostra cultura: vinyes, castells i viles medievals

Escrit per
Albert Tomàs
Publicitat

Van ser els grecs, set-cents anys abans de Crist, que per primera vegada van deixar testimoni del vi. A grecs i romans devem l'expansió d'aquesta beguda per les costes mediterrànies, i als cristians la seva consolidació com a part indestriable de la nostra cultura, essent, com ho és encara, un element important de la litúrgia. Les arrels dels ceps, doncs, s'entrellacen amb les de la nostra civilització. Ho descobrirem en una intensa escapada.

Tarda dia 1: pau medieval

Mil anys d'història ens contemplen des de la Torre Grossa del Castell de Mediona, a l'Alt Penedès. D'ençà de la seva fundació al segle X -probablement sobre una construcció sarraïna-, s'hi han escorregut anys, vides i estils arquitectònics diversos, però la plaça no ha deixat mai d'estar habitada. Al segle XXI, aquest conjunt monumental acull múltiples activitats socials, culturals i de lleure. A banda de la pau i el contacte amb la naturalesa que, per descomptat, hi trobem, s'hi organitzen periòdicament trobades, tallers, cursets, exposicions i visites guiades.

Sigui quina sigui l'opció que triem, en el fons no deixarà de ser una excusa per, durant unes hores, trepitjar un sòl amarat d'història en plena natura. Al capdamunt d'una coma de la serra del Bolet, enclotat entre turons i vinyes, al castell s'hi accedeix per una única carretera: un recorregut ideal per transportar-nos de ple al món medieval, com els cavallers que, adormits damunt del cavall, eren encantats per les fades i entraven en una dimensió meravellosa. Per arribar a la nostra meta sortim del nucli urbà de Sant Quintí de Mediona, agafem la C-244a en direcció Sant Joan de Mediona i prenem el trencall degudament indicat per arribar al castell, a l'alçada del quilòmetre 18. Això si anem amb cotxe, és clar. A peu, a cavall o amb bicicleta també és possible d'arribar-hi. Sortim pel carrer de Ponent per un camí entre les vinyes fins que, a tocar d'una antiga fàbrica, ens trobem amb un cartell que ens assenyala el camí. De pèrdua impossible, la pujada a peu o amb bicicleta és un petit plaer reservat per als amants del senderisme.

Si fa bon dia, i anem amb temps, ens podem aturar abans d'arribar a la nostra destinació per fer una mica de ruta boscana per un dels camins que es perden en la frondositat que tot ho envolta. Arribem a la fortificació, i salta a la vista que la construcció primitiva del segle X l'han anat fornint fins al seu estat actual incomptables generacions d'habitants. Una capella romànica del segle XII en primera instància, ampliada als segles XIII i XIV amb estil gòtic, una construcció templera del segle XIII, i, finalment, la Torre Grossa, edificada al segle XV pel duc de Cardona. Aquest recorregut cronològic i arquitectònic a la vegada us el trobareu desenvolupat i detallat si assistiu a una de les visites guiades del castell, que haureu de reservar amb antelació, però que serà un colofó reparador abans d'acompanyar el sol cap a la posta.

Matí dia 2: passejada aquosa

Al peu del Castell de Mediona, el municipi de Sant Quintí de Mediona reposa a la muntanya des que va ser construït contemporàniament a la fortalesa. Els seus orígens, com els de la majoria dels pobles del voltant, estan vinculats a la frontera entre els àrabs i els cristians en temps de l'ocupació, i, de fet, són producte inevitable del mestissatge que es produeix en les zones limítrofes.

