Get us in your inbox

Mireia Martínez

Mireia Martínez

Articles (40)

Col·leccionistes del món, uniu-vos!

Col·leccionistes del món, uniu-vos!

No ens enganyem, tothom acaba col·leccionant alguna andròmina! Alguns col·leccionen pel·lícules, altres segells, la fal·lera pels taps de vi o cava... De ben segur que aquells números descatalogats o el volum que us falta per acabar la col·lecció, els podeu aconseguir en el variat assortiment d’expositors que assisteixen al Saló del Còmic. Però si el que voleu és que la festa del col·leccionisme duri tot l’any, podeu visitar les associacions de la ciutat dedicades al col·leccionisme i les aficions. N’hi ha per triar i remenar! Pels amants dels trens l’Associació dels Amics del Ferrocarril és un tresor, tenen una revista de divulgació ferroviària anomenada CARRIL, que data del 1977, destinada als aficionats i als interessats en el ferrocarril. Al web veureu quins són els punts de distribució de la publicació, a Barcelona només n'hi ha dos! Coneixeu algú que col·leccioni segells? Doncs el Col·lectiu Congrés-81 li pot ser molt útil, ja que estan especialitzats en la filatèlia i la numismàtica. També al Cercle Filatèlic i Numismàtic de Barcelona, fundat el 1924, podran veure de prop un segell de l’Exposició Internacional del 1929. Cada any organitzen mostres filatèliques o trobades de col·leccionistes de punts.

Els racons de pensar de Barcelona

Els racons de pensar de Barcelona

Aristòtil, Plutarc, Kant, Kierkegaard, Foucault... En commemoració dels grans filòsofos que han fet avançar el pesnsament humà, cada any se celebra el Dia Mundial de la Filosofia el tercer dijous del mes de novembre. Aquesta data no només serveix per recordar els orígens de la disciplina i els seus grans temes, sinó també per divulgar-la i difondre-la al gran públic. Amb aquesta diada ja tens una excusa per dedicar temps als grans mestres de la civilització, i, convertir-te, qui sap, en un dels pensadors que farà noves i reveladores aportacions al coneixement de la humanitat.

Que s’aixequi el teló!

Que s’aixequi el teló!

L’estiu és el punt de trobada del bon temps i de l’espectacle a l’aire lliure. Bona mostra d’això és el Grec, festival que és un clàssic de l’estiu, que s’originà el 1929 i emplaça part de les seves actuacions a una antiga pedrera que hi havia en un extrem de la finca Pubill. Música, teatre i dansa omplen cada estiu el Teatre Grec de Montjuïc; a més la ciutat disposa de molts altres equipaments per gaudir del teatre i les arts escèniques.

Descobrim món

Descobrim món

L’estiu el rebem amb els braços oberts perquè arriba el bon temps, l’hora de remullar el cos a l’aigua brava, posar-nos una mica morens i desfer-nos del blanc fluorescent de l’oficina, les vacances, el temps per desconnectar i sobretot el temps per viatjar. Rara avis seríeu si no fos el moment més esperat de l’any, i si no sabeu com omplir-lo, tot seguit us suggerim aquestes associacions dedicades a l’excursionisme, els viatges i el lleure per fer-ho. Per exemple, l’Associació Amics dels Pelegrins a Santiago, fundada el 1995, està ubicada al Centre Cívic Casinet d’Hostafrancs (Rector Triadó, 53) i es reuneix els dimecres a les 20 h per ajudar-vos a triar un trajecte del camí. 

Els carrers de la ciutat s’omplen de cultura popular

Els carrers de la ciutat s’omplen de cultura popular

Com es balla una sardana? Com es fa un 3 de 10 amb folre i manilles? Vols unir-te a la Colla dels Gegantons del Xerrac? Si voleu triomfar per la Mercè o per qualsevol dels saraus que tenen lloc qualsevol dia de l’any, podeu apropar-vos al grapat d’associacions que s’encarreguen de divulgar la cultura popular i vetllen per la seva transmissió de generació a generació. Com, per exemple, l’Associació Xerrac Arts Plàstiques Festes i Tradicions, que va néixer el 1980 com un centre dedicat als ensenyaments artístics i va evolucionar en el que és ara perquè van detectar una manca de tradicions al barri i per solucionar-ho van construir uns gegants. En l’àmbit tèxtil popular trobem l’Associació Dones Artesanes de Vestits Regionals, que s’ocupa de la difusió i l’aprenentatge de tècniques de costura tradicionals (pssst!, organitzen classes de costura, confecció i brodats dels vestits a la Casa del Rellotge de la Zona Franca). Si us voleu convertir en uns pura sang de la cultura popular, aneu a l’Associació per a la Difusió del Folklore, coneguts com a Adifolk, que s’encarreguen d’organitzar les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya i l’Aplec Internacional.

3, 2, 1… acció!

3, 2, 1… acció!

