Andy Serkis Mowgli
© David Appleby

“Mogli: Orman Çocuğu”na dair

Netflix’in merakla beklenen yeni filmi “Mogli: Orman Çocuğu”nun ekibinden Andy Serkis, Rohan Chand ve Eddie Marsan ile bir araya geldik

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

1967 yılında bir Disney animasyonu olarak ilk kez beyaz perdeye uyarlanan “Orman Çocuğu” (orijinal adıyla “The Jungle Book”), 2016’da Jon Favreau’nun yapımıyla ekranlara geri dönmüştü ve şimdi yepyeni bir anlatımla karşımızda. Rudyard Kipling’in aynı isimli hikaye kitabından uyarlanan “Mogli: Orman Çocuğu”, müzik ve dans dolu geçmiş versiyonlarının aksine, kaynak metnine daha sadık kalarak bizleri ormanın derin köşelerini keşfetmeye davet ediyor.

Yönetmenliğini yapmakla birlikte Baloo karakterini de canlandıran Andy Serkis, ekranı Cate Blanchett, Christian Bale ve Benedict Cumberbatch gibi isimlerle paylaşıyor. “Yüzüklerin Efendisi” ve “Kara Panter”deki rolleriyle de tanıdığımız Serkis, ustası olduğu hareket yakalama tekniğini uygulayarak hikayenin fantastik öğelerine gerçekçi bir anlatım kazandırıyor. Mogli rolünü üstlenen genç oyuncu Rohan Chand ve bu sene ses getiren “Deadpool 2” gibi filmlerden tanıdığımız Eddie Marsan ise Vihaan rolüyle oldukça başarılı.

Serkis’in filminin, öncülerine göre daha karanlık bir uyarlama olduğu yorumuna sıkça rastlıyoruz. Serkis ise cevaben şöyle diyor:

“İnsanlar bu hikayenin sadece Disney versiyonlarını tanıyorlar, bilinmeyen tarafı ise bu hikayenin 1895’te yazılmış bir kitaptan gelmesiyle birlikte aslında oldukça karanlık olduğu. 1967 animasyonu harika bir yapım olsa da, Kipling’in kitabında ele aldığı vahşeti ve karakterlerin hayatta kalmak için verdikleri savaşın hazmetmesi zor gerçeklerini yansıttığı söylenemez. Dolayısıyla bizim filmimiz geçmiş versiyonların ele aldığı hikayeden daha karanlık değil, bilmediğimiz yanlarının ve kitapta anlatılanların doğrudan yüzleşildiği bir versiyon.”

Birçoğumuz Mogli ve arkadaşlarının eğlenceli serüvenlerini izleyerek büyüdük. Fakat Serkis, konuşan hayvanların çocuksu cazibesine yer vermeyerek, kendi versiyonunu daha olgun bir kitleye adamış. Matthew Rhys’in oynadığı avcının alkolizmi ve acımasızca işlediği cinayetleri ya da Cumberbatch’in canlandırdığı Shere Khan’ın vahşi saldırganlığı bildiğimiz “Orman Çocuğu” uyarlamalarından çok farklı. Serkis’in sözleriyle:

“Hikayede geçenleri bir takım toplumsal sorunlarla ilişkilendirmeden ve politik nüanslardan yoksun bir biçimde çekmek benim için mümkün değildi. Bu yüzden filmi izleyenlerin, karakterler ve yaşanan olayları olabildiğince alegorik bir bakış açısıyla yorumlamalarını teşvik ediyorum. Gerek zamanımızın mülteci krizinin mağduru olan bireylerin ruhsal ve fiziksel merkezlerinden uzak kaldıkları hayat tarzları, gerek nefret suçlarına maruz kalan insanların kimlikleriyle uyum içinde bir yaşam sürdürememeleri olsun, milyonlarca insanın başkalaşmış hissettiği bir dünyada yaşıyoruz. Aslında Mogli’nin iki dünya arasındaki sıkışmışlığı, kendini tanımaya ve tanımlamayı arzuladığı hayatı, günümüzde yaşananlardan pek farklı değil.”

Serkis’e biraz da Rohan Chand hakkında soru sorduk:

“Rohan, Mogli rolünü vereceğimiz oyuncuyu arayış sürecimizin çok erken bir etabında karşımıza çıktı. Bunun için çok şanslıydık çünkü doğru kişiyi bulana kadar binlerce oyuncu ile görüşmemiz gerekeceği beklentisindeydik. Fiziksel olarak kitaptaki tariflerle uyumunun yanı sıra bizi zekası ve yeteneğiyle hayran bıraktı. Mogli’yi ve yaşadıkları zorlukları ekrana taşımak hem fiziksel hem de duygusal olarak Rohan gibi genç bir aktör için oldukça ağır bir vazife, fakat o, rolü büyük bir ustalıkla oynadı.”

Chand bizimle Mogli’nin küçüklüğünden beri örnek aldığı bir karakter olduğunu paylaştı:

“Kipling’in kısa hikayelerini okuyarak ve Mogli’ye büyük bir hayranlık besleyerek büyüdüm. O yüzden bu filmde yer almak bana bir nevi kahramanımı oynama şansını tanıdı.”

Chand'den çekimlerin stüdyo ortamına sınırlı kalmadığını ve Güney Afrika’nın ormanlarında da gerçekleştiğini öğrendik:

“Filmin hepsini olmasa da bazı sahnelerini gerçek bir ormanda çekmiş olmak çok özel bir deneyimdi. Mogli’yi, setimizi yağmalayan maymunlar ve set eşyaları arasında yakaladığımız onlarca yılanın etrafında oynayabilmiş olmak çok heyecan vericiydi!”

Yarı insan yarı kurt kimliğine sahip olduğunu bildiğimiz Mogli’yi bir çok sahnede dört ayak üzerinde koşarken görüyoruz. Chand’e, fiziksel olarak bu karaktere bürünmenin zorluklarıyla nasıl mücadele ettiğini sorduk:

“Role hazırlanırken oldukça yoğun bir araştırma sürecinden geçtim ve kurtların doğal alanlarında birbirleriyle nasıl etkileşime geçtiklerini birebir gözlemledim. İzlenimlerim, Mogli’nin davranışsal ve fiziksel özelliklerini yaratmamda büyük rol oynadı. Bunun dışında Mogli’nin sahip olduğu kuvvet ve yapıya erişebilmek için de fiziksel eğitim aldım.” 

İlk hareket yakalama rolüyle yeni bir oyunculuk sahasına giriş yapmış olan Marsan, bize Vihaan’ı oynamanın deneyiminden bahsetti:

“Andy’i 20 senedir tanımanın verdiği rahatlık ve bu tekniğin uzmanı olduğunu bilmenin güvencesi altında çalışmak oldukça güzeldi. Bunun dışında Vihaan belli bir düzeyde bilgisayar üretimli imgeleme yoluyla yaratılmış olsa da, ekrandaki halinin, fiziksel hareketleri ve yüz ifadelerinin bir o kadar da oyunculuğum tarafından belirlendiğini görmek çok hoşuma gitti. Hareket yakalama karakterlerinin hayata geçirilmesinde sırf teknolojiye bağlı kalınamaz. Klasik bir kamera önü rolüne adanan ciddiyet ve içtenlikle oynandığı takdirde en iyi sonuca varılabilir.”

Marsan da role hazırlanırken Chand gibi kurtların hareketlerini yakından incelemiş:

“Fiziksel hazırlığım, kurtların fizikselliklerini gözlemleyip, içselleştirmekten ibaretti. Vihaan’la duygusal anlamda bir bağ kurmaya yönelik ise fazladan bir araştırma yapmama gerek olmadı doğrusu. Öyle ki Vihaan, özünde bir baba, aynı benim gibi.”

Marsan, “Mogli”yi önceki versiyonlarıyla kıyaslarken “izlemesi bazı anlarda daha zor olsa da, kesinlikle daha ödüllendirici bir seyir deneyimi” olarak anlattı.

“Mogli: Orman Çocuğu” Netflix'te.

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm