Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Nit dels Museus 2023
Foto: Xavi TorrentNit dels Museus 2023

El millor de la Nit dels Museus a Barcelona

No saps què fer per la Nit dels Museus? Aquesta és la nostra tria de les portes obertes, activitats i exposicions gratis que Barcelona ofereix als amants de l'art

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

La Nit dels Museus és la nit de Reis dels curiosos, els ‘culturetes' i els amants de l’art. Aquest any té lloc el 18 de maig, de les set de la tarda a la una de la matinada, quan més de 80 equipaments de la ciutat obriran gratis i perquè gaudeixis de l’art, la ciència, la memòria i el coneixement que s’amaguen al seu interior. A més, els museus han programat visites guiades, tallers, jocs de pistes i altres activitats especials per aquesta nit tan màgica. Aquí te’n recomanem algunes, perquè et planifiquis i gaudeixis al màxim de la Nit els Museus 2024. 

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

1. Entrar a 4 nous espais que no has vist mai de nit

Enguany, a la llista d’espais per visitar de nit se n’afegeixen quatre de nous. Així, es podran visitar per primera vegada durant la Nit dels Museus: el Museu Terra - Sala Barcelona (un nou espai d’exposicions temporals a Barcelona, dins la seu de la Fundació Carulla, al Poblenou), el Centre Martorell d’Exposicions (l’edifici del parc de la Ciutadella, que ara forma part del Museu de Ciències Naturals de Barcelona), el Museu de l’Art Prohibit i la Muralla Romana, que forma part del Servei d’Arqueologia de Barcelona.

2. Ficar el nas on no et demanen

El concepte portes obertes no vol dir només entrar gratis als llocs. Per la Nit dels Museus, les portes s'obren als més curiosos perquè fiquin el nas en edificis de la ciutat totalment de franc. A l'Espai Bombers del carrer Lleida, per exemple, podreu descobrir com és per dins un camió de bombers actual, però també podreu entrar a La Model i passejar per aquesta antiga presó o recórrer les sales de la Biblioteca Pública Arús, algunes de les quals normalment estan tancades al públic. 

 

Publicitat

3. Deixar que l'univers de Tàpies t'entri per tots els sentits

Amb portes obertes a la Fundació Antoni Tàpies aquelles persones que vulguin celebrar el centenari del naixament de l'artista podran gaudir de les exposicions Tàpies. L’empremta del zen Chiharu Shiota. Cadascú un univers, amb vvisites comentades en català gratuïtes. A més, en el marc del Festival Barcelona Poesia, tindrà lloc el recital de poemes 'En coixí d’herba', a càrrec de Miquel Desclot, acompanyat del flautista shakuhachi Horacio Curti.

 

  • Art
  • Art

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), s’ha sumat a la celebració de la diada amb una sèrie d’activitats, però també amb un esdeveniment molt especial: 'Macba des del cel'. Una proposta que consisteix en visites comentades en què el públic podrà conèixer espais del Museu que normalment tenen l’accés restringit als visitants. Així doncs, durant la vesprada del 18 de maig, obriran les portes el conjunt arquitectònic del Convent dels Àngels, on s'explicarà la seva història i el seu vincle amb la ciutat, i es podrà pujar a la torre del Centre d’Estudis i Documentació, des d’on es podrà veure Barcelona panoràmicament i s'entendrà com s’estructura la ciutat des de les seves muralles fins a la ideació del pla Cerdà. 

Aquest recorregut serà complementari a la mostra de les exposicions que actualment són presents al Macba: 'Façana Foto Festa Futur Fideus', de Jordi Colomer; 'Daniel Steegmann Mangrané. Una fulla al lloc de l’ull'; 'Visual origen. Film l vídeo l informació', i 'Preludi. Intenció poètica' de la Col·lecció del Museu. També, es duran a terme diverses activitats per tots els públics des del matí fins a la nit.

