Oyun sevmeyenler için oyun önerileri

Video oyunlarıyla yıldızı barışmayan ama bu dünyadan geri kalmak istemeyenlerin gönül rahatlığıyla oynayabileceği yeni oyunları derledik. Onur Aymete

Yazan:
Alara Altay
Reklâm

Telling Lies

Nedir? Ekran görüntülerine baktığınızda oyun olduğunu bile tahmin edemeyebileceğiniz bir yapım ‘Telling Lies’. Çünkü oyun, bir bilgisayar arayüzü aracılığıyla izlediğiniz kısa videolardan oluşuyor. Etkileşim kısmı ise bu videolara nasıl erişebildiğinizde saklı. Telling Liesda bir video arşivinde gezerek, farklı karakterlerin birbirleriyle konuşmak için çektiği videoları izliyorsunuz, yani bir nevi özel Skype sohbetlerinin tek tarafını dikizliyorsunuz. Videolara, kullandığınız sanal bilgisayarın (yani ekran içindeki ekranın) arama motoruyla erişiyorsunuz. Kullanacağınız anahtar kelimeleri izlediğiniz videolarda işitip önemli olduğunu düşündüğünüz sözcükler arasından seçebilir veya tahmin yürütebilirsiniz, ancak yalnızca arama sonuçlarındaki ilk birkaç videoyu izleyebiliyorsunuz. Bu nedenle mümkün olduğu kadar belirli bir arama yapmak daha mantıklı. İzleyebileceğiniz yüzlerce videoyla gizemli bir hikaye ortaya çıkıyor ve en çok hangi karakterin videolarını izlediyseniz, oyunun sonu buna göre şekilleniyor.

Neden denemeli? İlginç, yaratıcı ve özgün bir fikrin, neredeyse kusursuz bir biçimde vücut bulmuş hali ‘Telling Lies’. Yapımcısı Sam Barlow’un önceki oyunu ‘Her Story’ de benzer bir oynanışa sahipti; ancak ‘Telling Lies’ daha karmaşık bir hikaye ve ünlü oyuncularla çıtayı yükseltiyor. Oyun oynamayı beceremediğini iddia edenler bile kolayca alışabilir ve hikayesine kapılabilir.

Hangi platformlarda? iOS aygıtlar, Mac ve Windows bilgisayarlar.

 

Outer Wilds

Nedir? Kendini yabancı bir gezegende bulan bir astronotsunuz. Buraya nasıl geldiğinizi öğrenmek ve gezegenin parçası olduğu yıldız sistemini keşfetmek için yalnızca 22 dakikanız var, çünkü gezegenin güneşi 22 dakika içinde yok olacak ve siz oyuna yeniden başlayacaksınız. Her seferinde yeni şeyler keşfedebilir veya daha önceden izini sürdüğünüz ipuçlarının peşinden gitmeye devam edebilirsiniz. Öğrendiğiniz şeyler, hikaye hakkında daha fazla şey öğretiyor, böylece her denemeniz en fazla 22 dakika sürse de ‘Outer Wilds’ daha uzun bir oyun deneyiminden oluşuyor. Yalnızca zamana karşı değil, ayrıca sağlık ve oksijen seviyelerine karşı da yarışıyorsunuz.

Neden denemeli? Bu oyunda savaşa, biriktirilecek eşyalara veya deneyim kazanma mekaniklerine yer yok. ‘Outer Wilds’ yalnızca keşif duygusuna yoğunlaşıyor. Her ayrıntıyı keşfetmenin zor olduğu, büyük bir dünyanın parçası olma deneyimi oyuna özgün bir hava katıyor. Grafikler sade olmasına rağmen mekan tasarımları büyülüyor. Arada sırada oynanabilecek, fazla zaman veya çaba gerektirmeyen, rahat bir oyun.

Hangi platformlarda? PlayStation 4, Xbox One, Windows.

 

Sky: The Children of Light 

Nedir? Çok oyunculu olmasına rağmen rekabete hiç yer vermiyor ‘Sky: The Children of Light’. Sihirli peleriniyle uçabilen ve elindeki mumu kullanarak etrafındaki dünyayla etkileşim kurabilen bir karakteri kontrol ediyorsunuz, ama oyunun esas albenisi başka oyuncularla girdiğiniz etkileşimlerde saklı. Konuşmak veya mesajlaşmak mümkün değil, yalnızca çeşitli ifadeleri kullanabilir veya tek notalık bir ses çıkarabilirsiniz. Buna rağmen birden fazla karakter gerektiren bulmacaları çözmek veya yalnızca oyun dünyasında bir başkasıyla gezmek, hiç zor değil. Basit animasyonlarla birine selam verebiliyor, bir yönü işaret edebiliyor veya doğrudan birinin elinden tutup birlikte uçabiliyorsunuz.

Neden denemeli? Şimdilik yalnızca mobil platformlarda çıkan oyun, başka hiçbir mobil oyuna benzemeyen bir yapıya ve prodüksiyon kalitesine sahip. İletişim için kullandığımız cep telefonlarında, minimum iletişim olanağı sunan bir oyun oynama fikri bile başlı başına ilgi çekici. Grafikler sade, ama oyunun atmosferini güçlendirecek kadar etkileyici, özellikle bulutların arasında uçtuğunuz sahneler bir hayli büyüleyici. Oyunun ücretsiz olması da büyük bir artı. Yalnızca farklı giysiler ya da ifadeler gibi şeyler için ücret ödemeniz gerekiyor, üstelik bunları almadan oyunu bitirmek mümkün.

Hangi platformlarda? Şimdilik yalnızca iOS aygıtlarında.

 

Eliza

Nedir? Visual novel (görsel roman) türünden bir oyun ‘Eliza’. Özellikle Japonya’da popüler olan bu tür oyunlar, fazla etkileşim içermeyen diyalog sahnelerinden oluşuyor. Bazen bir seçme şansınızın bile olmadığı metinlere tıklayarak hikayede ilerliyorsunuz. ‘Eliza’da oynadığınız karakter ise bir terapi yazılımı şirketinde çalışan genç bir kadın. Yazılım algoritmasının ürettiği metinleri seslendirerek danışanlarla görüşüyorsunuz, karakterinizin kendi hikayesi ise bu yazılımın doğuşuna bağlanıyor.

Neden denemeli? Benzer oyunlardan daha iyi bir yazarlık ürünü ‘Eliza’. Bu türden oyunlar, genellikle romantik hikayelere yer verirken ‘Eliza’, ele aldığı konu ve türü arasındaki uyumla oyuna kapılmanızı sağlıyor. Seçme şansı sunmayan bir yazılımın metinleriyle çalışan bir karakteri oynarken siz de karşınıza çıkan diyaloglarla sınırlısınız. Ancak oyunun esas özgünlüğü ruh sağlığı, terapi ve teknoloji arasındaki ilişkileri irdelemesi. Bir video oyundan beklentileriniz koşmalı, zıplamalı veya ateş etmeli deneyimlerden ibaret değilse, visual novel türüyle tanışmak için iyi bir bahane.

Hangi platformlarda? Windows, Linux ve Mac bilgisayarlar; Nintendo Switch.

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm