Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Piscinas Bernat Picornell
Ajuntament de BarcelonaPiscinas Bernat Picornell

Aquestes són les piscines de Barcelona que podran obrir aquest estiu en estat d’emergència per sequera

Les instal·lacions aquàtiques que funcionaran com refugis climàtics podran obrir al públic

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Publicitat

Malgrat les pluges que vam tenir al mes de març, Barcelona continua en estat d’emergència per sequera i, per tant, manté les severes restriccions pel que fa a l’ús de l’aigua. Tanmateix, el Govern ha aprovat un Decret llei especial de sequera que modifica algunes de les limitacions fins ara establertes. En concret, la nova ordenança incorpora tres concrecions al Pla especial de sequera (PES), l’eina de planificació hidrològica en situacions de sequera i que estableix diferents mesures per a cada escenari i situació. 

Refugis climàtics

La primera de les incorporacions fa referència al concepte dels refugis climàtics –que s'entén com aquells espais accessibles que durant els mesos d’altes temperatures proporcionen a la població confort tèrmic, descans i seguretat– i a la necessitat d’establir-ne un llistat per pal·liar les onades de calor, cada vegada més recurrents. En aquest sentit, l’executiu català ha declarat que les piscines que es declarin com refugis climàtics podran obrir aquest estiu. Seran els ajuntaments locals els encarregats d’establir un cens de refugis climàtics, on podran incorporar piscines públiques, i també privades sempre que tinguin un acord amb l’Administració local per ser d’ús públic obert a la ciutadania. Les instal·lacions aquàtiques triades hauran de reomplir-se en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua a condició que s’apliquin mesures d’estalvi addicionals que compensin l’aigua que s’utilitzi. 

Per la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona ja ha decretat que totes les piscines públiques de la ciutat podran obrir aquest estiu, ja que totes seran considerades refugis climàtics. Seran d’accés universal, és a dir, estaran subjectes a un preu públic i es desenvoluparan els ajuts corresponents per a persones en situació de vulnerabilitat. En total, la ciutat té una cinquantena de piscines públiques comptant les municipals interiors i les exteriors, i també les dels centres esportius municipals. 

Pel que fa als equipaments aquàtics de titularitat privada, l’Ajuntament continua avaluant la seva situació. 

Piscina
Ajuntament de Barcelona

Dessalinitzadores privades sense limitacions

Una altra de les concrecions afegides al PES tracta sobre les dessalinitzadores mòbils privades. El Govern ha establert que en cas d’obtenir aigua a través d’aquestes instal·lacions, no hi haurà limitacions de consum sempre que siguin íntegrament finançades per fons privats. A banda, també hauran de complir una sèrie de requisits, com presentar un pla d’estalvi de consum d’aigua respecte del consum en situació de normalitat o que l’arribada de l’aigua al punt d’utilització es faci amb un emmagatzematge periòdic de mínim set dies, entre d’altres. 

Llindar de consum pels turistes

Finalment, també s’ha fixat un llindar de consum per als establiments d’allotjament turístic equivalents al consum domèstic d’aigua dels ciutadans de Catalunya, que ara s situa als 100 litres per persona a causa de la situació d’emergència I. El Govern ha explicat que aquesta mesura s’adopta perquè gairebé tots els habitatges turístics estan connectats a les xarxes de distribució en les mateixes condicions de subministrament que els domicilis.  

Novetats en el règim sancionador

El nou Decret llei també ha modificat el règim sancionador que s’aplicava fins ara: el sistema passa a penalitzar l’excés de consum per períodes trimestrals, i no mensuals, com fins aquest moment. Això permet tenir en compte la tendència evolutiva del consum en un període més ample per poder modular la sanció. La multa lleu serà de fins a 10.000 euros; la greu, d’entre 10.000,01 i 50.000 euros, i la molt greu, de 50.000,01 a 150.000 euros.

NO T'HO PERDIS: Les millors piscines descobertes de Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona




Últimes notícies

    Publicitat