ArtInternational 2015

  • Sanat
Reklâm

Time Out diyor ki

İlki 2013 yılında düzenlenen ArtInternational, ülkemizin en önemli sanat organizasyonlarından biri olarak anılmaya başladı bile. Üstelik bununla da yetinmedi ve ününü Türkiye dışına taşıdı. Dünya çapında köklü galerilerin ArtInternational çatısı altında bir araya geldiğini düşününce aslında bu gelişmeye çok da şaşırmamak gerek.

 

Fuar, aynı zamanda birçok sanat eserini farklı ülkelerden gelen koleksiyonerlerin erişimine sunmasıyla biliniyor. Geçtiğimiz yıl ArtInternational’da 26.500 milyon Euro’luk satışın yapıldığı haberini duymuşsunuzdur. Fuar haliyle uluslararası sanat piyasası için oldukça önemli bir yere sahip.
 

Geçtiğimiz yıl 20 binin üzerinde izleyiciyi ağırlayan ArtInternational’ın, bu yıl Bienal’in açılışıyla çakışması nedeniyle de, daha yüksek bir katılıma ulaşması bekleniyor. Ayrıntılara geçmeden önce bir not düşelim: Fuar alanında sizi bu sayfalarda göreceklerinizden çok daha fazlası bekliyor.

 

Enrique Marty 'Random Scene'

Keşif cenneti

ArtInternational’a bu sene 27 ülkeden 88 galeri katılıyor. 2013’te 62, 2014’te ise 80 galerinin yer aldığı fuar, her geçen yıl izleyicileri için daha kapsamlı bir keşif alanı yaratıyor. Orta Doğu’dan Hindistan’a, Güney Amerika’dan Çin’e uzanan bir coğrafyaya ev sahipliği yapmasıyla isminin hakkını sonuna kadar veren bir sanat etkinliği var karşımızda. ArtInternational’ın temelini oluşturan bu çeşitlilik, uluslararası mecrada farklı sanat çevreleri arasındaki etkileşimin güçlenmesinde de oldukça etkili. 

ArtInternational, bu sene Dyala Nusseibeh’in direktörlüğünde ve Stephane Ackermann’ın sanat yönetmenliğinde gerçekleşiyor. Nusseibeh’e göre fuarın her yıl binlerce izleyiciyi kendine çekmesindeki en büyük etkenlerden biri de, katılımcıların ince eleyip sık dokunarak belirlenmesi. Bu yıl seçim komitesinde gördüğümüz isimlerse, Türkiye’den

Leyla Tara Suyabatmaz ve Yeşim Turanlı, Viyana’dan Ursula Krinzinger ve New York’tan Leila Heller. 

 

Gelelim katılımcılara…

İspanya, ArtInternational’ın yakın markajı altında bu yıl. Barselona, Madrid ve Palma de Mallorca’dan 15 galeri, size İspanya’yı karış karış gezmişsiniz hissi yaşatmak için fuar alanında hazır ve nazır. İspanyol sanatının en yeni örnekleriyle birlikte, yakın dönemde İstanbul’da ağırladığımız Katalan sanatçı Joan Miró’nun eserlerini de yeniden görme şansını yakalıyoruz. Bu sayfada gördüğünüz Mario Soria imzalı eser de Barselona menşeli N2 Galería’nın standında görülebilir.

 

İngiltere menşeli Andipa’ya ayrılan bölümde Andy Warhol, David Hockney, bu ara son marifeti Dismaland ile çok konuşulan Banksy ve geçtiğimiz aylarda renkli dünyasıyla Pera Müzesi’ne kurulan Grayson Perry’nin de aralarında bulunduğu çok ünlü isimlere rastlıyoruz. Belçikalı Deweer Gallery ise, fuara üç yıl üst üste katılarak demirbaş statüsünü hak ediyor. Jan Fabre ve Enrique Marty, standın en çok konuşulacak isimlerinden.

New York’un prestijli galerilerinden Paul Kasmin, birbirinden ilgi çekici sanatçılarla dahil oluyor fuar programına. Doğaya ve hayvanlara olan tutkularını sürrealist heykelleri ve dekoratif üretimlerine yansıtan Claude ve François-Xavier Lalanne’ın eğlenceli sanat anlayışla mutlaka tanışın. Hayvanları resmettiği büyük ölçekli suluboya çalışmalarıyla tanınan Walton Ford, Paul Kasmin standında sizi bekleyen bir diğer isim. Gelelim galerinin asıl sürprizine: Taner Ceylan’ın Altın Çağ serisinin büyük bir merakla beklenen son çalışması ‘Satyr II’, ilk defa ArtInternational’da görücüye çıkıyor.  

 

Fuarın yeni katılımcıları arasında Victoria Miro (Londra), Sakshi Gallery (Bombay), Aspan Gallery (Almatı), Galerie Du Monde (Hong Kong) ve Aicon Gallery’yi (New York / Londra) görüyoruz. Londra’nın önde gelen bağımsız galerileri arasında gösterilen Victoria Miro’nun fuarda temsil ettiği isimlerden bazıları, ünlü sinemacı ve güncel sanatçı Isaac Julien; heykel, ve yerleştirme alanlarında dikkat çeken çalışmaların mimarları Dragset & Elmgreen ve sıra dışı desenlerinde açığa çıkardığı olağanüstü dünyasıyla bir ikon haline gelen Japon sanatçı Yayoi Kusama. Kendisinin 2013 tarihli ‘Image of First Love’ adlı heykeli görülmeye değer.

San Francisco’lu Hosfelt Gallery, doğal ve yapay unsurlar arasındaki ilişkiyi, etkileyici formlarda yansıtan Patricia Piccinini’nin işlerine ev sahipliği yapıyor fuarda. Piccinini’nin tuhaf mı tuhaf heykelleri aklınıza kazınacak cinsten.

 

Banksy 'Custardized Oil #3'

Geçtiğimiz yıl da fuarda büyük ilgi gören Çinli sanatçı Liu Bolin, Galerie Paris-Bejing standında yine ‘saklanmaya’ devam ediyor. Bolin ‘Hiding in Paris’ adlı yeni işinde bu kez Eugene Delacroix’nın ‘Halka Yol Gösteren Özgürlük’ tablosuna gizleniyor, diğer bir deyişle kendini tablonun renklerine boyayarak kendini görünmez kılıyor.

 

Memleket meseleleri

Türkiye’den Dirimart, Galerist, Pilot, Sanatorium ve x-ist’in de dahil olduğu 12 galeri yer alıyor fuarda. Öktem & Aykut ve The Empire Project, bu yıl ilk defa ArtInternational’da. Yerli malı galerilerin standlarında uzun uzadıya vakit geçirmek için en geçerli sebebiniz her birinde sanatçıların son çalışmalarının ilk kez görücüye çıkıyor olması.

Galerist standında, cinsiyet ve işçi göçleri gibi konuları işlediği eserleri dünya çapında ses getiren Nil Yalter’in işleri var. Türk çağdaş sanatının usta ismi Mehmet Güleryüz’ün yeni eserlerini görmek isteyenler için adres The Empire Project. Fuarda ayrıca Mehtap Baydu’dan Yeşim Akdeniz’e, Nejat Satı’dan Ahmet Oran’a, Erol Eskici’den Elif Boyner’e, Elmas Deniz’den Burcu Perçin’e, pek çok sanatçının en yeni çalışmalarını görmeniz mümkün.

 

Heykeller, heykellerimiz

Fuarın girişindeki açık hava heykel sergisi ‘By the Waterside’a karşı koymamız imkânsız. Filibe, Barselona, Almatı, Viyana ve İstanbul’dan 10 sanatçının heykellerini kapsayan serginin en göze çarpan isimlerinden biri de kuru kafalarla oluşturduğu heykeliyle Javier Pérez. Fotoğraf, heykel, çizim ve video gibi farklı tekniklerden eserler ortaya koyan sanatçı, bu üretimlerini yerleştirmelerinde de sıklıkla kullanıyor.

 

Video sanatına saygı kuşağı

ArtInternational, video sanatının örneklerine de geniş yer veriyor. Fuarın ilk yılında Başak Şenova küratörlüğünde hayata geçen ‘Sahnedeki Videolar’ başlıklı video bölümünün bu sene de devam ettiği müjdesini verelim. Oliver Ressler, Hacer Kıroğlu, Payam Mofidi, Javier Pérez gibi sanatçılar, ‘Harabeler ve Yaralar’ teması çerçevesinde kişisel geçmişleri yıkımları ve arzularıyla birlikte ele alıyor. Video tutkunlarını bekleyen diğer bir etkinlik de, ArtInternational’la eş zamanlı gerçekleşen Moving Image Fuarı (bkz. syf. 86). Video sanatını merkezine alan bu özel organizasyonu da kaçırmayın. 

Ayrıntılar

Adres:
Fiyat:
Günlük giriş, tam: 30 TL; 2 günlük, tam: 45 TL, öğrenci: 15 TL.
Çalışma saatleri:
12:00
Reklâm
İlginizi çekebilecek diğer içerikler