L’Acadèmia del Cinema Català va néixer amb la finalitat de ser la veu unitària de la cinematografia catalana formada per tots els sectors creatius i productius; i cada any organitza els Premis Gaudí, que premien les millors pel·lícules, artistes i tècnics del sector cinematogràfic català. Continuant amb cinema, l’associació Barcelona Espai de Cinema organitza la mostra Miradocs i també cicles com el d’Històries de Superació que projectava, entre altres, el documental Món petit, que narra la història de l’Albert Casals, un jove de 20 anys que fa la volta al món amb una cadira de rodes i 20 euros a la butxaca. De documentals també se n’ocupa l’Associació Mecal, que organitza anualment el Festival Internacional de Curtmetratges de Barcelona, on es projecten més de 350 curts de tot el món. El 1988 va néixer l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics, quan un ampli grup de crítics cinematogràfics van posar en marxa aquesta associació a la qual s’han anat integrant no només crítics i escriptors, sinó companys de la resta d’Espanya, realitzant tasques com la presència en jurats de festivals, així com la participació en conferències, taules rodones, premis, cursos i tallers.

Passió per les lletres

Passió per les lletres

Quin goig fa la ciutat per Sant Jordi! Miris on miris, veus algú amb un llibre a la mà. Si ets d'aquells a qui els agradaria que la festa de la literatura fos cada dia, hi ha un munt d'associacions de la ciutat que vetllen per aquesta disciplina.

Les associacions que millor sonen a Barcelona

Les associacions que millor sonen a Barcelona

El techno, el jazz, el rock, el pop i el flamenc són una mostra de la diversitat d’estils que podem trobar a les diferents propostes musicals de la ciutat i també a la dels festivals, que amb el bon temps apareixen com bolets. La primavera és temporada de marató musical, que comença amb el Primavera Sound, continua amb el Sónar i segueix amb el Cruïlla, per esmentar els tres més multitudinaris. La dansa també ocupa lloc a la programació de festivals de renom, com ara al Grec. Si a més d'espectadors, voleu formar-hi part activa, a Barcelona podeu trobar un ampli ventall d'associacions dedicades a la música i la dansa, com els Amics del Brossa, ubicada en un edifici històric que dels del segle XIV fins al segle XIX va acollir la Reial Fàbrica de Moneda de la Corona d'Aragó. Recentment, la Fundació Joan Brossa s’ha traslladat a la plaça dels Àngels. Doneu un cop d'ull a la pàgina de Facebook: és molt activa i hi trobareu anuncis de tallers, itineraris, recomanacions de lectures…

Treu tot l’art que portes a dins!

Treu tot l’art que portes a dins!

Per comunicar idees i sentiments, l’ésser humà va crear uns codis basats en sistemes de signes, i un d’ells és el llenguatge artístic. L’art com a tal ha esdevingut un mitjà de comunicació amb el qual l’artista s’expressa, crea i emociona l’espectador. Les primeres manifestacions artístiques, les pintures rupestres, no tenen res a veure amb la pintura abstracta de Vassili Kandinski, qui escrivia que “una taca rodona pot ser més significativa que no pas una figura humana”. A Barcelona podem veure exemples d’art contemporani a l’Associació Cultural Districte 5è (Ferlandina, 53), una galeria d’art ubicada al districte de Ciutat Vella, i també l’Associació Art Barcelona (Consell de Cent, 315), que reuneix galeries que difonen l’art contemporani. A més, tenen un ampli programa d’activitats amb cursos i seminaris de formació, trobades i fòrums de debat. L’associació Drap-Art (Groc, 1) promou el reciclatge creatiu amb un projecte centrat en l’art plàstic que abasta els àmbits d’educació, sostenibilitat, economia i societat, i realitza exposicions i tallers. L’art abraça diferents camps, com la música, la fotografia, la literatura, el cinema, l'escultura i la pintura. Al Foment de l’Art i el Disseny (Plaça de les Glòries Catalanes, 37), una associació privada, independent i sense ànim de lucre, es promou el disseny i l’arquitectura. L’associació Experimentem amb l’Art (Torrijos, 68) aproxima l’art contemporani al públic a través de projectes educatius o vinculats a exposicions. I en

15 associacions que us faran suar la samarreta

15 associacions que us faran suar la samarreta

Els aficionats als esports trobareu a Barcelona un munt d'associacions que reuneixen activitats i serveixen de punt de trobada per a altres persones que com a vosaltres els encanta moure's, portar un estil de vida saludable i també divertir-se, esclar. Els Amics de la Bici (Demòstenes, 19) promouen l’ús de la bicicleta a la ciutat, organitzen sortides i excursions i treballen per a la convivència pacífica dels ciclistes i els conductors. També l'associació Bicicleta Club de Catalunya (BACC) (Providència, 42) du a terme campanyes de promoció i proposa solucions per fer de la bicicleta un mitjà eficient de mobilitat urbana. I si necessiteu assegurar la vostra bici, la Coordinadora Catalana d’Usuaris de la Bicicleta (Demòstenes, 19) ofereix assegurança als usuaris. Al districte de Sant Martí trobareu el Col·lectiu Esport per a Tothom 10 (CET 10) (Rbla. de Guipúscoa, 23-25) que té repartits diferents centres pel districte on podreu practicar natació, pàdel, tennis, futbol… La Fundació Claror (Sardenya, 337), amb una experiència de més de vint anys, també disposa de diversos centres repartits i té un projecte de responsabilitat social corporativa anomenat Can Roger que consisteix en un menjador social en un solar cedit per l’Ajuntament de Barcelona, al carrer de Roger de Flor amb Rosselló: visiteu el Facebook de Can Roger per estar informats de les activitats. Si preferiu remenar la pilota, a la Fundació del Bàsquet Català organitzen campus i casals esportius per a nens i nenes de