çizgi roman

Yerli çizgi roman yayınevlerinden çıkan 6 eser

Yoksa siz hâlâ annenizin çizgi romanlarını mı okuyorsunuz? Yerli çizgi roman yayınevlerinden çıkan bu eserlere kitaplığınızda yer açmanın vakti geldi.

Reklâm

1. Üç Gölge

Cyril Pedrosa’nın yazıp resimlediği, orijinal dili Fransızca olan bu eseri, yeni çizgi roman yayınevlerimizden Baobab çevirdi. Dünyanın muhtemelen en önemli çizgi roman etkinliği olan Angoulême Çizgi Roman Festivali’nde ödüllendirilen ‘Üç Gölge’, Pedrosa’ya Amerikan National Cartoonists Society’nin çizgi roman ödülünü de kazandırdı. Ormanda annesi ve babasıyla, huzurlu bir yaşam süren Joachim’in hayatının gölge yaratıklarla allak bullak olmasını anlatıyor ‘Üç Gölge’; masalsı çizgiler, sizi hiçbir masalın etkilemediği kadar duygulandıracak bir hikâyeye eşlik ediyor.

Baobab Yayınları, 272 sayfa, 35 TL

2. Maus

Herkesin evinde bulunması gereken bir eser desek abartmış olmayız. Yaratıcısı Art Spiegelman’a Pulitzer ödülü kazandıran ‘Maus’, II. Dünya Savaşı gibi gayet ciddi bir konuyu hayvanlar tarafından simgelenen karakterlerle anlatıyor; Yahudiler fare, Naziler ise birer kedi. Çizgi roman ve çizgi filmlerde sık sık görülen hayvan karakterleri, böyle bir bağlamda kullanarak okuru ters köşeye yatırıyor Spiegelman. Alıştığımız, aşırı dramatik II. Dünya Savaşı öyküleri yerine, ilk bakışta doğrudan iyiyle kötüyü ayırıyormuş gibi görünen, ama derin bir okumayla insan doğası hakkında çok katmanlı bir tasvir sunan bir eser…

İletişim Yayınları, 303 sayfa, 31,50 TL

Reklâm

3. Yıllık İzin

Çizgi roman formatının sınırlarını zorlayan eserlerden. Sözler, Uykusuz ve Kalt’tan tanıdığımız yazar Erman Çağlar’dan, çizgiler yine Uykusuz çizeri Ender Yıldızhan’dan. Alıştığımız çizgi roman formatından farklı olarak, resimlerle yazıların birbirleriyle bütünleşmeden, ayrı ayrı sunulduğu ama yine de birbirlerini tamamladığı bir yapısı var ‘Yıllık İzin’in. Yıllık izninde erkek arkadaşıyla beraber Hollanda’ya giden Meltem’in hikâyesini anlatan kitabın havasını değiştiren belki de en önemli unsur ise Merve Yıldırım’ın desenleri. Hikâyenin kendisi gibi, hem büyüleyici hem de depresif… Avrupa görme deneyiminin burukluğunu mükemmel bir şekilde anlatan, çabucak okunan, hap gibi bir kitap.

Sırtlan Kitap, 112 sayfa, 25 TL

4. Güvenli Bölge Gorazde

Joe Sacco, tartışmasız yaşayan en ilginç çizgi romancılardan biri. Yoksa gazeteci mi demeliydik? Sacco, savaş bölgeleri hakkında yazdığı ve çizdiği grafik romanlar ile tanınıyor; kâh ‘Güvenli Bölge Gorazde’de olduğu gibi bizzat görüştüğü insanların hikâyelerini aktarıyor, kâh arşiv belgelerinden faydalanarak farklı bir tarih yazınına imza atıyor. ‘Güvenli Bölge Gorazde’de ise Sacco, 1994-1995 yılları arasında Doğu Bosna’da yaptığı söyleşilerden faydalanıyor. Bosna Savaşı’ndan etkilenen halkın anlattıklarını, karikatürlerde görmeye alıştığımız bir estetikle sunuyor ve bu sayede hikâyeler daha da vurucu oluyor. Savaş üzerine yazılmış en etkileyici edebi eserlerden biri olduğu kuşkusuz.

İthaki Yayınları, 240 sayfa, 22 TL

Reklâm

5. Canavarın Uykusu

Fransız çizgi roman kültürünün en büyük yıldızlarından biri Enki Bilal. Yugoslavya doğumlu Bilal’in şanı, çizgi roman dünyasının sınırlarını da aştı. Yönetmen Alain Resnais ile beraber çalıştığı bir film, hatta Louvre’da açtığı bir solo sergi bile var CV’sinde. Bilim kurgu janrının, en müstesna yaratıcılarından biri olan Bilal’in yağlı boya tablolarla kara kalem eskizler arasında bir yerdeymiş gibi görünen çizimlerine, savaş ve ölümle dolu çocukluğundan beslenen referansların yer aldığı metinler eşlik ediyor. ‘Canavarın Uykusu’ ise Yugoslavya’nın dağılmasını fütüristik bir dünyada konu edinen ‘Canavar Dörtlemesi’nin ilk kitabı. Bilim kurgu seven herkes okumalı.

Marmara Çizgi, 66 sayfa, 32 TL

6. Y: Son Erkek 1 - Erkeksiz

Bir tanesi dışında tüm erkeklerin ansızın öldüğü bir dünyada geçiyor ‘Y: Son Erkek’. Canlı kalan tek Y kromozomu, cılız bir amatör sihirbaz olan serinin ana karakteri Yorick Brown’a ait. Brian K. Vaughan’un yazdığı ve çoğunluğu Pia Guerra tarafından çizilen, 10 ciltlik bu eser okuyabileceğiniz en heyecanlı, en etkileyici kıyamet hikâyelerinden. Amerikan çizgi roman dünyasının tüm erkekleri aniden ölecek olsa, canlı kalmasını isteyeceğimiz tek kişi de Brian K. Vaughan olurdu kesinlikle; zira kendisi hâlâ ‘comics’ dünyasının en sürükleyici serilerine imza atıyor. ‘Y: Son Erkek’ ise en önemli şaheserlerinden biri. Demedi demeyin, elbet bir gün sinemaya veya televizyona uyarlanacak. Şimdiden okuyun, vakti geldiğinde “Ben kitabını okumuştum,” diyerek prim yaparsınız.

Çizgi Düşler, 128 sayfa, 27 TL

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm