6. Contemporary Istanbul

  • Sanat
Reklâm

Time Out diyor ki

Türkiye'de bugüne kadar gerçekleşen en geniş kapsamlı modern ve güncel sanat etkinliği olan Contemporary Istanbul, ulusal ve uluslararası galerileri, sanatçıları, koleksiyonerleri, müze müdürlerini, küratörleri, sanat eleştirmenlerini, basın mensuplarını ve sanatseverleri Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı çatısı altında birleştiriyor.

 

Contemporary Istanbul altı yıldır sanat sahnesine hareket, bereket getiren bir çağdaş sanat fuarı. Geçtiğimiz yıl fuara Türkiye’den 44 yerli, 13 ülkeden 37 ithal galeri ile toplamda 81 galeri ve 373 sanatçı katıldı. 50 milyon TL’lik eser dört gece Lütfi Kırdar’da konakladı. Mirasın 35 milyon TL’lik kısmı Türk sanatçılara ait. Eserlerin %83’ünün de satıldığını hesaba katarsak hasılat büyük. Ahmet Güneştekin ise 3.5 milyon TL ile en pahalı eser sahibi unvanını aldı. Bu yıl ise yine adımız kadar eminiz ki çağdaş sanatın rekor sayıda satışa sunulacak bir ismi ya da isimleri damgasını vuracak fuara. Resim, heykel, video, fotoğraf, yerleştirme ve sayılı baskı türlerini kapsayan dört günlük bu sanatsal kampta katılımcı sayısında ciddi bir artış var. 22 ayrı ülkeden 48’i yurt dışından, 41’i yerli galeri toplamda 89 çağdaş sanat galerisi davetli. Geçen seneye kıyasla dış mihrak sayımızda ciddi bir artış var. Toplamda 3000 eser ile 550 sanatçının eseri bir araa geliyor. 1000’in üzerinde uluslararası koleksiyonerin de fuarda olacağı gelen duyumlar arasında. Çok ciddi bir kalabalık bekliyor bizi kısacası.

Bu yıl fuar koordinasyonunda da yeni isimler var. Uzun yıllardır İstanbul ile sıkı bir flörtü olan bağımsız küratör Stephane Ackermann bu yıl fuarın artistik direktörü oldu. Ona yardımcı direktör pozisyonuyla Arzu Göknar eşlik ediyor. Hasan Bülent Kahraman ise Contemporary Istanbul koordinatörü görevine getirildi. Üniversitede verdiği muhteşem derslerinin müdavimlerindendik. Sanat-ekonomi ve insan ekseninde çözümlemeleri ve sıkı tespitlerini bizzat dinlemiş olarak oldukça merak uyandırıyor bu gelişme bizde. Ayrıca 2005’ten beri Türk sanat piyasası üzerine çalışan, Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Aylin Seçkin de fuarın danışma kuruluna bu sene katılan bir diğer isim.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da fuarın kaşif ruhlu bölümü ‘New Horizons-Yeni Ufuklar’ için farklı, Türkiye’de ve dünyada sanatsal donanımıyla çok fazla tanınmayan ülkelerden galeriler geliyor. 2009’da Suriye, 2010’da İranlı sanatçıların katıldığı bu başlık altında bu yıl ilk defa Gulf Bölgesi Ülkeleri (ki bu bölge Birleşik Arap Emirlikleri’ni, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Arabistan’ı kapsıyor) yedi galeri ile birlikte görünürlük kazanıyor fuarda. ‘Yeni Ufuklar’ başlıklı bölüme çıkartma yapan galeriler EOA Projects, Etemad Gallery, FA Gallery, XVA Gallery, Gallery Isabel Van Eynde, Green Art Gallery ve The Empty Quarter Gallery. Fuar alanında dünyayı avcunuzun içine alabileceğiniz 5 galerinin de adını verelim: İsviçre: Frank Pages (Stand no: IKM504), Almanya: BerlinArtProjects (IKM606A), İngiltere: Rosse Issa Projects (IKM 313-314), Japonya: Tokyo Gallery + BTAP (IKM607), Avusturya: MAM Mario Mauroner Contemporary Art (IKM501-502), A.B.D: LTHM Gallery (LK403) & Krampf Gallery (LK208). Türk sanat ortamını sarmalamak içinse 41 farklı seçenek var önünüzde. Tepe tepe kullanın. Görmeden geçmeyin diyeceğimiz beş favorimizi sıralayalım: x-ist (LK401), PİLOT (IKM302), NON (LK106) ve artSümer (LK303). Geçtiğimiz ay Frieze’den övgülerle dönen Rampa’yı ise apayrı bir merakla bekliyor, ayrı bir yere koyuyoruz. (IKM 616-617-618)


6. Contemporary Istanbul (0212) 373 11 00 Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı - Rumeli Salonu, Harbiye. 23 Kasım’da fuar önizleme için sadece davetlilere, 24-27 Kasım tarihlerinde ise herkese açık. 24 Kasım’da 11.00-21.00, diğer günlerde ise 11.00-20.00 arasında açık.

Ayrıntılar

Etkinlik websitesi:
www.contemporaryistanbul.com
Adres:
Fiyat:
Tam 20 TL, indirimli (öğrenci, öğretmen ve 65 yaş üzeri) 12 TL.
Çalışma saatleri:
11:00
Reklâm
İlginizi çekebilecek diğer içerikler