Beyazıt Devlet Kütüphanesi
Beyazıt Devlet Kütüphanesi © Emre Dörter
Beyazıt Devlet Kütüphanesi © Emre Dörter

İstanbul'un halka açık kütüphaneleri

Araştırmacılar, öğrenciler ve meraklılar için şehrin halka açık kütüphanelerinden tavsiyeler

Reklâm

Araştırma yapmak ya da ders çalışmak için illa da bir üçüncü dalga kahveciye gitmenize gerek yok. Kafeinin verimlilik üzerindeki etkisi su götürmez bir gerçek olsa da, eski bir köşkün tarih kokan masalarında ya da en yeni teknolojiden faydalanan modern bir araştırma merkezinde çalışmak size beklenmedik bir ilham getirebilir. Araştırmacı ruhunuzu besleyin ve İstanbul'un halka açık kütüphanelerini keşfedin.

  • Görülmesi gereken yerler
  • Fatih

Türkiye’de devletin kurduğu ilk kütüphane olma özelliği taşıyan Beyazıt Devlet Kütüphanesi, 1884’te hizmete açıldı. Arşivin zenginleşmesi sonucu genişleyen kütüphane, 1988’de yenilendi. Son olarak Tabanlıoğlu Mimarlık’ın restorasyonunu yaptığı kütüphane, 2017’de dünyanın en önemli mimari değerlendirmelerinden biri olan LEAF Awards’dan ödülle döndü. Kütüphanenin zemin katında şeffaf kutularda nadir ve değerli eserler, birinci katında periyodik yayınlar ve ikinci katında Modern Türk yayınları bulunuyor. Beyazıt Devlet Kütüphanesi haftanın her günü 24 saat açık.

  • Görülmesi gereken yerler
  • Tepebaşı
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü
İstanbul’la ilgili geniş bir arşive sahip olan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi’nde araştırmacılar basılı ve elektronik bilimsel kaynaklara ulaşabiliyor. Koleksiyonunu sürekli zenginleştirmeye çalışan kütüphanede; Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları Bölümü, Osmanlı Araştırmaları Bölümü ve Bizans Araştırmaları Bölümü bulunuyor. Ayrıca 18 bin fotoğraflık Atatürk ve Cumhuriyet Fotoğrafları Koleksiyonu ve Eski İstanbul Fotoğrafları Koleksiyonu’nun yanı sıra; gravür, harita, Cüneyd Orhon imzalı 1083 adet müzik notası, İstanbul’un tarihi ve mimarisine dair 10 bin civarında gazete kupürüne ulaşmak mümkün.
Reklâm
  • Görülmesi gereken yerler
  • Gümüşsuyu
Atatürk Kitaplığı
Atatürk Kitaplığı
Cumhuriyet döneminin ilk kütüphanelerinden olan Atatürk Kitaplığı’nda 500 bine yakın kitap bulunuyor. Kütüphanede, kurucularından Osman Ergin, Muallim Cevdet, Haşim İşcan ve Muhsin Ertuğrul başta olmak üzere yüze yakın kişinin şahsi kitap koleksiyonları da mevcut. 50 bine yakın çeşitli yazma, albüm, atlas, harita, takvim, salname, kartpostal, gazete, Atatürk ve İstanbul’a dair özel koleksiyonlare evsahipliği yapan kütüphane; ödünç kitap verme, eski ve yeni eserlerin dijital ortamda sunulması gibi hizmetler de veriyor. Atatürk Kitaplığı her gün 24 saat açık. 00:00 - 06:00 saatleri arasında güvenlik gerekçesiyle dışarıdan okuyucu alınmadığını belirtelim.
  • Görülmesi gereken yerler
  • Haliç
Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı
Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı

Merkez üssü Fatih'teki tarihi bir bina olan vakfın 1990 yılında kurduğu kütüphane, Türkiye'nin kadınlar tarafından veya kadınlar hakkında yazılan eserlerden oluşan en büyük arşivini barındırıyor. Kütüphanede 12.000'in üzerinde kitap, kadın sanatçıların bağışladığı eserler, gazete küpürleri ve çok daha fazlasını bulabilirsiniz. Özellikle süreli yayınlar arşivi saatlerce karıştırılmayı hak ediyor. Harf Devrimi öncesinden kalma Osmanlıca kadın dergilerinin çevirilerini de, 1920'den sonra yayınlanan yeni harfli kadın dergilerini de içeren; 'Hanımlara Mahsus Gazete'den 'Hey Girl'e uzanan ve medyadaki kadın tasvirleri konusunda ufkunuzu açan bir koleksiyon derlenmiş. 

