Shaman Dance Theatre - Buluşma

  • Etkinlikler
Reklâm

Time Out diyor ki

“Toprak suyla, ruh bedenle, can nefesle buluştu… Ve aşk ile buluştu insan." ‘Buluşma’ gösterisi uygarlıkların, kültürlerin, dillerin ve dinlerin buluştuğu Anadolu’nun hikâyesini anlatmakta. Shaman Dans Tiyatrosu anlamı ‘güneşin doğduğu yer’ olan Anadolu’yu, Kafkas dağlarından ışıklar ülkesi Endülüs’e kadar uzanan bir kültürel coğrafyanın üzerinden anlatmakta. Yüzlerce yıldır anlatıla gelen masal, hikâye ve efsanelerden faydalanarak hazırlanan senaryo, farklı zamanları aynı sahnede buluşturmayı hedefliyor. Bu amaçla sahne hem farklı renklerin ve kültürlerin, hem de hikayesi anlatılan âşıkların buluşma yeri olarak tanımlanıyor. Adem ile Hava, Kerem ile Aslı, Ferhat ile Şirin, Paris ve Helen, Süleyman ve Hürrem gibi büyük aşk efsaneleri aynı öyküde yer alıyor. Anadolu’nun her bölgesinden dansların çağdaş dansla harmanlanarak sergilendiği gösteride Türkiye’nin kültürel bileşen ve değerlerinin altı çiziliyor. Böylece kültürel hazinemizde yer alan tüm değer ve farklılıkların buluşmasının bizi ve asıl bütünü oluşturduğu gözler önüne seriliyor. ‘Buluşma’; resital, dans gösterisi, tiyatro ve müzikal gibi formatlar harmanlanarak oluşturulmuş bir iş. Eserin adına paralel olarak Anadolu’nun her köşesinden dansların ve türkülerin yanı sıra modern dans ve bale gibi disiplinlerin, Sema ve Semah gibi ritüellerin, Gölge Tiyatrosu ve akrobasi gibi tekniklerin kullanıldığı repertuar, farklı kültürlerin danslarıyla da desteklendi.

 

Farklı dans disiplinlerinde işler üreten, dünyanın önemli koreograf ve topluluklarıyla çalışan, Türkiye’nin kültürel zenginliklerini evrensel bir dille ifade etme yolunu seçen bir dans topluluğu Shaman Dans Tiyatrosu.

 

Yönetmenliğini Murat Uygun’un yaptığı topluluk, sanatsal üretimlerinde, doğu ile batıyı, geleneksel ile moderni, evrensel ile yereli buluşturmayı hedeflemekte. Shaman Dans Tiyatrosu, adını, aynı zamanda tarihteki ilk oyuncu ve dansçı olduğu düşünülen ‘şaman’dan aldı. 2004 yılında topluluk, bugüne kadar yapmış olduğu gösterilerle dünya çapında birçok seyirciye ulaşmıştır. 2012 yılında 45 günde gerçekleştirilen 37 gösterilik Hollanda turnesiyle Türkiye’nin yurt dışında yaptığı en uzun turneye imza atmış bir grup. Almanya, Japonya, İtalya, Kazakistan, Hollanda, Katar gittiği yerlerden bazıları. Sahne sanatlarının bir bütün olduğu düşüncesinden yola çıkarak dans, müzik, ritim ve tiyatro disiplinlerinde eğitim almış 60 sanatçının yer aldığı bağımsız bir topluluk olmasıyla da önemli. Bir yandan da kapsamlı bir üretim merkezi burası: İçinde dans stüdyolarından kostüm atölyesine, müzik stüdyosundan ışık tasarım atölyesine kadar tüm teknik üretim imkânları barındıran bir merkezde aralıksız olarak üretim çalışmalarını sürdürmekte.

 

Antalya Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu

Ayrıntılar

Adres:
Çalışma saatleri:
21:30
Reklâm
İlginizi çekebilecek diğer içerikler