En aquest cas, sembla ser que va ser l'aposentament d'un priorat del Monestir de Ripoll allò que va motivar l'aparició d'una població estable a la contrada entre els segles X i XI. La casa o cel·la monàstica que llavors va ser construïda sota la protecció de Ripoll encara ara es pot visitar i és, segurament, el millor punt per començar la ruta dins del poble, a la plaça de l'Església. De restes originals en queden poques, no en va els anys han llimat l'edifici, però encara es conserven alguns detalls que ens parlen del passat. A la Rectoria Vella hi trobem el que havia sigut un dels accessos al recinte. S'ha mantingut, també, una porta adovellada amb una creu esculpida i uns quants finestrals decorats amb relleus renaixentistes. Si esteu afeccionats a les visites d'Esglésies, de seguida reconeixereu les arcades del claustre que, tot i que han perdut la seva funció original, són un record immutable d'allò que un dia van significar. Acompanyant la casa monàstica, el priorat de Sant Quintí de Mediona també comptava amb una església, avui en dia la parròquia de la vila. Sense restes originals, la porta principal conserva vestigis renaixentistes.

Sortim de l'església i fem un salt en el temps: dues propostes no excloents, dependrà de vosaltres mateixos. La primera, el molí paperer Ca l'Oliver, que va entrar en funcionament a principis del segle XVIII. S'hi arriba a peu des del nucli antic pel Camí de ca l'Oliver. La segona, a l'altra punta del poble -una bona manera de veure'l sencer és anar-hi tot seguit-, són les Fonts de les Deus, al peu de la riera Torrent del Duc, des d'on neixen un bon grapat  de rutes a peu pels contorns del poble. A tocar de les fonts, hi trobareu unes instal·lacions d'esports d'aventura, sens dubte, una bona manera per obrir la gana abans de dinar. Si encara esteu animats, al terme municipal de Sant Quintí de Mediona  hi ha vora cinquanta fonts naturals. Res millor per al caloret de l'estiu.
Publicitat
Tarda dia 2: Vilafranca, més que la capital del vi
© Consorci de Turisme de l'Alt Penedès

Tarda dia 2: Vilafranca, més que la capital del vi

Bressol de cultura popular, epicentre polític i social de la vegueria i símbol de la prosperitat de comarques, Vilafranca del Penedès es presenta com una parada obligatòria en la nostra escapada. El moment ideal per fer-hi escala és, sens dubte, a finals d'agost, quan la calor ja ha baixat un xic i, sobretot, arriba Sant Fèlix, dia de la Festa Major. La ciutat es transforma durant cinc dies, els carrers bullen i s'omplen de foc. Poca cosa cal afegir de la festa castellera, moment en què es concentra, a la plaça de Sant Fèlix, l'energia vital de tota Vilafranca.

A banda de les festes puntuals, però, la ciutat presenta un ampli ventall de possibilitats turístiques destacables. Una primera opció és fer senderisme entre vinyes i recórrer, a peu o amb bicicleta, els 4 quilòmetres que hi ha fins al bosc dels Pujols. Si, en canvi, volem trepitjar ciutat, tenim dues propostes definides, que semblen fetes a mida per aquells versos de Foix: "m'exalta el nou i m'enamora el vell". El primer itinerari que us suggerim és la ruta modernista, que ens permetrà d'admirar l'arribada de la modernitat i el progrés a Vilafranca a finals del segle XIX. Obligatoris els interiors de la Casa Miró. El segon, la ruta medieval, ens menarà pel centre històric de la ciutat i ens permetrà de conèixer de primera mà dos esdeveniments crucials en la història de Catalunya: la mort del rei Pere el Gran, al Palau Reial, i els fets que van portar a la Concòrdia de Vilafranca. La signatura d'aquest acord va conduir a la guerra civil catalana del segle XV entre la família reial dels Trastàmara, que en aquell moment governaven Catalunya, i la Generalitat.

Seguim en ruta i ens obrim pas al voltant del Palau Reial i la plaça de Jaume I, pel carrer General Prim, fins arribar a la plaça de la Vila, la plaça de Sant Joan i, més enllà, el Convent de la Santíssima Trinitat. L'entramat de carrers ens recondueix a la plaça de la Constitució, just al costat d'on hem començat, per fer una visita a la Basílica de Santa Maria i el Campanar. A la cripta hi ha un magnífic grup escultòric del davallament de la Creu amb signatura de Josep Llimona. Ben a prop de la basílica trobareu el més que recomanable Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi a Catalunya, on us endinsareu en la història d'aquesta beguda de manera entenedora i a través d'elements museístics moderns.
Matí dia 3: matí de vinyes

Matí dia 3: matí de vinyes

Entendre el Penedès és entendre'n les vinyes. Per això no podem passar per aquesta terra i no dedicar un matí a resseguir les vies que uneixen els pobles dels volts de Vilafranca del Penedès: Torrelavit, Puigdàlber, la Granada, Santa Fe del Penedès (algú es recorda de Nissaga de Poder?)... A peu de carretera, milers de rengles de ceps es van obrint, a mesura que avancem, en un ordre perfecte, mil·limètric. Envoltats de vinyes, per aquest matí us proposem una original incursió al Pla del Penedès.

Accedim a aquest petit municipi des de Vilafranca, prenent la C-15 en direcció a Igualada. Un cop hem aparcat, podem fer una ullada al nucli urbà, antic però renovat per imposició de la vida quotidiana. En l'ambient es conserva l'aire d'un altre segle. El que us proposem, però, no és una visita convencional al municipi. En lloc d'això, us convidem a assistir a un ritual ancestral: un dia de verema a la finca de Jean Leon.

Entendre el Penedès és entendre'n les vinyes. Així que traieu tot el suc a aquest dia de verema, que us permetrà, a banda d'una idíl·lica excursió entre ceps, sarments i pàmpols, conèixer la història d'aquesta finca i, en acabat, degustar un esmorzar típic de pagès. Experiència única per immergir-se en el significat del vi, la terra i la tradició.
Publicitat
Tarda dia 3: entre les runes de la Història
© Blai Carda / GLOBAL IMAGE

Tarda dia 3: entre les runes de la Història

Paradoxalment, comencem i acabem l'escapada a l'Alt Penedès no pas a la vinya sinó a la muntanya, senyal que la comarca és riquíssima en paratges. Aquesta última tarda la invertirem en una incursió al Parc d'Olèrdola, a tocar del massís del Garraf. Dins les fronteres del parc hi trobem les tres formes típiques de vegetació mediterrània: bosc, conreu i màquia, que es complementen i configuren una preciosa vista des de l'església de Sant Miquel, a gairebé 400 metres sobre el nivell del mar. L'església, que data del segle XII, forma part d'un interessant conjunt monumental les primeres restes del qual ens remeten a Neolític i a l'Edat del bronze.

Els ibers també van ocupar aquest emplaçament i, de fet, van alçar una part de la muralla que encara avui es conserva, 3.000 anys després de posar-ne la primera pedra. Van ser els romans els que van reprendre la construcció del complex, completant la muralla i afegint-hi una cisterna i una talaia. A mitjans del segle I a. C. Olèrdola va restar abandonada fins molts segles després, quan els cristians van reconquerir la zona de mans sarraïnes. El castell i els primers indicis de l'època medieval daten de cap al segle X i s'allarguen fins al XIII.

Des de la seva posició de privilegi, la fortalesa d'Olèrdola ha estat protagonista de gairebé totes les grans guerres que han assolat el nostre país: des de les invasions àrabs fins a la Guerra del Francès. Empelteu-vos de la història i el paisatge per posar un punt i final ben escaient a l'escapada.
Cal Saldoni
  • Restaurants

Al cor del Penedès i envoltat de vinyes, Can Saldoni és un local ideal per degustar els millors vins de la comarca: la seva carta compta amb més de 160 referències. Per acompanyar, els millors plats de la cuina autòctona de temporada, amb especial atenció pel gall de Vilafranca i el peix i marisc fresc de Vilanova i la Geltrú i combinacions de mar i muntanya tan originals com el bacallà amb figues i foie.

