Nur Koçak’ın Vitrin’lerinden kadın yansımaları

Yazan:
Alara Altay
Reklâm

Türkiye’deki fotogerçekçilik akımının en önemli temsilcilerinden biri olan Nur Koçak’ın “Mutluluk Resimlerimiz” adlı sergisi SALT Beyoğlu ve SALT Galata’da 29 Aralık’a kadar devam ediyor. Sergi kapsamında sergilenen, fotoğraf ve resimlerden oluşan “Vitrinler” serisinde ise sanatçının ilhamı sokak vitrinlerindeki kadın yansımaları…

Şehrin caddelerinin kişiliklerini hiç şüphesiz insanların yanı sıra orada yer alan mağazaların vitrinleri de oluşturur. Vitrinlerde yer alan objeler alıcısı için kendi içinde bir düzenle karşımıza çıkar. Oldukça da albenisi olan bir düzendir bu… İstanbul’un kalbi Beyoğlu’nda da şehrin son dönemdeki ritmini mağazaların vitrinlerinden takip edebilirsiniz. Kimi oldukça cesurken bir diğeri tüm sakinliği ile alıcısını bekler.

Fotogerçekçilik akımının Türkiye’deki ilk temsilcilerinden olan Nur Koçak’a göre de vitrinler topluma farklı bir pencereden bakmak için zengin bir kaynak ve nispeten kapalı olan bir toplum yapısını sorguladığı bir ilham kaynağı. Sanatçının 1960’lar ile 2010’lar arasındaki desenleri ve resim serilerinden oluşan “Mutluluk Resimlerimiz” sergisi, Vitrinler serisi ile bu ilhamı içerisinde barındırıyor.

Sergi, SALT Beyoğlu’nun hemen girişinde, Forum alanında yer alan Vitrinler serisi ile başlıyor. Sanatçının 1989 ve 2019 tarihleri arasında ürettiği fotoğraf ve resimlerden oluşan bu seri, sergi alanının sokağa açılan girişinde kendine adeta yeni bir vitrin alanı yaratıyor ve tahmin edeceğiniz üzere tüketim toplumuna odaklanıyor. En önemlisi ise bir dönem Beyoğlu vitrinlerindeki kadın iç çamaşırı ve fetiş nesnelerin olduğu dükkanlar, Koçak’ın hem fotoğraf hem resimleriyle yeniden karşımıza çıkıyor. Sergi, mahrem olarak tabir edilen iç çamaşırı gibi ürünlerin 90’larda teşhire sunulmasıyla kadın bedeninin seyirlik bir nesne olarak kimliksizleştirilmesine odaklanıyor. Bu sergiyle beraber sanatçının Ebrusan Vitrini (1993-1996) eseri de böylece yıllar sonra evi olan Beyoğlu’na geri dönüyor.

Parlak taşlar, file çoraplar, bol renkli ve dantelli iç çamaşırları ile sokağın başka yüzünü gösteren Vitrinler, kadın eşyalarının da değişen yüzünü sanatsal formlarda gün yüzüne çıkarıyor. Koçak’ın eserlerinde yer alan 90’larda moda dergilerindeki imajlar ve vitrinlerdeki ürünler bir bakıma kadınların kimliksizleştirilmesinin bir kanıtı olarak izleyiciye sunuluyor. Sergi mekânının bir adım ötesinde yer alan mağaza vitrinlerine şahit olmak ise, toplumun kendisinden beslenen Koçak’ın gerçekçiliğini bir kez daha yüzünüze vuruyor.

Serginin SALT Beyoğlu’nda devam eden kısmında Vitrinler (1989-2019) serisinin yanı sıra, sanatçının Fetiş Nesneler (1974-1988) ve Nesne Kadınlar (1975-1979), Cahide’nin Öyküsü (1996-2006), Aile Albümü (1979-2012) ve Mutluluk Resimleriniz (1981) serileri de yer alıyor. SALT Galata’da ise sanatçının İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdiği 1960 ile Millî Eğitim Bakanlığı’nın açtığı Avrupa Konkuru’nu kazanarak Fransa’ya gittiği 1970 arasındaki öğrencilik desenleri sergileniyor.

“Mutluluk Resimlerimiz” sergisini İstiklal Caddesi’ndeki SALT Beyoğlu ve Karaköy Bankalar Caddesi’ndeki SALT Galata’da 29 Aralık’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Paralel Program: “Deli Kızın Çeyizinden Modern Vitrine”

“Mutluluk Resimlerimiz” sergisi paralelindeki programlar Gökhan Akçura’nın konuşmasıyla başlıyor. “Deli Kızın Çeyizinden Modern Vitrine” adlı ilk program

6 Kasım Çarşamba günü saat 19.00’da İstiklal Caddesi’ndeki SALT Beyoğlu, Açık Sinema’da düzenlenecek.

Araştırmacı yazar Gökhan Akçura, 1930 yılında Tasarruf ve Yerli Malı Haftası kapsamında düzenlenen ilk vitrin müsabakasından yola çıkarak Türkiye’nin vitrin tarihi üzerine konuşacak. Nur Koçak’ın “Mutluluk Resimlerimiz” sergisi paralelinde düzenlenen bu programda, vitrin tanzimi dersleri, aydınlatmanın gelişimi ve özel günler için vitrin düzenleme geleneği arşiv fotoğrafları ve gazete kupürleri eşliğinde incelenecek.

Konuşma dili Türkçe olan program herkesin katılımına açık ve ücretsiz.

 

Son haberler

    Reklâm