İstanbul'da bugün yapılacak ne var?

İstanbul'da bugünün en iyi konserleri, etkinlikleri, filmleri, sergileri ve daha fazlası

Reklâm

Dünyanın en hareketli şehirlerinden birinde yaşamanın ayrıcalıklarından istifade etmek için, bugün için seçtiğimiz etkinliklere bir göz atın. Can sıkıntısına son! 

  • Sanat
  • Asmalımescit
Labirent Sanat, Emre Celali’nin insanlığın hayal gücü, düşünme ve somut çabalarıyla şekillenen kültürel macerasını odağına alan kişisel sergisini ağırlıyor. Sanatçı çeşitli materyallerle oluşturduğu manzaralarında doğadan insana bir bakış atıyor. Çalışmalara karmaşık bir düzen hakimken, merkeze doğru yöneldiğinizde dingin bir atmosferle karşılaşıyorsunuz. Emre Celali ‘İnsanın Uyumu’ sergisiyle, sanatın evrensel dilini kullanarak insanlığın ortak değerlerini vurguluyor ve doğayla uyumlu bir yaşam arayışını ifade ediyor. Sergi 22 Mart-3 Mayıs 2025 tarihlerinde Labirent Sanat’ta.
  • Sanat
Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin ikinci süreli sergisinde natürmortlar başta olmak üzere yeme içme temasının işlendiği resim ve heykeller yer alıyor. Serginin küratörlüğünü, müzenin kurucu küratörü Prof. Dr. Gül İrepoğlu üstleniyor. İrepoğlu, sergiyle aynı adı taşıyan bir de kitabın hazırlığını üstlendi. Sergide, 150’den fazla Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’na ait eserin yanı sıra, çok sayıda saygın koleksiyoner ve kurumdan ödünç alınan 50’ye yakın eserle birlikte 90 sanatçıya ait 200’ü aşkın sanat eseri yer alıyor. “Cömert Doğa” temasıyla başlayan sergi natürmortlar, ürünlerin sunulduğu pazar yeri, manav, fırın, dükkan ve sokak satıcıları, balıklar ve balıkçılar, su, yiyecek hazırlıkları, sofralar, lokantalar ve kahvehaneler gibi bölümlerle devam ediyor. Sergi odalarında sanat eserlerine, ‘İstanbul’un Resmi’ sergisinden de alışageldiğimiz üzere şiirler eşlik ediyor.  
Reklâm
  • Etkinlikler
  • Tepebaşı
‘Çocuk Odaklı Şehir: Bir Eşitlik Arayışı’ sergisi, çocuklara yönelik eğitim ve diğer kentsel hizmet politikalarının geliştirilmesinin önemine dikkat çekiyor. Suna’nın Kızları Araştırma Destek Topluluğu, çocukların bütünsel gelişimlerini destekleyici hizmet ve müdahalelerin etkin şekilde kurgulanabilmesi için veri temelli kararlara duyulan ihtiyaçtan yola çıkarak coğrafi, güncel, sürdürülebilir, çok katmanlı bir dijital platform olan Çocuk Odaklı Şehir’i hayata geçirdi. Serginin odağındaki bu platform, Fatih ve Sultanbeyli ilçeleri başta olmak üzere İstanbul genelinde çocuklara yönelik hizmetlerin mahalle ölçeğindeki ihtiyaçlarla ne kadar örtüştüğünü incelemeye olanak sağlayan haritaları ve ilgili yayınları içeriyor. Suna’nın Kızları Araştırma Destek Topluluğu ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün hazırladığı sergide ayrıca kız çocuklarının kendi mahalle deneyimlerini yansıtan foto anlatılar, Bekir Dindar’ın kentsel mekanda çocukları gözlemleyen fotoğrafları ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan kareler de yer alıyor. Sergi 12 Aralık-4 Mayıs tarihlerinde İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde.
  • Sanat
Pi Artworks İstanbul, Piyalepaşa’daki mekanında sanatçı Aslı Torcu’nun imgelerin belirsizlik içinde kayboluşunu ve yeniden doğuşunu ele alan ‘İmgenin Dokunuşu’ isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Aslı Torcu, geçmiş ve şimdi arasında gidip gelen imgelerle belleğin izlerini sürüyor. Sanatçının eserlerinde katman katman şekillenen yüzeylerin, zamansız bir hikaye anlattığını söylemek mümkün. Sergide göreceğiniz resimler sizi de şüphesiz kendi içinizde var olan imgelerle yüzleştirecek. Sergi 15 Mart-3 Mayıs tarihlerinde Pi Artworks’te.
Reklâm
  • Sanat
  • Karaköy
Sanatorium, Didem Erbaş'ın kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. ‘Toprak Parçasının Koptuğu An’, canlı türlerinin varoluş ve yokoluş süreçlerini, mekansal kurgular üzerinden çok katmanlı bir bakışla çeşitli malzemeler ve medyumlar aracılığıyla inceliyor. Serginin merkezinde yer alan yerleştirme, plastik şişe, kurşun, metal ve seramik gibi farklı malzemelerle üretilmiş parçalardan oluşuyor. Sergi mekanına yayılan diğer işlerde, yerin altına ve biyolojik süreçlere dair referanslar bulunuyor. Bu nesneler laboratuvar ortamında üretilen mikroorganizmaları ve yer altındaki boruları anımsatıyor. Erbaş'ın malzeme ve arşiv temelli pratiğine dayanarak oluşturduğu ‘Toprak Parçasının Koptuğu An’, sanatçının doğa ve teknoloji, biyoloji ve gözetim, hafıza ve yokoluş konuları arasındaki araştırmasını katmanlı bir yerleştirmeyle gözler önüne seriyor. Sergi 7 Mart-3 Mayıs tarihlerinde Sanatorium’da.
  • Sanat
  • İstiklal Caddesi
Akbank Sanat, sizi çizgilerin çarpıcı dünyasında kaybolmaya davet ediyor. Deniz Aktaş, Arda Diben, Tuğçe Diri ve Lara Sayılgan’ın işlerini bir araya getiren sergi, Hasan Bülent Kahraman küratörlüğünde gerçekleşiyor. Farklı sanatçıların çizgilere bakışını keşfetmek, çizim pratiklerinin sınırsız olanaklarını keşfetmek için ideal bir sergi. Sergi 15 Mart-9 Mayıs tarihlerinde Akbank Sanat’ta.
Reklâm
  • Sanat
  • İstiklal Caddesi
İBB Miras’ın restorasyon çalışmaları sonucunda İstiklal Caddesi’ne kazandırılan Casa Botter, ‘Botter Sergileri’ serisinin dördüncüsüyle karşımızda. Küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu’nun, asistan küratörlüğünü ise İrem Büşra Coşkun’un üstlendiği sergi, resimleriyle anılar ve duygular arasında köprü kuran, hayatın her anını sanata dönüştüren Burhan Uygur’un pratiğine kapsamlı bir bakış sunuyor. Her şeyden ilham alabilen, yaşadığı her anın ve herkesin resmini yapabilen Uygur’un resimlerinde boyanın katman katman dönüşmesi, çizgilerin melankoli ve coşku arasında dans etmesi, yaşadığı anların ruhunu derin bir şiirsellikle yansıtıyor. Şiir ve edebiyattan da etkilenen, bu sanat dallarıyla da yakından ilgilenen sanatçı, resimlerinin içine yerleştirdiği notlar, dizeler ve şiirler ile anlatmak istediği hikayenin görünmeyen bir yüzünü yansıtıyor. Sergi 6 Şubat-20 Mayıs tarihlerinde Casa Botter’de.
  • Etkinlikler
  • Haliç
30. yılını kutlayan Rahmi M. Koç Müzesi, sanat ve mühendislik dünyasını bir araya getiren ‘Beygir Gücü’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi sizi iki ana başlık altında sanat ve mühendislik dünyasında büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor: ‘Rahmi M. Koç Koleksiyonu’ndan At Figürleri’ ve ‘Rahmi M. Koç Müzesi’nden Otomobil Hikayeleri’. Mustafa V. Koç Binası/tarihi Lengerhane Binası’nda yer alan at figürleri bölümü, atın sanattaki yerini keşfetme imkanı sunarken; Erdoğan Gönül Galerisi’ndeki otomobil hikayeleri bölümü, otomobilin 19’uncu yüzyıldan günümüze uzanan mühendislikteki dönüşümünü gözler önüne seriyor. Sergi 27 Kasım-10 Haziran tarihlerinde Rahmi M. Koç Müzesi’nde.
Reklâm
  • Sanat
  • Fındıklı
‘Renklerin Yolculuğu’, 1936 doğumlu fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar’ın bir buçuk milyona yakın kareyi içeren arşivinden bir seçkiyi izleyicilerle buluşturuyor. Sanatçının alametifarikası haline gelen renk, ışık, doku ve grafik ögeler gibi biçimsel unsurlara sahip fotoğrafların öne çıktığı sergi, Keribar’ın yıllar içinde değişen tarzını da gözler önüne seriyor. İzleyicileri farklı zaman ve mekanlarda renkli bir yolculuğa davet eden serginin küratörlüğünü Demet Yıldız Dinçer üstleniyor. 125 fotoğraftan oluşan sergideki eserler bize eskiden nasıl olduğumuzu ve nasıl bir yerde yaşadığımızı hatırlatmanın yanı sıra dünyayı anlamlandırmamıza yardımcı oluyor. Sergi 6 Kasım-25 Mayıs tarihlerinde İstanbul Modern’de.
  • Sanat
  • Taksim
Atatürk Kültür Merkezi’nin sanat galerisi Eylül ayından bu yana sanat dünyasının efsane ismi Picasso’nun eserlerini dünya gözüyle görmek isteyen sanatseverleri ağırlıyor. Resim sanatında adeta bir devrim yaratan sanatçının gravürleri, çizimleri, posterleri, litografileri ve fotoğrafları sergide bir araya geliyor. 170 parçanın yer aldığı sergideki eserlerin tümü orijinal ve mirasçılar tarafından onaylanmış. Picasso'nun sanat yaşamını ve kişisel ilişkilerinin sanatına etkisini gözler önüne seren sergi, sanatçının sanatsal evrimini de kapsamlı bir şekilde aktarıyor. Sergi 28 Eylül-4 Mayıs tarihlerinde AKM’de.
Tavsiye edilen
    Reklâm