Publicitat

5. Gaudir de l’art al ritme de la música

 

Per aquesta especial nit, diversos museus i espais de la ciutat ofereixen espectacles musicals. Al MNAC es farà un taller de cakewalk obert a tothom, a càrrec de Swing Maniacs, i la SoundTrack Orchestra hi posarà música en directe. Al Museu de l’Art Prohibit*, a més de les portes obertes, hi haurà un concert de “música prohibida” a càrrec del Duo Aidan de violí i piano. A l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona i el CaixaForum, a part d'entrar gratis a les exposicions que s'hi ofereixen, podreu gaudir de música jazz. Al Recinte Modernista de Sant Pau hi haurà un concert de la Joventut Clàssica Orpheus i una jam de lied de la Fundació Victoria de los Ángeles. I, finalment, al Museu Picasso de Barcelona Siddharth G. Singh i Fito Conesa faran una sessió "musicofestiva" al voltant de la natura existent i il·lustrada. 

 

 

6. Observar la ciutat des del Mirador Torre Glòries

La Nit dels Museus pot ser l’oportunitat que esperaves per veure la ciutat des d’una perspectiva de 360° a més de 125 metres d’altura. A dalt de tot del Mirador Torre Glòries, a més, podreu veure a impressionant escultura Cloud Cities Barcelona i l’exposició sobre ecosistemes urbans més innovadora d’Europa.

 

Publicitat
  • Restaurants
  • Mediterrània

El Santa Mònica, al capdavall de la Rambla, fa portes obertes de la seva mostra immersiva 'L’altre costat': nosaltres la vam visitar i ens va encantar explorar els camins de l'inconscient i els altres estats de consciència.  A part, a partir de les 18.00 hores i fins a mitjanit, es podrà seguir la performance 1518/840. Transitar l'invisible, que és oberta a tothom, on un músic i un grup de performers viuran una immersió extàtica durant set hores de ball irrefrenable. El nom d'aquesta inquietant experiència parteix de l'any 1518, en què hi va haver la 'rave' més llarga de la història a Estrasburg, i el número 840, que fa referència a la quantitat de vegades que Erik Satie va dir que s'havia de tocar la seva peça per a piano, 'Vexacions'. Xavi Lloses, seguirà les indicacions de Satie per la interpretació de Vexacions: tocar 840 vegades la peça, mentre que Zoe Balasch impulsa una performance grupal al ritme de la música. 

  • Museus i institucions
  • Història
  • La Barceloneta

L'únic edifici conservat del vell port de Barcelona que data de 1881 acull el Museu d'Història de Catalunya, que vol conservar i exhibir una col·lecció que permeti donar a conèixer els fets històrics i la vida quotidiana dels ciutadans del nostre país. Per aquesta vetllada tan especial, la mostra permanent 'La memòria d’un país' s'obrirà a tothom perquè el públic gaudeixi d'un recorregut interactiu per èpoques, cultures, esdeveniments i personatges de la història de Catalunya. A més, hi haurà escenes teatralitzades en diferents espais i la proposta “Tastets d’història”, amb informació a les sales sobre l’alimentació de cada època i la possibilitat de fer un tast al restaurant del museu.


Publicitat
  • Museus i institucions
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El Cercle Artístic de Sant Lluc és un espai de creació artística, ja sigui per pintar, esculpir, fer gravat, o qualsevol altra expressió artística. Per la Nit dels Museus fan portes obertes a la seva seu, que és al Palau Mercaders. També s’hi farà una sessió de dibuix amb model en viu, que acabarà amb un museu efímer.

10. Quedar-se bocabadat a l’Espai Xavier Corberó

Caldrà reservar-ho prèviament, però aquest any per la Nit dels Museus podreu entrar en un dels edificis més fantasmagòrics, hipnòtics i valuosos del nostre patrimoni. Està a Esplugues de Llobregat i és obra de Xavier Corberó, qui va dissenyar aquest conjunt ple de columnes, arcs i miralls. Segur que l'heu vist a l'anunci de la plataforma 3Cat o us sona perquè apareix al videoclip de 'Vampiros', de Rosalía i Rauw Alejandro. Fa poc us explicàvem que la seva casa i taller està a la venda per sis milions d'euros, així que la visita valdrà la pena segur!

 

 

Publicitat

11. Passejar entre fanzines al CCCB

Al CCCB faran portes obertes a l’exposició 'Subúrbia. La construcció del somni americà', que ens endinsa en l’imaginari de la casa familiar idíl·lica i mostra com s’ha presentat aquest estil de vida des de la ficció i la indústria de l’entreteniment. També presentarà una sessió del Poetry Slam Barcelona. 

A part, durant el dissabte 18 de maig, el museu acollirà per segona vegada l'Anti-Gutterla fira d’autoedició i microedició gràfica i sonora derivada del Gutter Fest. Hi haurà concerts, tallers i un mercat d’autoedició de més de 60 expositors del món del fanzín, el còmic, la il·lustració i altres formats durant tot el dia. En el programa hi ha noms com Tronco, Pablo Volt i J.G.G., Elsa de Alfonso, Tigre Balsámico, Tetas Frías i Missex, Taller Fosforito, escola La Gossa i Emma Roulette.

 

El Top 10 de les exposicions no et pots perdre per la Nit dels Museus

  • Art
  • Pintura
  • Sants - Montjuïc

De què va? Suzanne Valadon va ser pintora, dibuixant i gravadora al Montmartre bohemi d’inicis del segle XX. Ara, el MNAC ofereix un viatge per la seva trajectòria artística trepidant que es plasma entre línies sinuoses, una empremta cromàtica intensíssima i unes pintures plenes a vessar d’objectes i figures. 

Per què hi heu d'anar? La mostra t’acompanya a poc a poc per la transició de musa a artista única en el Montmartre de les avantguardes per la seva mirada singular als temes de moda. Els retrats a les prostitutes de París o els nus femenins demostren que va retratar amb cura un món que coneixia de prop i que no volia tractar ni amb distància ni amb condescendència. La mostra també dedica un espai a la relació de sis mesos que Valadon va tenir amb el compositor Erik Satie, després que ella trenqués amb Miquel Utrillo, i de la qual n’han quedat un retrat que ella va fer d’ell i un dibuix que ell va fer de la pintora, amb un traç infantil, sobre una partitura. 

  • Art
  • El Raval

De què va? Jordi Colomer és un artista barceloní reconegut pel seu treball en el món de l'escenografia, la fotografia i la videoinstal·lació. Les seves obres ens conviden a pensar, a través de l'humor i l'imaginari popular, conceptes com la perifèria, el nomadisme, la comunitat, la provisionalitat, la ficció i la utopia. Ara el MACBA li dedica una exposició amb un ambient "profundament nòmada".

Per què hi heu d'anar? Per passejar entre el desplegament de 50 obres (escultures, collages, instal·lacions, fotografies, vídeos i accions en viu que l'artista ha anat creant des dels anys 80) que el comissari Martí Peran ha desplegat en un recorregut sense una entrada i sortida definida, que ofereix rutes diferents. 

Publicitat
  • Art
  • Art

De què va? L’accés a la planta -2 de la Fundació Tàpies s’ha llevat cobert d’un fil vermell que teixeix una immensa teranyina. Les escales que ens condueixen a les sales d’exposició ara semblen una cova cap a l’infern, però en realitat només ens donen la benvinguda a les creacions de Chiharu Shiota, una artista japonesa que presenta aquesta mostra sorprenent i plena de simbolismes. 

Per què hi heu d'anar? Perquè l’obra de Chiharu Shiota ens parla de la fragilitat de la vida, de la memòria i del vincle amb la terra a través d’aquestes teranyines de color carmí que, a dins, atrapen objectes quotidians com unes sabates o unes claus

  • Art
  • El Raval

De què va? Una casa unifamiliar de propietat, envoltada de gespa, amb piscina al jardí del darrere i un parell de cotxes dormint al garatge. Segurament aquesta és la idea que aflora al cap de la majoria quan sent l’expressió “somni americà”. El CCCB dedica una mostra als reptes de la ciutat agafant d’excusa aquest model urbanístic suburbial.

Per què hi heu d'anar? Des de l’inici dels suburbis amb la revolució industrial, passant per l’auge de la vida en urbanitzacions perifèriques després de la Segona Guerra Mundial, l’exposició explora també la part fosca de la vida residencial i els futurs postsuburbials que ens esperen.

Publicitat
  • Art
  • La Font de la Guatlla

De què va? Aquesta mostra del CaixaForum és un recorregut pels 5.000 anys de pensament espiritual, però fixant-nos en el poder femení i la seva materialització en escultures, objectes sagrats i obres d’art de diversos continents, des del món antic fins a l’actualitat.

Per què hi heu d'anar? Per gaudir de 154 peces del British Museum, que entren en diàleg amb obres contemporànies per fer-nos reflexionar sobre el poder femení i la feminitat, i la seva relació històrica amb ideals com la saviesa, la passió, el desig, la guerra, la justícia o la misericòrdia.

  • Què fer
  • Festivals
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

De què va? Una investigació sobre la vida i obra de Carles Santos feta per Ona Balló i Elena Lasala en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya i el Museu de la Música de Barcelona. La mostra, que es pot veure del 14 de març al 21 de juliol al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa, ofereix una visió completa de la figura de l'artista i la trasllada al moment actual. 

Per què hi heu d'anar? La idea de l'exposició neix de l'estreta relació que van mantenir Joan Brossa i Santos durant la seva joventut i de com aquest vincle va influir positivament a la trajectòria artística d'ambdós.

Publicitat
  • Art
  • El Raval

De què va? Maquinal és el projecte artístic de Sofia Montenegro que inaugurarà el Barcelona Producció 2023-2024, el programa de creació emergent del Centre d’Art La Capella

Per què hi heu d'anar? Aquesta singular exposició es produeix a temps real i juga amb la percepció de l'espectador. Sofia ha decidit experimentar amb les llums, les ombres i la il·luminació per tal de destapar detalls que conté la Capella i que fan que sigui un edifici amb vida pròpia.

 

  • Art
  • Art

De què va? L’exposició de ceràmiques de Miquel Barceló a La Pedrera duu un nom que fa referència a l’admiració que l’artista sent per les civilitzacions que van viure i crear abans que nosaltres. La mostra comprèn tres dècades de treball, des de les primeres obres africanes, de 1994, fins a la producció més recent. 

Per què hi heu d'anar? Per ser rebuts, a l'entrada, per una paret blava d'on treuen el cap peixos salvatges, que són alguns dels animals presents a les creacions del mallorquí. A través de la ceràmica, que per l'artista és només una altra forma de pintura, conviureu amb tonyines, toros, crancs, cérvols, calaveres i pedres volcàniques, tot endinsant-vos en l'imaginari natural i primitiu de l'artista mallorquí.  

 

 

Publicitat
  • Art
  • Art

De què va? Agafes el torn en una sala d’espera. Quan et criden, entres en una sala, t’estires en un llit i et mors. Així comença el recorregut laberíntic, immersiu i lúdic en què consisteix la nova exposició de l’Arts Santa Mònica. Sota el títol ‘L’altre costat’, la mostra et convida a abandonar la vida material per explorar el més enllà: per alguns artistes això vol dir els somnis, per altres, l’inconscient, el plaer, la mort o la resurrecció.

Per què hi heu d'anar? Per descobrir obres de 10 artistes locals i internacionals recorrent una exposició laberíntica. Peces d'art que són inflables on moure el cos, constel·lacions que pengen del sostre, instal·lacions que et permeten tenir un diàleg amb tu mateix i obres d'art que parlen i no et deixen desviar la mirada cap a un altre lloc. 




  • Què fer
  • El Raval

De què va? És la proposta artística que Marta van Tartwijk presenta pel Barcelona Producció 2023-2024, el programa de creació emergent del Centre d’Art La Capella

Per què hi heu d'anar? En dues pantalles, l'artista projecta una performance en directe en què es treballa el cos en moviment mentre es mostren balls en la foscor amb altres cossos que es desconstrueixen i es tornen a formar per les llums

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat