Sinema ile nefes alanlara alternatif öneriler

Yazan:
Alara Altay
Reklâm

1001 Gram

Pera Film’de ‘Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara’ başlıklı video yerleştirmesi kapsamında ‘1001 Gram’ filmi gösteriliyor. Norveçli komedi ustası Bent Hamer’ın imzasını taşıyan film insan olmanın tuhaflıklarına değinen bir yapım.

23 Kasım, Pera Müzesi, 19.00, ücretsiz, www.peramuzesi.org.tr

 

Almanya’dan Yepyeni Filmler

Günümüz Alman sinemasının öne çıkan yapımlarına odaklanan seçkide usta yönetmen Andreas Dresen imzalı ‘Gundermann’ ve ‘Victoria’ ile tanıdığımız Sebastian Schipper'in yeni filmi ‘Roads / Yollarda’ dahil olmak üzere pek çok ilginç film yer alıyor.

21 Kasım-1 Aralık, İstanbul Modern, detaylar için: www.istanbulmodern.org/tr/sinema

 

Ansızın Bir Yabancı Belirir

Pera Film, İstanbul Bienali’nin ‘Yedinci Kıta’ temasından yola çıkarak sunduğu film programıyla karşımızda. Program içinde yaşadığımız dünyaya nasıl yabancılaştığımızı sorgulamamıza ve bu yabancılaşma haline nasıl katkıda bulunduğumuzu düşünmemize vesile oluyor. Program kapsamında bu ay ‘Sakawa’ (3 Kasım, 15.00) ve ‘Nanook of the North / Kuzeyli Nanook’ (10 Kasım, 18.00) izlenebilir.

10 Kasım’a kadar, Pera Müzesi, ücretsiz, www.peramuzesi.org.tr

Arter Film Programı

Arter’de ‘Saat Kaç?’ ve ‘Kelimeler Pek Gereksiz’ sergilerine paralel olarak film gösterimleri gerçekleşiyor. Sergilerin kavramsal çerçevelerini oluşturan ritim, mekan, kişisel tarih, anlatılar, hafıza, izler, arkeoloji gibi temalar etrafında tasarlanan programın detayları Arter’in web sitesinde.

Her salı, Arter Sevgi Gönül Oditoryumu, 16.00 ve 19.00, 15 TL, www.arter.org.tr

 

İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali

Programında sadece deneysel filmlere yer veren festivalin ikincisi düzenleniyor. 30 ülkeden 128 kısa ve uzun metraj filmin gösterileceği festivalde paneller, söyleşiler, performanslar ve partiler de gerçekleşiyor. Experimental Film Society’nin kurucusu Rouzbeh Rashidi’nin yeni filmi ‘Luminous Void: Docudrama’ da dünya prömiyerini festival kapsamında yapıyor. Rashidi’nin de katılacağı gösterim, 14 Kasım’da saat 19.00’da Kadıköy sinemasında.

13-17 Kasım, SALT, Vault34 Yeşilçam Sineması, İtalyan Kültür Merkezi, Soho House, Kadıköy Sineması, detaylar için: www.istanbulexperimental.com

 

Kundura Sinema

Kundura Sinema bu ay uzayın bilinmezliğinden yeryüzüne bakma isteği uyandıran bir film seçkisi sunuyor. Uzayla evren, kurmaca ile gerçek arası gidip gelen bu filmlerin sizi büyülü bir yolculuğa çıkaracağına emin olabilirsiniz. Programda yer alan filmler şöyle: ‘Ticket to the Moon’ (16 Kasım, 16.00 ve 30 Kasım, 16.00), ‘Apollo 13’ (17 Kasım, 19.30 ve 23 Kasım, 19.30), ‘Houston, We Have A Problem!’ (23 Kasım, 16.00), ‘Woman in the Moon (24 Kasım, 16.00) ve ‘Voyage to the End of the Universe Ikarie XB1 (30 Kasım, 19.30). Hollywood Klasikleri Özel Gösterimi’nin bu ayki konuğu ise 1958 yapımı ‘Cat on a Hot Tin Roof/Kızgın Damdaki Kedi’. Özel ikramlar eşliğindeki gösterim 29 Kasım günü 21.00’da gerçekleşecek.

16-30 Kasım, Kundura Sinema, detaylar için: beykozkundura.com

 

Romanya Sinemasına Bir Bakış

Güncel Romanya sinemasının başarılı örnekleriyle tanışmak istiyorsanız, bu ay yolunuzu Akbank Sanat’a düşürün. Programdaki filmler ‘Le concert / Konser’ (9 Kasım, 15.00), ‘Morometii 2 / Moromete Ailesi 2’ (14 Kasım, 19.00), ‘Thou Shalt Not Kill / Öldürmeyeceksin’ (16 Kasım, 15.00), ‘Pup-o, ma!’ (21 Kasım, 19.00) ve ‘Coborâm la prima / Yanımda’ (26 Kasım, 19.00).

9-26 Kasım, Akbank Sanat, 5 TL

 

Sinema-Psikiyatri Seminerleri

Akbank Sanat’ta ‘Sinemada Roman Kahramanları’ başlıklı Sinema-Psikiyatri Seminerleri gerçekleşiyor. Etkinlik, Harry Hook’un ‘Lord of the Flies / Sineklerin Tanrısı’ filminin gösterimi ile başlıyor. Gösterimin ardından Prof. Dr. M. Emin Önder (oturum başkanı), Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç, Prof. Dr. Gülseren Yücel, Vuslat Çamkerten ve Caner Fidaner’in katılımıyla ‘Güce Tapmak, Güçlüden Korkmak’ başlıklı bir tartışma gerçekleşiyor. 

13 Kasım, Akbank Sanat, 18.30, 20 TL, www.akbanksanat.com

 

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali

Sürdürülebilirlik kavramının doğru anlaşılmasını sağlamayı ve toplumda farkındalığın artmasını amaçlayan festival 2008 yılından beri düzenleniyor. Bu yılki festival programında da yine dünyanın birçok farklı ülkesinden iklim değişikliği, sosyal girişimcilik, yerel ekonomi, sürdürülebilir ormancılık, turizm, çocuk işçiliği gibi konulara odaklanan filmler yer alıyor.

21-24 Kasım, Salt Beyoğlu ve Fransız Kültür Merkezi, ücretsiz, www.surdurulebiliryasamfilmfestivali.org

 

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali dokuz yaşında. Adalet temalı filmlerin yarışmacı olarak katılacağı festivalin jüri başkanlığını oyuncu Zuhal Olcay üstleniyor. Her yıl akademik programları ile farklılaşan festivalde 23-25 Kasım tarihleri arasında endüstrideki gelişmelerin tanıtıldığı, tartışıldığı, projelerin yarışmadan profesyonellere sunulduğu VisionIST, Endüstri Günleri de gerçekleşecek. Yerli ve yabancı filmlere programında yer veren festivalin biletlerini Biletix’ten edinebilirsiniz.

22-28 Kasım, Beyoğlu Sineması ve Nişantaşı City’s, www.icapff.com/tr

Son haberler

    Reklâm