El Racó de la Cigonya
  • Restaurants

De presentació agosarada, els plats d’El Racó de la Cigonya estan elaborats amb la millor base de la cuina tradicional catalana. L’objectiu del jove equip de cuiners d’aquest restaurant és despertar els sentits a partir del gust, les aromes i l’estètica. Una proposta: arròs caldós amb sèpia i escamarlans i peus de porc a la brasa i gratinats. Per postres, una senzilla crema catalana, al punt just, tancarà el menú.

Publicitat
Cal Blay
  • Restaurants

Ideal per a grans esdeveniments, Cal Blay compta, també, amb servei de càtering. Hi trobareu plats per a tots els gustos, en diferents fórmules, amb plats autòctons com la cassola de cigrons de l'Anoia, l'esqueixada de bacallà amb romesco o els calamarsets amb mongetes de Santa Pau saltejades amb ceps però també alguns d'exòtics, com els noodles amb shitake. Per postres, podeu provar els gelats artesans o la poma al forn amb gelat de vainilla de Tahití.

Casa Joan
  • Restaurants

Un interior acollidor, amb mosaics enrajolats, és l'escenari perfecte per a un excel·lent dinar a Casa Joan, al cor de Vilafranca. Aquest restaurant de cuina tradicional d'alta qualitat ofereix des dels plats més nostres −finíssim l'entrant de puré de patata amb tòfona−, fins al filet de vedella amb foie amb salsa de cava, un clàssic de la cuina francesa passat pel sedàs local. Bona carta de vins del Penedès, tot i que si voleu seguir la tradició, el més adequat és que acompanyeu el dinar amb una ampolla de cava.

Publicitat
Fonda Neus
  • Restaurants

Aquest negoci familiar està avalat per quatre generacions d'antiguitat i els seus plats oscil·len dins de la cuina tradicional: vedella amb bolets, vedella al cava o canelons, amb localismes com ara l'amanida de xató o l'ànec del Penedès rostit amb prunes i pinyons. La Fonda Neus ofereix una alta varietat de menús i una carta amb referències com el foie farcit de codony i tòfona o el bacallà amb ceba confitada i sobrassada. Que no falti el vi o el cava del Penedès.

Cal Peret Parera
  • Hotels

Envoltada de vinyes, com no pot ser d'altra manera al Penedès, Cal Peret Parera és una masia de principis del segle XX convertida en allotjament rural just ara fa deu anys, i on trobareu silenci, tranquil·litat i bon menjar. Disposa de cinc habitacions personalitzades amb una capacitat total de 15 persones, i amb tots els serveis bàsics necessaris perquè passeu uns bons dies a la comarca, a més a més d'una piscina descoberta ideal si hi aneu a l'estiu, i excel·lents calçotades a taula quan n'és l'època.

Can Bicicleta
  • Hotels

Casa rural senzilla però amb tot l'imprescindible per passar uns dies agradables en família o amb amics –té capacitat per a sis persones. Un dels punts forts de la casa és l'àmplia sala-menjador amb llar de foc, mentre que al pati hi ha piscina i espai per fer-hi barbacoes. Lloc ideal com a punt de partida de diverses excursions per la comarca de l'Alt Penedès.

Publicitat
Mas Pigot
  • Hotels

Mas Pigot és una masia situada a 10 quilòmetres de Vilafranca del Penedès i dalt d'un petit turó, fet que li atorga unes panoràmiques privilegiades dels entorns. La casa està perfectament equipada per passar-hi uns dies amb tota mena de comoditats; així per exemple, la piscina passa a ser coberta en les estacions fredes, o quasi totes les habitacions disposen de bany propi. Té capacitat per a 15 persones.

Les Graus
  • Hotels

Gran casa del segle XVIII als afores de Font Rubí amb capacitat total per a 15 persones en els seus quatre apartaments independents. Es pot llogar sencera o per apartaments. Envoltada d'arbres centenaris i de vinyes, té com a espais comuns un jardí amb piscina i barbacoa. A tocar mateix hi teniu una gran quantitat d'activitats per conèixer la comarca: enoturisme, rutes a cavall, lloguer de bicicletes...

Publicitat
Cal Lluís de Mas Palou
  • Hotels

Magnífica masia del segle XVIII envoltada d'oliveres i vinyes, i que a més compta amb amplis espais per a jocs infantils i amb piscina. Ideal per a famílies o grups reduïts, ja que disposa d'una habitació amb llit de matrimoni i dues més amb dos llits cadascuna, així com de dos banys. Tranquil·litat i essència del Penedès a Cal Lluís de Mas Palou.

Museu d'Arqueologia de Catalunya a Olèrdola
  • Museus i institucions
  • Història

La muntanya d'Olèrdola ha estat un enclavament estratègic amb assentaments de diversa intensitat des de l'edat del bronze (poc menys de 4.000 anys enrere) fins ben entrat el segle XX. Podreu visitar tant el recinte arqueològic com el Centre d'Interpretació, que ocupa part d'un edifici de nova planta. El museu ofereix tant visites guiades com teatralitzades que permeten descobrir, entre altres elements, les tombes antropomorfes i la ciutat medieval, època en que es va construir el castell d'Olèrdola i la ciutat emmurallada.

Castell de Penyafort
  • Museus i institucions
  • Fora de Barcelona

Es tracta d'un conjunt format per les restes de l'antic casal fortificat de Penyafort, un convent i una església. El castell va ser construït cap al segle XI. Tradicionalment s'hi localitza el naixement de Sant Ramon de Penyafort (1185 - 1275), dominicà i canonista, i conseller de Jaume I, canonitzat el 1601. Les visites guiades es realitzen el segon diumenge de cada mes amb inscripció prèvia. Al castell també comença la Ruta dels refugis antiaeris, que es fa el quart diumenge de cada mes, ja que el recinte forma part dels espais relacionats amb l’aviació i la guerra civil.

Publicitat
Castell Museu Municipal de Sant Martí Sarroca
  • Museus i institucions

Conegut com a Conjunt monumental de la Roca, aquest recinte inclou l'església romànica de Santa Maria, edificada el segle XII, el Castell de Sant Martí, construït el segle X, i el museu, que acull diverses col.leccions arqueològiques i etnològiques com un monument funerari ibèric (s.III-II aC), un cap de dona de pedra (s.I aC) coneguda com a Venus del Penedès, làpides sepulcrals romanes i una sopera morisca de ceràmica de Manisses (s.XV), decorada per dintre i per fora, una peça que es pot considerar única, trobada durant la restauració de l'església.

Museu de les Cultures del Vi de Catalunya Vinseum
  • Museus i institucions
  • Història

El Vinseum compta amb un extraordinari fons sobre la història del vi que destaca per la seva heterogeneïtat disciplinar i per la seva vàlua històrica. Les més de 17.000 peces del fons formen part d’un seguit de col·leccions que són testimoni imprescindible per  completar la història d’un territori marcat des de temps remots pel conreu de la vinya i la producció vitivinícola. Podreu veure les exposicions i també diferents audiovisuals per entendre com s'elabora el vi i que suposa a nivell històric i econòmic.

Publicitat
Centre d'Interpretació del Cava La Fassina
  • Museus i institucions
  • Història

Ubicat en una destil·leria d’esperit de vi construïda l’any 1814, el Centre d’Interpretació del Cava ofereix 1.200 metres quadrats de recorregut pel món del cava, des dels orígens, la història, el procés d'elaboració, fins a la seva cultura, l'art de viure i l'esperit de celebració. Amb la visita gaudireu de Sant Sadurní d'Anoia en 3D, coneixereu el patrimoni arquitectònic de forma interactiva, i viureu la Festa de la fil·loxera en gran format entre altres propostes.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat