‘Queer Eye’ın ilişki uzmanı Karamo’yla, sosyalleşmeyi öğreniyoruz.

Isabelle Aron
Yazan:
Isabelle Aron
Reklâm

Metroda hoşuma giden birini gördüğümde, ona nasıl yaklaşabilirim?
Reddedilme korkusunun yarattığı kaygıyı düşün. Genellikle başkaları da bu kaygıyı hisseder. Önemli olan gergin bir enerji yaymamak için kendi kaygını kontrol etmek. Zihninde kendinle bir motivasyon konuşması yap ve karşındaki kişinin de aynı şeyi hissettiğini söyle. Ayrıca “hayır”dan korkma. Hayır derlerse sorun seninle ilgili değildir, sadece birbirinize uygun olmadığınız anlamına gelir. Seni durduran şey, genellikle bu “hayır” korkusudur. Yanına git ve her zaman konuşmaya “merhaba” diyerek başla, “benim adım…” diye devam et. Bir de güzel bir iltifat et.

Büyük bir şehre yeni taşındım ve insanlarla tanışmakta zorlanıyorum. Nasıl yeni arkadaşlar edinebilirim?
Arkadaş edinmek çocukluktan beri hepimizin yapmak istediği bir şeydir. Okulda oyun oynayacak arkadaş bulamayan tek çocuk olmayı hiçbirimiz istemeyiz. Arkadaş edinmenin en kolay yolu, ilgi alanların hakkında üç şey bilmek. Mesela ben pilot ceketlerini çok seviyorum. Pilot ceketi giyen birini görünce konuyu açıyorum ve hemen konuşmaya başlıyoruz. Arkadaş edinmenin yolu, soru sormaktan geçiyor. Genellikle gergin olduğumuz için konuşmaya başlıyoruz ama başkalarının da konuşmak istediğini unutma. Muhabbete “Nasılsın?”, “Neler yapmaktan hoşlanırsın?” gibi nasıl/ne/nerede sorularıyla başlarsan, insanlara konuşabilmeleri için bir şans tanırsın.

Eş cinsel bir erkeğim, arkadaşlarıma açıldım ama tutucu oldukları için ebeveynlerime söylemekten korkuyorum. Onlara bunu nasıl söyleyebilirim?
Bu duyguyu anlıyorum. Benim de tutucu akrabalarım var. Aslında “açılmak” sözünü kullanmıyorum. Kişisel bir tercih. Bu sözü kullananları yargılamıyorum. Ama dilimizdeki bir değişikliğin bakış açımızı da değiştirebileceğini düşünüyorum. Benim kullandığım terim “insanları içeri davet etmek”. Birinin evinize gelmesi ve senin de “içeri buyrun” demen gibi, istemezlerse sen evinde durmaya devam edersin ve kapıyı kapatırsın. Gelmek istemedikleri için üzülebilirsin ama hâlâ evdesindir. Gelmek isteyenler de olacaktır. Gücün sende olduğunu anla, onları hayatına sen davet ediyorsun, onlara doğru açılmıyorsun. İçindeki güzel bir yönü onlarla paylaşıyorsun. Bence bu, zihniyetimizde yapabileceğimiz çok önemli bir değişiklik.

30 yaşına girdim ve annemle babam sürekli olarak torun istediklerini söylüyorlar. Bu baskı beni mahvediyor. Onları incitmeden bunu yapmamalarını nasıl söyleyebilirim?
Durmalarını söyle. İnsanların yolculuklarımızı aceleye getirmeye çalışmaları hayattaki en düşüncesiz hareketlerden biri bence. Yapabileceğimiz en sağlıklı şey, hangi noktada olduğumuz hakkında dürüst olmak. Büyükannem “Yavaşça büyümekten asla korkma, sadece olduğun yerde durmaktan kork,” derdi. Çocuk sahibi olmak 10 ya da 20 yıl sonra yapmak istediğim bir şey, beni aceleye getirmeyin diyebilirsin. Atmak istediğim tüm adımları atmana ve kendi hızında yoluna devam etmene izin vermeliler. Bu çok önemli. Bazen insanlara karşı açık olman gerekir. Ayrıca annen ve babanın kötü niyetli olmadıklarını da unutma. Onların zamanında 30 yaşında çocuk yapıldığını bildiğini, ama senin için bunun doğru olmadığını söyle.

Büyük bir şehre yeni taşındım ve bunalıyorum. Ne yapmalıyım?
Nelerin seni bunalttığının bir listesini çıkart. Aklında kalırsa daha da büyürler. Bazen bunları bir liste olarak karşında görmek bile başa çıkabileceğine inanmanı sağlar. Her hafta veya her ay bir tanesiyle başa çıkmaya çalış. Kaygılarından biri yeni insanlarla tanışmaksa kendine bu ay yeni insanlarla tanışacağını söyle. Bu sırada kendine destek sağlamak için listeni önem sırasına göre düzenle. Dışarı çıkmaya çekiniyorsan, yanında bir arkadaşının olması iyi gelebilir. O zaman listendeki ilk madde, kaygını çözmek için bir arkadaş edinmek olabilir. Ardından ikiniz için ortak bir ilgi alanı bul. İlgi duyduğunuz ortak bir şey varsa, dışarı çıkmak konusunda daha rahat hissedersiniz.

Son haberler

    Reklâm