Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Memòria generada en IA
Ajuntament de Barcelona / DHubMemòria generada en IA

En aquest museu de Barcelona pots convertir els teus records en imatges amb intel·ligència artificial

L’estudi creatiu Domestic Data Streamers ha ideat un projecte que fa servir la intel·ligència artificial generativa per reconstruir les memòries perdudes

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Publicitat

Tots tenim records que voldríem mantenir per sempre amb nosaltres. Un matí a la platja en família quan érem petits, un sopar entre amics per celebrar l’aniversari d’un d’ells, una passejada amb algú especial durant Sant Jordi… els records ens mantenen prop dels que estimem, i també ens fan tenir present el nostre passat i la nostra història. Quan volem acudir aquests bocins de vida hem de recórrer a la nostra ment i confiar en la nostra capacitat de memòria, però aquesta, de vegades, falla. Cada vegada que això passa, "el pensador" que apareix a les pel·lícules de Harry Potter, l’objecte màgic que serveix per revisar els records, en seria de gran ajuda. Ara bé, la vida i la ficció no comparteixen la mateixa realitat. Però no desesperem perquè hi ha uns somiadors que s’han apropat a aquest artefacte imaginari. 

Es tracta de l’estudi creatiu Domestic Data Streamers, que ha ideat un projecte que permet recrear memòries perdudes o indocumentades amb intel·ligència artificial. A través de la IA generativa, el servei permet reconstruir visualment a través d’imatges i vídeos tots aquells records que mai van ser enregistrats i que estan en l’amenaça de caure en l’oblit. El procés de recuperació es desenvolupa en dues fases; primer es fa una entrevista en detall sobre la vivència escollida a recuperar i després la intel·ligència artificial genera les imatges a partir del testimoni personal. 

L’estudi ha instal·lat el projecte al Disseny Hub de Barcelona que, fins al 29 de juliol, obre al públic en forma de l’Oficina Ciutadana de Memòries Sintètiques. Així doncs, tothom que ho vulgui pot participar amb les seves memòries demanant cita. Cada sessió té una durada d’entre 45 minuts i una hora en què es genera un testimoni escrit i visual de la història personal de cadascú. Un cop acabada l’entrevista, es demana al participant si vol que la seva memòria s’inclogui en un espai expositiu integrat dins la mateixa Oficina. En cas que la persona no vulgui que el seu testimoni sigui públic, se li entreguen les imatges generades durant la sessió, però en cas que sí, els records s’inclouran en una exposició col·lectiva amb els records generats durant els tres mesos en què el projecte estarà funcionant.  

Memòria generada en IA
Ajuntament de Barcelona / DHubMemòria generada en IA

L’objectiu de l’Oficina és crear un arxiu de records visuals reconstruïts amb IA que ajudin les generacions futures a entendre i preservar la història del seu passat. A més, el projecte fa de palanca intergeneracional perquè, d'una banda, convida a les persones grans de la ciutat a recrear les seves memòries i, de l'altra, involucra les generacions més joves per reconstruir-les. 

NO T'HO PERDIS: Les exposicions més curioses que pots veure a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat