Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Panots quatre B
Foto: X / @bcnsingular

Els singulars panots amb forma de B que només es poden veure en aquest punt de Barcelona

El model es va intentar implantar l'any 2008, però el projecte no va tirar endavant

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

Si passegeu pels carrers de Barcelona us trobareu amb centenars de joies arquitectòniques que no us podeu perdre i que formen part de la història de la ciutat, però, si abaixeu el cap, també en trobareu, d'història. Els carrers de Barcelona són característics per diverses raons i una de les més rellevants són els seus panots amb una flor al centre. Les petites rajoles de 20x20 cm s'han convertit en una icona de la ciutat i protagonitzen milers de productes a les botigues de souvenirs.

Malgrat que el panot amb la flor de Barcelona és el més característic, no és l'únic que podeu trobar al terra de la ciutat. Si passeu entre els carrers d'Emancipació i Maó, a Sant Gervasi, podreu trobar un model de panots fallit del 'Quatre B', unes rajoles que es van testar el 2008 al carrer Ganduixer i que, finalment, només es van quedar en un intent.

Aquest model va ser una prova de l'Ajuntament de Barcelona, que volia introduir un nou disseny de panot per donar la benvinguda al nou mil·lenni i modernitzar la ciutat. Es tractava d'un panot monocromàtic de 20x20x4 cm i que està format per quatre B majúscules que es donen l'esquena les unes a les altres, d'aquí el nom 'Quatre B'. A més, a diferència de les altres rajoles testades fins al moment, el panot dissenyat per Pascual Roca i Riera tenia el relleu cap enfora i no tenia cap eix de simetria.

Quan es va llençar el prototip al carrer Ganduixer la idea era esperar la resposta del veïnat i així començar a instal·lar-lo a altres punts de la ciutat. Al contrari del que esperava l'Ajuntament, els veïns del barri i alguns arquitectes no van estar massa d'acord amb el prototip del seu disseny.

L'únic punt on s'ajunten quatre panots diferents

Tot i la diversitat de panots que hi ha a Barcelona, trobar-ne quatre dels cinc existents junts és molt complicat. Però no impossible! Un usuari de Twitter va penjar al seu compte una fotografia on es poden veure quatre dels cinc dissenys de rajoles de Barcelona junts. Segons va explicar Tot Barcelona, entre el carrer Aribau i Diputació s'hi concentren el panot de la flor, les quatre pastilles, les quatre pastilles amb cercle i els cercles concèntrics. Tots ells s'ajunten en forma de quadrat, per la qual cosa és impossible que hi pogués encaixar també el cinquè disseny: la calavera, un panot format per quatre cercles i una mena de quadrat amb línies corbes.

NO T'HO PERDIS: Les millors coses per fer gratis a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat