Dünyanın en hareketli şehirlerinden birinde yaşamanın ayrıcalıklarından istifade etmek için, bu hafta sonu için seçtiğimiz etkinliklere bir göz atın. Can sıkıntısına son!
Reklâm
Adını ‘omurgalılar’ anlamına gelen Chordata ve ‘hiçlik’ anlamına gelen Nihil kelimelerinden alan ‘Chordata Nihil’ sergisi insanın evrimsel geçmişiyle çağdaş boşluk hissi arasındaki kırılgan ilişkiyi irdeliyor. Çelikten üretilmiş omurga, diken ve protez formlar, yalnızca bedenin değil, varoluşun da direnç noktalarına dikkat çekerken aynı zamanda bedenin boşlukla ilişkisini görselleştiriyor. Arif Çekderi, metalin soğukluğuyla hem doğanın hem evrenin kayıtsızlığına karşı bir yanıt ürettiği sergisinde izleyiciyi hem içsel hem kozmik anlamda bir ‘hiçlik’ karşısında düşünmeye, bedenin ve malzemenin sınırlarıyla yüzleşmeye davet ediyor.
Sergi 12 Haziran-27 Temmuz tarihlerinde Nelumbo Studios’ta.
Özgün mizahi üslubu ve ele aldığı konulara ilginç yaklaşımıyla dikkat çeken sanatçı Marcel Dzama’nın Türkiye’deki ilk kişisel sergisi Pera Müzesi'nde. Küratörlüğünü Alistair Hicks’in yaptığı sergi, Dzama’nın müzik ve dansın öne çıktığı renkli hayal dünyasından başlayarak, günümüzde karşı karşıya kalınan kötü yönetimler, çevresel yıkım ve savaşların sebep olduğu felaketlere değindiği eserlerden oluşuyor. Sanatçının lirik, sihirli, mizahi, bazen abartılı ve bir anlamda acayip öykülerinin yer aldığı resimleri, heykelleri, bazı video eserleri ve Raymond Pettibon’la birlikte ürettiği kimi yapıtların yer aldığı sergi, sizi büyüleyici bir dünyaya davet ediyor.
Sergi 20 Mart-17 Ağustos tarihlerinde Pera Müzesi’nde.
Reklâm
Türkçe popun en kendine özgü seslerinden biri olan Sıla, hikaye anlatıcılığı konusundaki hünerlerini sergilemek üzere bir kez daha sahnede. Sadece güçlü vokaliyle değil, sahne duruşu, seyirciyle kurduğu bağ ve yaratıcı yorumuyla da dikkat çeken sanatçı bu konserinde ‘Kapkara’, ‘Hep Olsun Aşk’, ‘Mesela’, ‘Rüyalar Güzeli’ gibi yeni şarkılarının yanı sıra ‘Yan Benimle’, ‘Muhbir’ gibi klasikleşmiş parçalarını da seslendirecek. Yaz aylarında açık havada bir konser izlemek, İstanbulluların vazgeçilmezlerindendir. Siz de geleneğin parçası olma fırsatını kaçırmayın.
Güçlü sesi, hafızalara kazınan şarkı sözleri ve dinleyicileriyle kurduğu güçlü iletişim sayesinde geniş bir hayran kitlesi edinen Melike Şahin, son dönemde ‘Akkor’ albümüyle gündemde. Solo kariyerine 2017 yılında başlayan ve ilk albümü ‘Merhem’i Şubat 2021’de piyasaya süren sanatçı 2022 yazında, Avrupa’nın en köklü ve büyük müzik festivallerinden biri olan Roskilde’de sahne almıştı. Yerli müzik sahnesinin son yıllardaki en büyük yıldızlarından birini canlı dinlemek istiyorsanız bu konserde mutlaka yerinizi ayırtın ve duygusal bir yolculuğa hazır olun.
Reklâm
Arter’de ziyaretçilerle buluşan ‘İçinde Yaşadığımız Deri’ başlıklı sergi, Koray Ariş’in altmış yıla uzanan heykel pratiğine figür, ten, tını, hareket ve denge gibi yapıtlarındaki merkezi kavramların merceğinden kapsamlı bir bakış sunuyor. Sergiyi oluşturan 300’e yakın yapıt ve nesne, formların dönüşümüne tanıklık ederken aynı zamanda heykelin ahşap, taş, metal ve deri gibi farklı malzemeler yoluyla tensel bir boyut kazandığı bir ortaklık alanı yaratıyor. ‘İçinde Yaşadığımız Deri’, Ariş’in farklı dönemlere ve serilere ait yapıtlarının yanı sıra atölyesindeki üretim süreçlerini belgeleyen nesneleri mekana özgü bir kurgu içinde bir araya getirecek.
Sergi 12 Aralık-3 Ağustos tarihlerinde Arter’de.
‘Hayvanların Yaşamı’, insan ile hayvanın tarih boyunca değişen, müşterek varoluştan tahakküme farklı boyutlar alan ilişkisini keşfe çıkıyor. Adını Güney Afrikalı yazar J. M. Coetzee’nin insan merkezci bakışı sorgulayarak hayvana yönelik empati ve şefkati irdelediği aynı isimli romanından alan sergi, insan-hayvan ilişkisini belirleyen toplumsal hiyerarşileri tartışmaya açarken farklı birliktelik ihtimallerine dair arayışları da ortaya koyuyor. 2023 yılında vefat eden Almanya-Irak kökenli aktivist sanatçı Lin May Saeed’in hayvanlara karşı zorbalıkları hicvettiği işleri, serginin düşünsel merkezini oluşturuyor. Saeed’in çalışmalarını Türkiye ve farklı coğrafyalardan sanatçıların işleriyle bir araya getiren sergi, İstanbul’un sokak köpeklerine odaklı bir arşiv projesinin sunumunu da içeriyor. Sergide Apian, Noor Abuarafeh, Pierre Bismuth, melanie bonajo, Elen Braga, Sue Coe, Golden Snail Opera Collective (Isabelle Carbonell, Joelle Chevrier, Yen-Ling Tsai, Anna Tsing), Elmas Deniz, Simone Forti, Piero Giraldi, Laura Lima, Dafna Maimon, Britta Marakatt-Labba, David Maroto, Ad Minoliti, Füsun Onur, Jean Painlevé, Janis Rafa, Maria Roza, Necla Rüzgar, Lin May Saeed ve Uriburu’nun işleri yer alıyor.
Sergi 16 Nisan-10 Ağustos tarihlerinde Salt Beyoğlu’nda.
Reklâm
Zilberman, Mısır Apartmanı'ndaki ana mekanında Larry Muñoz’un İstanbul’daki ilk kişisel sergisini ağırlıyor. Muñoz, buluntu malzemelerin odağında nesnelerin taşıdığı hafızalar aracılığıyla, zamanın ve mekanın dışına taşan bir anlatı açığa çıkarmayı hedefliyor. Muñoz’un pratiğinin merkezinde, detaylara duyulan saygı ön plana çıkıyor. Nesnenin yüzey, jest ya da biçiminde saklı anlam kırıntısına odaklanan Muñoz, yıllar boyunca biriktirdiği materyaller ve kavramlar arasındaki çelişkiler ve gerilimler üzerine geliştirdiği düşünsel yolculuğun yansımalarını ele alıyor. Çağdaş sanat mekanlarının parlak beyaz ışığına karşı bizi gölgelerin ve yansımaların değerini yeniden düşünmeye davet eden Muñoz, terk edilmiş nesnelere yeni formlar kazandırıyor. Nesnelerin mekanı algılayış biçimimizi nasıl şekillendirdiği üzerine izleyiciye alternatif bir alan sunan ‘Graceful Elegant Beasts’, doğanın büyüleyici kaosuyla insanın düzen arayışını bir araya getirirken, uyum ve kaos gibi karşıtlıklar arasında gidip geliyor ve izleyiciyi hem tanıdık hem de rahatsız edici olan bir yansıma alanına davet ediyor.
Sergi 22 Mayıs-26 Temmuz tarihlerinde Zilberman Gallery’de.
Faik Şenol’un İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ arşivinde yer alan fotoğraflardan oluşan özel seçkisi izleyiciyle buluşuyor. İstanbul’un farklı dönemlerine tanıklık eden bu kareler, şehrin gündelik hayatından önemli toplumsal olaylara, bireysel yüz ifadelerinden kent manzaralarına uzanan geniş bir yelpazeye yayılıyor. Bu sergide hem usta bir foto muhabirin vizyonuyla tanışacak hem de geçmişin İstanbul’unda kısa bir yolculuğa çıkacaksınız.
Sergi 16 Mayıs-31 Temmuz tarihlerinde Taksim Sanat’ta.
Reklâm
Bir bebek ve tarih-sonrası bir makine arasında gezinen düşünceler. Bir bebeğin dil öncesi sözsüz dönemi ve tarihin sonunun sessizlik olacağı iddiası. En başta sözsüzlük ve en sonda sessizlik… Memed Erdener’in bu fikirler etrafında şekillenen ‘Bizden Değilse Bizdendir’ adlı mini sergisini Mısır Apartmanı’nda sanat meraklılarını ağırlayan Zilberman Dialogues’ta görebilirsiniz.
Sergi 24 Mayıs-26 Temmuz tarihlerinde Zilberman’da.
Doğada hayvan ne kutsaldır ne de küçümsenecek bir varlık. O sadece vardır. Varoluşu insan aklının sınırlarına ihtiyaç duymaz. Animalizm, hayvana dair tüm kültürel kodların askıya alındığı, insanın kendini doğa karşısında merkez değil bir parça olarak konumladığı bir düşünme biçimi olarak tanımlanabilir. ‘Animalizm’ sergisi de doğanın kendi içindeki bütünlüğünün insanlığın kişisel yaptırımlarıyla olan zıtlığına işaret ediyor. İnsanlığın ön yargı ve etiketlemelerinden bağımsız bir dünya tasavvuruyla kurguladığı eserlerinde sanatçı, “hayvanlar iyiliğin ve kötülüğün ötesindedir” söylemini ilke ediniyor. Bu sergide de hayvan, bir temsil değil, özne olarak yer alıyor. Kendi varlığıyla insanın gözünden bağımsız bir bütünlük taşıyor. Etik, kültür ya da sembol sistemlerinden azade bir şekilde, sadece olduğu haliyle var oluyor ve bu varlık insanın kendini tanıma sürecinde dönüştürücü bir karşılaşma alanı sunuyor. Sanatçının bronz, demir, deri ve seramik gibi malzemelerle yaptığı tüm üç boyutlu görsel yaratımlarının masumiyete övgü niteliğinde tasarlandığını söyleyebiliriz. Bu doğrultuda sanatçı, kimi zaman masallardan, kimi zaman rüyalardan, kimi zaman da mitolojik olgulardan ilham alarak bize hem gerçekçi hem de masalsı katmanlara sahip bir eser seçkisi sunuyor.
Sergi 29 Mayıs-26 Temmuz tarihlerinde Gallery 11.17’de.
Discover Time Out original video
Reklâm