43. İstanbul Film Festivali'nin Atlas'ta gerçekleşen ödül töreninden
Fotoğraf: Hasan Özdağ

43. İstanbul Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu

İKSV tarafından düzenlenen 43. İstanbul Film Festivali, dolu dolu 11 günün ardından sona erdi. 17-28 Nisan tarihlerinde gerçekleşen festivalin ulusal ve uluslararası yarışmalarında kısa ve uzun metrajlı toplam 51 film yarıştı. Ödüller, 28 Nisan’da Atlas 1948’de düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Elif Eren
Yazan:
Elif Eren
Reklâm

İstanbul’un iki yakasındaki altı salonda dünya sinemasının en iyi örneklerini, usta yönetmenlerin yeni filmlerini, yeni keşifleri ve kült yapımları sinemaseverlerle buluşturan İstanbul Film Festivali'nin Uluslararası Yarışma Ödülleri’nde Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Altın Lale Ödülü için bu yıl, “sinemaya yeni bakışlar” temasını izleyen 10 film yarıştı. Ödülü Anna Buryachkova’nın yönettiği ‘Sonsuza Dek’ kazandı. Jüri Özel Ödülü ise Ena Sendijarević’in yönettiği ‘Tatlı Rüyalar’ın oldu.

Yapımı Türkiye’de tamamlanan veya Türkiye’den yapımcı ve yönetmenlerin çektiği filmlerin yer aldığı Ulusal Yarışma’da 2023-2024 sezonunda çekilen 10 film yarıştı. Ulusal Yarışma kapsamında En İyi Film’e verilen Altın Lale Ödülü’nü Nehir Tuna’nın yönettiği ‘Yurt’ kazandı.En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü de yine ‘Yurt’ filmiyle Florent Herry’ye verildi. Vuslat Saraçoğlu’nun yazdığı ve yönettiği ‘Bildiğin Gibi Değil’ Jüri Özel Ödülü ile  En İyi Senaryo Ödülü’nün kazananı oldu. En İyi Kurgu Ödülü de ‘Bildiğin Gibi Değil’ ile Naim Kanat’a verildi. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü de filmdekii rolleriyle Alican Yücesoy ve Serdar Orçin’in oldu. En İyi Yönetmen ödülünü, ‘Tereddüt Çizgisi’yle Selman Nacar kazanırken filmin başrol oyuncusu  Tülin Özen En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görüldü.  En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü ‘Beraber’ filmiyle Nadide Argun van Uden kazandı. En İyi Özgün Müzik Ödülü ise ‘Son Hasat’ filmiyle Doğan Duru’nun oldu.

Genç yönetmenlerin çektikleri ilk veya ikinci filmlerin yarıştığı Genç Ustalar bölümündeki 11 film, 18-25 yaş arası sinema öğrencilerinden oluşan jüri  tarafından değerlendirildi. Genç Usta Ödülü’nü ‘İstif’ filmiyle Luna Carmoon kazandı.

2012 yılında erken yaşta kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’ne altı film aday oldu. Ödülü Büyük Kuşatma filmiyle Sinan Kesova kazandı. Jüri ayrıca Ozan Yoleri’nin yönettiği ‘Başlangıçlar’a Mansiyon verdi.

Ulusal Belgesel Yarışması’nda bu yıl 10 film yarıştı. En İyi Belgesel Ödülü, Berke Baş’ın yönettiği ‘Dargeçit’ filmine verildi. Aybüke Avcı’nın yönettiği ‘Domates Biber Depresyon’a ise  Mansiyon verildi.

Ulusal Kısa Film Yarışması’nda bu yıl 10 film yer aldı. En İyi Kısa Film Ödülü’nü Ömer Ferhat Özmen’in yönettiği ‘Eksi Bir’ kazandı. Şirin Bahar Demirel’in yönettiği ‘Zarafet ve Şiddet Arasında’ya Mansiyon verildi.

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI de İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Yarışma, Uluslararası Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması kapsamında birer ödül verdi. Uluslararası Yarışma’da Anna Buryachkova’nın yönettiği ‘Sonsuza Dek’, Ulusal Yarışma’da Selman Nacar’ın yönettiği ‘Tereddüt Çizgisi’, Ulusal Kısa Film Yarışması’nda ise Yalçın Çiftçi’nin yönettiği ‘Beyaz Dağın Çocukları’ FIPRESCI ödüllerini kazandı.

Son haberler

    Reklâm