Nysa Antik Kenti’ndeki kazılara İş Bankası’ndan destek

Yazan:
Caner Yoğurtçular
Reklâm

Türkiye İş Bankası, arkeoloji ve kültür mirasının korunması adına Gaziantep Zeugma, Antalya Patara, Kırşehir Kaman ve İzmir Teos’ta sürdürülen kazılara yönelik verdiği desteğe bir yenisini ekliyor.

Tarihi MÖ 3. yüzyıla kadar uzanan, Aydın Sultanhisar’da yer alan Antik Karia bölgesinin eğitim ve kültür kenti olan Nysa’da bulunan Sütunlu Cadde, İş Bankası’nın desteğiyle yapılacak kazı çalışmaları ile ortaya çıkarılacak.Bu destek ile Nysa Antik Kenti’nin ana caddesi olan Sütunlu Cadde’nin doğu kesimi ortaya çıkarılacak ve belgeleme, koruma, onarım, envanter oluşturulması çalışmalarının ardından gelecek kuşaklara aktarılması sağlanmış olacak.

Antik Karia bölgesinde Hellenistik devirde, MÖ 3. yüzyılın ilk yarısında Seleukos’un oğlu 1. Anthiochos Soter tarafından kurulan Nysa Antik dönem kaynaklarında önemli bir eğitim ve kültür kenti. Kent, aynı zamanda Roma mimari ve mühendisliğinin en güzel örneklerini de barındırıyor. Nysa’da bulunan eğitim amaçlı kullanılan Gymnasium ile Anadolu’nun iyi korunan örneklerinden biri olan Kütüphane dikkat çeken yapılar arasında bulunuyor. Kentin topografyaya uyumlu bir şekilde sel sularının açtığı vadiye inşa edilmiş yapıları, tiyatrosu, stadionu, tüneli ve 3 köprüsü mimari alanında öne çıkan örnekler arasında. 

Antik kentte 1990 yılından bu yana Ankara Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından kazı ve araştırma çalışmaları yürütülüyor. Kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi adına Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner başkanlığında devam ediyor.

Son haberler

    Reklâm