Reklâm
  • Sanat
  • Galeriler
  • Şişhane
SALT Araştırma
SALT Araştırma

SALT Araştırma, fiziki ve dijital belge ve kaynaklardan oluşan bir kütüphaneye sahip. Kütüphane, 19. yüzyıl sonlarından günümüze başta İstanbul olmak üzere; Türkiye, Güneydoğu Akdeniz havzası ve Güneydoğu Avrupa’ya dair kaynakları barındırıyor. Türkiye sanat tarihi, mimarlık, tasarım gibi başlıklarda geniş arşivinin yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılından Türkiye Cumhuriyeti’nin 1990’lı yıllarına dair yazılı, görsel belge ve kaynaklar web sitesinde erişime açık halde bulunuyor.

  • Görülmesi gereken yerler
  • Fatih
Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı
Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı
Turizmci ve yazar Çelik Gülersoy’un topladığı koleksiyondan oluşan, İstanbul’a dair eser ve görsel malzemenin bulunduğu vakıf kütüphanesi, 1990’da hizmete açıldı. Edebiyat, şehircilik alanında kitap ve dergilere evsahipliği yapan kütüphane görsel malzeme bakımından Türkiye’nin en zengin koleksiyonlarından birine sahip. Arşivdeki gravürleri, şehrin ilk fotoğraflarını ve renkli-renksiz kartpostalları semtlere göre sıralanmış şekilde inceleyebilirsiniz.
Reklâm
  • Görülmesi gereken yerler
  • Fatih
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi Kütüphanesi
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi Kütüphanesi
Edebiyat müzesi ve arşivi olarak da kullanılan Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi Kütüphanesi 2011’de ziyarete açıldı. II. Mahmut tarafından 1810’da yapılan Alay Köşkü’nde bulunan kütüphanenin ikinci katında Yahya Kemal Beyatlı, Orhan Pamuk ve Nâzım Hikmet gibi tanınmış yazarların eserleri yer alıyor. Süreli sergilerin de yapıldığı kütüphanede bini aşkın yazarın 8 bin eseri ve güncel-sanat edebiyat dergileri bulunuyor.
  • Görülmesi gereken yerler
  • Fatih
Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi
Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi
İstanbul’un farklı semtlerindeki kütüphanelerden toplanan kitapların bir araya gelmesiyle oluşturulan Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi’nin temelleri 1557’de Süleymaniye Külliyesi kurulduğunda atıldı. Türk-İslam kültürünün ana kaynaklarından olan yazma ve Arap harfli eski basma eserlerin bulunduğu kütüphanede, Ayasofya ve Laleli isimli padişah kütüphaneleri de yer alıyor. 152 koleksiyonu barındıran kütüphanede tarihi çok eski veya dünyada tek nüsha yazmaların yanı sıra cilt, tezhip, minyatür, hat ve ebru gibi geleneksel sanat örneklerini görmek mümkün.
Reklâm
  • Görülmesi gereken yerler
  • Üsküdar
Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi
Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi

Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi koleksiyonunda, kreatif endüstri başlığı altına giren moda, mimari, resim, tasarım, fotoğraf, müzik ve sinema gibi tüm disiplinleri derleyen sınırlı sayıda üretilen kitapları, kaynak kitapları ve seçkin yayınevleri tarafından yayınlanan yayınları ve ilk baskıları kapsıyor. Vitali Hakko’nun adını layıkıyla yaşatma yolunda emin adımlarla ilerleyen koleksiyonu ve kütüphanecilik anlayışıyla kısa sürede, sıkı bir çalışma sonucu raflar seçkin kitaplarla dolup taşmış.Giriş için randevunun şart olduğunu da son bir not olarak belirtelim: kutuphane@vakko.com.tr adresine mail atarak ya da 0 216 554 08 54’ten randevu alabilirsiniz.

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm