İş’in içinde arkeoloji var

Yazan:
Time Out Istanbul editors
Reklâm

Tarihi M.Ö. 10. yüzyıla kadar uzanan antik liman kenti Teos’ta bulunan Dionysos Tapınağı, İş Bankası’nın desteğiyle yapılacak kazı çalışmaları ile ortaya çıkarılacak.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu, arkeolojik açıdan dünyanın en zengin toprakları arasında yer alıyor. Ülkemizin arkeolojik varlığının gün yüzüne çıkarılması ve kültür mirasının korunması amacıyla yürütülen çalışmalara katkıda bulunan Türkiye İş Bankası, İzmir Seferihisar/Sığacık’ta bulunan Teos’taki kazı çalışmalarına da destek veriyor. İş Bankası’nın desteğiyle yapılacak arkeolojik kazılarla, Teos’un en önemli yapılarından biri olan ve Hellenistik dönem kent surunun içerisinde yer alan Dionysos Tapınağı tamamen gün yüzüne çıkarılacak. Tarihte ilk kez Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu kent Ionia Bölgesi’nin 12 kentinden biri olan, tarihi M.Ö. 1000 yıllarına kadar uzanan ve 65 hektarlık alan üzerine kurulu Teos’un içerisinde Hellenistik ve Roma Dönemi kalıntıları, Dionysos Tapınağı, Agora, Tiyatro ve Antik Liman yapıları yer alıyor. Teos antik kenti, M.Ö. 3. yüzyılda şair, tiyatrocu ve müzisyenlerden oluşan Dionysos Sanatçılar Birliği’ne de ev sahipliği yapmış. Şairler Anacreon, Antimakhos ve tarihçi Hekataios, antik çağın Teos’ta yaşamış önemli isimlerinden bazıları. 2.200 yıllık kira kontratı 2010 yılından bu yana yeniden başlayan kazı ve restorasyon çalışmaları Ankara Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığında yürütülüyor. Yapılan kazı çalışmalarında, kira sözleşmesi niteliği taşıyan ve hukuki terimlere yer vermesi açısından çok değerli bulunan 2.200 yıllık yazıt dikkat çekiyor. 2015 yılında ören yeri statüsü kazanan Teos Antik Kenti, bölgede Efes ve Bergama’dan sonra en sık ziyaret edilen ören yerlerinden biri.

İŞ BANKASI’NIN DESTEK VERDİĞİ DİĞER ARKEOLOJİ ÇALIŞMALARI

Zeugma ‘Muzalar Evi’ kazı sponsorluğu

Gaziantep’teki Birecik Baraj Gölü kıyısında bulunan Zeugma Antik Kenti’nde 1987’de başlayan kazılarda ‘Muzalar (Esin Perileri) Evi’ adlı bir yapı tespit edildi. Dönemin zengin ve kültürlü bir ailesine ait olduğu düşünülen çok iyi korunmuş bu evdeki dokuz fresk; yazarlar, şairler, müzisyenler, tarihçiler ve filozoflar için resmedilen ilham perilerini simgeliyor.

Patara Antik Kenti kazı sponsorluğu

Türkiye’nin önemli ören yerlerinden Patara Antik Kenti’nde kazılar 1988’de başladı. 10 kilometrekarelik bir alanı kapsayan kazıda dünyanın en eski deniz feneri olduğu bilinen ve Piri Reis’in yazıtlarında bahsi geçen ‘Patara Deniz Feneri’ ve ‘Yol Kılavuz Anıtı’ (Milliarium Lyciae) gibi eserlerin yanı sıra ilk O smanlı Telsiz İstasyonu olan 1905 yılına ait bir külliye de var.

 

Son haberler

    Reklâm