Violeta Kovacsics

Violeta Kovacsics

Articles (5)

Terrasses amb vistes a Barcelona

Terrasses amb vistes a Barcelona

No hi ha millor manera per tornar a estimar la ciutat que veure-la des de les altures, amb una bona copa a la mà, i el posat d'un déu olímpic que es mira les coses amb condescendÚncia. Així que no teniu altre remei que pujar a aquests terrats de Barcelona i sentiu-vos com al cel... El compte? Passeu-li a Zeus.

Barcelona terraces with views

Barcelona terraces with views

A great way to fall in love with Barcelona is from on high, with a drink in hand and the stance of an Olympic god or goddess looking out over all you see before you. And what better way to do that than to head up to these rooftop terraces and feel like you're in the heavens? As for the bill... put it on Zeus's tab.

Terrazas con vistas en Barcelona

Terrazas con vistas en Barcelona

No hay mejor manera para volver a amar la ciudad que desde las alturas, con una buena copa en la mano, y la pose de un dios olímpico que se mira las cosas con condescendencia. Así que no tenéis otro remedio que subir a estos terrados de Barcelona y sentiros como en el cielo... ¿La cuenta? Pasådsela a Zeus.

El mĂłn, un escenari

El mĂłn, un escenari

Jordi BallĂł i Xavier PĂ©rezAnagrama226 pĂ g. 18,90 €QuĂš tĂ© a veure una sitcom com 'Seinfeld' amb una comĂšdia shakespeariana com 'Los dos hidalgos de Verona'? QuĂš tĂ© a veure el cinema d’un director com Alexander Payne amb un clĂ ssic com 'Al vostre gust'? Quina similitud hi ha entre l’Ășs de la paraula a 'Juli CĂšsar' i a 'El llop de Wall Street'? Jordi BallĂł i Xavier PĂ©rez inventen i responen aquestes preguntes i moltĂ­ssimes mĂ©s a 'El mĂłn, un escenari', un assaig en quĂš parteixen de l’estudi dels recursos narratius de William Shakespeare per tal d’analitzar pel·lĂ­cules i sĂšries de televisiĂł. De fet, les sĂšries televisives tenen un lloc molt especial en aquest llibre, potser perquĂš si hi ha una cosa ineludible a l’hora d’entendre l’actual Ăšpoca daurada de la televisiĂł Ă©s la construcciĂł narrativa de les sĂšries. BallĂł i PĂ©rez plantegen connexions aparentment impossibles. Iƀluminen camins que no s’han recorregut abans. I, sobretot, no entenen de prejudicis. AixĂ­, quan es refereixen al canvi dels personatges protagonistes dins una mateixa pel·lĂ­cula, es refereixen tant a clĂ ssics com 'Psicosi', com a una pel·lĂ­cula del Hollywood actual com Death proof o a un film independent com 'Tropical malady'. Aquestes pel·lĂ­cules, i moltes mĂ©s, conviuen amb grans xous televisius com 'Mad men' i 'The good wife', en un impecable exercici de generositat inteƀlectual.

Trieste

Trieste

DaĆĄa DrndicTrad. Simona Ć krabecEd. AutomĂĄtica531 pĂ g. 24 € “Darrere de cada nom hi ha una histĂČria”, escriu DaĆĄa Drndic mĂ©s o menys a l’equador de Trieste i just abans de fer una llista al llarg de 79 pĂ gines dels noms d’uns 9.000 jueus que van ser deportats d’ItĂ lia o assassinats al mateix paĂ­s italiĂ  o en algun dels seus indrets ocupats. Aquesta ruptura amb la narrativa, amb la ficciĂł, per tal de donar pas als fets reals, dĂłna bona mesura de quĂš Ă©s Trieste, una novel·la que retrata l’horror de l’Europa de mitjan segle XX a travĂ©s d’una escriptura profundament canviant. A 'Trieste', la forma s’imposa amb força. MĂ©s enllĂ  de la seva alambinada estructura (que en aparença sembla mĂ©s aviat una desestructura), la novel·la destaca perquĂš trasllada el debat i la reflexiĂł entorn de l’horror generat pel nazisme a paĂŻsos com ItĂ lia. Drndic construeix una novel·la complexa, tant pel seu argument com per la barreja formal que proposa. Tot comença amb Haya Tedeschi, una dona gran que, ja en el segle XXI, obre les portes al record i al passat, de la seva famĂ­lia i de la convulsa Europa del segle XX. A partir d’aquest personatge, les pĂ gines de Trieste es despleguen com un collage, o mĂ©s aviat com un cĂșmul de records desendreçats, en quĂš la histĂČria individual de la protagonista (la seva i la del seu fill, perdut) es barreja amb la histĂČria en majĂșscules.

Listings and reviews (227)

Eter

Eter

2 out of 5 stars

Situada a principios del siglo XX, 'Eter' presenta un peculiar 'mad doctor' que despuĂ©s de salvarse de un crimen va a parar a un lugar donde le permitirĂĄn llevar a cabo todos sus experimentos siniestros: el ejĂ©rcito. A las puertas de la Primera Guerra Mundial, el mĂ©dico aplica el Ă©ter para someter a los pacientes. QuiĂ©n sabe si por su centenario –'Eter' se rodĂł en 2018–, recientemente, la Gran Guerra ha vuelto a la pantalla grande. En el caso de 'Eter', el director polaco Krzysztof Zanussi plantea un relato de Ă©poca de tonalidades pĂĄlidas que rozan el blanco y negro. La frialdad de las imĂĄgenes parece ser un espejo del espĂ­ritu de su protagonista: impasible, vestido con bata negra y con unos guantes que le permiten dejar sus manos limpias. El retrato de este doctor sin escrĂșpulos parece ser bastante interesante, pero Zanussi condena a la pelĂ­cula en una serie de excesos que llevan 'Eter' a compararse con el mito de Fausto y un final en el que, con la intenciĂłn de dar una lecciĂłn moral, el director borda la pretendida elegancia que habĂ­a desarrollado hasta el momento.

Eter

Eter

2 out of 5 stars

Situada a principis del segle XX, 'Eter' presenta un peculiar 'mad doctor' que desprĂ©s de salvar-se d’un crim va a petar a un lloc on li permetran dur a terme tots els seus experiments sinistres: l’exĂšrcit. A les portes de la Primera Guerra Mundial, el metge aplica l’ùter per sotmetre els pacients. Qui sap si pel seu centenari –'Eter' es va fer el 2018–, recentment, la Gran Guerra ha tornat a la pantalla gran. En el cas d’'Eter', el director polonĂšs Krzysztof Zanussi planteja un relat d’ùpoca de tonalitats pĂ l·lides que freguen el blanc i negre. La fredor de les imatges sembla ser un mirall de l’esperit del seu protagonista: impassible, vestit amb bata negra i amb uns guants que li permeten deixar les seves mans netes. El retrat d’aquest doctor sense escrĂșpols sembla ser prou interessant, perĂČ Zanussi acaba condemnant la pel·lĂ­cula a una sĂšrie d’excessos que porten 'Eter' a comparar-se amb el mite de Faust i a un final en quĂš, amb la intenciĂł de donar una lliçó moral, el director engega a rodar la pretesa elegĂ ncia que havia desenvolupat fins al moment.

Liberté

Liberté

5 out of 5 stars

Es de noche y, en un bosque, un grupo de libertinos se reĂșne en carruajes sin caballos, entre matorrales, escondidos en la oscuridad. Se tocan, se miran, se masturban, se mean, se pegan para generar un placer desligado de cualquier sentimentalidad. Si en 'La muerte de Luis XIV' Albert Serra retrataba la decadencia de las altas esferas del poder a partir del deterioro fĂ­sico del cuerpo moribundo de un monarca que aparecĂ­a postrado en cama, en 'LibertĂ©' lo hace a travĂ©s de la exploraciĂłn de otros cuerpos, los de los nobles y sus acompañantes que a finales del siglo XVIII se reĂșnen en una peculiar sesiĂłn de cruising. En 'LibertĂ©', Serra ya no explora el cuerpo a punto de morir, sino el cuerpo que desea. Parecen dos ideas contrapuestas, pero tienen un punto de encuentro: es aquĂ­ donde sentimos los rumores de los escritos del MarquĂ©s de Sade. La atmĂłsfera del bosque de noche que retrata el director de Banyoles es tan fascinante que el encuentro orgiĂĄstico que propone bien podrĂ­a pertenecer al terreno de los sueños. Serra ha hecho una pelĂ­cula desnuda del corsĂ© de la narratividad para entregarse a las texturas de los cuerpos, de la noche y de los gemidos. Se entrega, tambiĂ©n, a un juego: el de la oscuridad y todo lo que esta esconde. 'LibertĂ©' es un ejercicio de plasticidad deslumbrante, por mucho que a menudo transcurra en la sombra para ir revelando un sexo que no siempre es explĂ­cito.

Liberté

Liberté

5 out of 5 stars

És de nit i, en un bosc, un grup de llibertins es reuneix en carruatges sense cavalls, entre matolls, amagats en la foscor. Es toquen, es miren, es masturben, es pixen, es peguen per generar un plaer deslligat de qualsevol sentimentalitat. Si a 'La mort de LluĂ­s XIV' Albert Serra va retratar la decadĂšncia de les altes esferes del poder a partir de la deterioraciĂł fĂ­sica del cos moribund d’un monarca que apareixia prostrat en un llit, a 'LibertĂ©' ho fa a travĂ©s de l’exploraciĂł d’uns altres cossos, els dels nobles i els seus acompanyants que a finals del segle XVIII es reuneixen en una peculiar sessiĂł de cruising. A 'LibertĂ©', Serra ja no explora el cos a punt de morir, sinĂł el cos que desitja. Semblen dues idees contraposades, perĂČ tenen un punt de trobada: Ă©s aquĂ­ on sentim els rumors dels escrits del marquĂšs de Sade. L’atmosfera del bosc de nit que retrata el director de Banyoles Ă©s tan fascinant que la trobada orgiĂ stica que proposa bĂ© podria pertĂ nyer al terreny dels somnis. Serra ha fet una pel·lĂ­cula despullada de la cotilla de la narrativitat per tal de lliurar-se a les textures dels cossos, de la nit i dels gemecs. S’entrega, tambĂ©, a un joc: el de la foscor i tot allĂČ que aquesta amaga. 'LibertĂ©' Ă©s un exercici de plasticitat enlluernadora, per molt que sovint transcorri en l’ombra per tal d’anar revelant un sexe que no sempre Ă©s explĂ­cit.

El gran Buster

El gran Buster

3 out of 5 stars

Las carreras de Buster Keaton y Charles Chaplin convivieron a lo largo de los años 20. Era la Ă©poca dorada de la comedia mĂĄs fĂ­sica. El tiempo, sin embargo, pasĂł de manera muy diferente para los dos. Con la llegada del sonoro, Chaplin supo convertirse en un resistente a la palabra hablada y firmĂł algunas de sus obras maestras. Keaton, en cambio, cayĂł en el olvido. En 'El gran Buster', Peter Bogdanovich relata el arte y la vida de este cineasta maldito y brillante, desde sus inicios a su caĂ­da en desgracia y su supervivencia haciendo piezas menores para televisiĂłn. El trayecto culmina con la reivindicaciĂłn que se hizo, con Ă©l aĂșn en vida, por parte de la crĂ­tica y del festival de Venecia. Aunque el documental se desarrolla de manera cronolĂłgica, al final, Bogdanovich olvida la biografĂ­a para analizar los mecanismos del artista Keaton, capaz de hacer magia y de hacer reĂ­r como nadie.

El gran Buster

El gran Buster

4 out of 5 stars

Les carreres de Buster Keaton i Charles Chaplin van conviure al llarg dels anys vint. Era l’ùpoca daurada de la comĂšdia mĂ©s fĂ­sica. El temps, perĂČ, va passar de manera molt diferent per als dos. Amb l’arribada del sonor, Chaplin va saber convertir-se en un resistent a la paraula parlada i va firmar algunes de les seves obres mestres. Keaton, en canvi, va caure en l’oblit. A 'El gran Buster', Peter Bogdanovich relata l’art i la vida d’aquest cineasta maleĂŻt i brillant, des dels seus inicis a la seva caiguda en desgrĂ cia i a la seva supervivĂšncia fent peces menors per a televisiĂł. El trajecte culmina amb la revindicaciĂł que se’n va fer, amb ell encara en vida, per part de la crĂ­tica i del festival de VenĂšcia. Tot i que el documental es desenvolupa de manera cronolĂČgica, al final, Bogdanovich oblida la biografia per analitzar els mecanismes de l’artista Keaton, capaç de fer mĂ gia i de fer riure com ningĂș.    

Ojos negros

Ojos negros

3 out of 5 stars

Igual que la recién estrenada 'La vida sin Sara Amat', 'Ojos negros' nos habla de un verano en los pueblos de interior, de paisaje seco, población envejecida y amigos de temporada. Paula se va de visita a casa de su abuela enferma en Aragón. Allí conoce Alicia, otra niña de la que se harå amiga. Ivet Castelo y Marta Lallana, exalumnas de la Universidad Pompeu Fabra, realizan esta película hecha a partir de emociones profundas presentadas, a menudo, de manera tenue. De hecho, hay pocas cosas mås sutiles en el cine que el fuera de campo evocado en 'Ojos negros' a partir del tratamiento del sonido: el de la conversación de una pareja que discute mientras la hija escucha a escondidas, o el de los ruidos de una anciana que resuenan desde la habitación contigua.

Ojos negros

Ojos negros

3 out of 5 stars

Igual que la tot just estrenada 'La vida sense la Sara Amat', 'Ojos negros' ens parla d’un estiu als pobles d’interior, de paisatge sec, poblaciĂł envellida i amics de temporada. La Paula se’n va de visita a casa de la seva Ă via malalta a l’AragĂł. AllĂ  coneix l'Alicia, una altra nena de la qual es farĂ  amiga. Ivet Castelo i Marta Lallana, exalumnes de la Universitat Pompeu Fabra, realitzen aquesta pel·lĂ­cula feta a partir d’emocions profundes presentades, sovint, de manera tĂšnue. De fet, hi ha poques coses mĂ©s subtils en el cinema que el fora de camp, evocat a 'Ojos negros' a partir del tractament del so: el de la conversa d’una parella que discuteix mentre la filla escolta d’amagat, o el dels sorolls d’una dona gran, que ressonen des d’una altra habitaciĂł.

Varda por AgnĂšs

Varda por AgnĂšs

4 out of 5 stars

Cuando, al final de 'Caras y lugar', AgnÚs Varda veía cómo Jean-Luc la dejaba plantada, el sentimiento de tristeza que se había ido apoderando del documental se hacía mayor. Aquella película era una despedida por parte de una directora que había recorrido, con una sonrisa y mucha curiosidad, buena parte de la historia del cine. Ahora, cuando solo han pasado unos meses de su muerte, se estrena 'Varda por AgnÚs', un documental que sigue la trayectoria de Varda en primera persona, ya que el hilo conductor es una charla de la misma directora. Transita desde el recuerdo de cómo el éxito de 'Al final de la escapada' de Godard le permitió hacer 'Cléo de 5 a 7', hasta el viaje a Estados Unidos, donde rodó con las Black Panthers. La vertiente juguetona de Varda queda evidente en todo momento, así como la naturalidad con la que ha participado de los cambios que se han ido produciendo a lo largo de la historia: su renuncia a seguir trabajando en el terreno de la ficción y su predisposición a aceptar la tecnología digital muestran a una artista muy especial.

Varda por AgnĂšs

Varda por AgnĂšs

3 out of 5 stars

Quan, al final de 'Caras y lugares', AgnĂšs Varda veia com Jean-Luc la deixava plantada, el sentiment de tristesa que s’havia anat apoderant del documental es feia mĂ©s gran. Aquella pel·lĂ­cula era un acomiadament, per part d’una directora que havia recorregut, amb un somriure i molta curiositat, bona part de la histĂČria del cinema. Ara, quan tan sols han passat uns mesos de la seva mort, s’estrena Varda por AgnĂšs, un documental que segueix la trajectĂČria de Varda en primera persona, ja que el fil conductor Ă©s una xerrada de la mateixa directora. Transita des del record de com l’ùxit d’Al final de l’escapada de Godard li va permetre fer ClĂ©o de 5 a 7, fins al viatge als Estats Units, on va rodar amb les Black Panthers. El vessant juganer de Varda queda evident en tot moment, i tambĂ© la naturalitat amb quĂš ha participat dels canvis que s’han anat produint al llarg de la histĂČria: la seva renĂșncia a seguir treballant en el terreny de la ficciĂł i la seva predisposiciĂł a acceptar la tecnologia digital mostren com n’era d’especial.

El increĂ­ble finde menguante

El increĂ­ble finde menguante

3 out of 5 stars

Hace un cuarto de siglo desde que Bill Murray se quedó atrapado en el tiempo. La idea vuelve a estar de moda con ejemplos como el de la serie 'Muñeca rusa'. En 'El increíble finde menguante', es Alba quien se queda atrapada en un fin de semana. Entre cervezas, resaca y reproches, tendrå que encontrar la manera de salir del bucle, mientras las horas del día van disminuyendo cada vez que todo vuelve a empezar, y el plan se va encogiendo. La idea es simple pero efectiva: Alba ha de resolver el problema antes de que la imagen desaparezca, al igual que en 'El increíble hombre menguante' el protagonista corría el riesgo de que su cuerpo se desvaneciera. Pero aquí no estamos ante un relato metafísico, sino ante una fiesta que se va convirtiendo en cuento moral.

El increĂ­ble finde menguante

El increĂ­ble finde menguante

3 out of 5 stars

Fa un quart de segle des que Bill Murray es va quedar atrapat en el temps. La idea torna a estar de moda amb exemples com el de la sèrie 'Muñeca rusa'. A 'El increíble finde menguante', és l’Alba qui es queda atrapada en un cap de setmana. Entre cerveses, ressaca i retrets, haurà de trobar la manera de sortir del bucle, mentre les hores del dia van minvant cada vegada que tot torna a començar, i el pla es va encongint. La idea és simple però efectiva: l’Alba ha de resoldre el problema abans que la imatge no desaparegui, de la mateixa manera que a 'El increíble hombre menguante' el protagonista corria el risc que el seu cos s’esvaís. Però aquí no som davant d’un relat metafísic, sinó d’una festa que es va convertint en conte moral.