Teos Antik Kenti gün yüzüne çıkıyor

Yazan:
Time Out Istanbul editors
Reklâm

Seferihisar’da bulunan Teos Antik Kenti içerisinde yer alan Dionysos Tapınağı kazı çalışmaları Türkiye İş Bankası sponsorluğunda devam ediyor.

Hellenistik dönemin en büyük yapısı olan tapınağın çalışmalarını ise Ankara Üniversitesi’nden Musa Kadıoğlu üstleniyor.

İzmir’in Seferihisar İlçesi Sığacık Mahallesi’nde küçük bir yarımadanın kıstağında ortaya çıkan Teos, ilk kez MÖ 1080’lerde Akalı Komutan Athamas tarafından kuruldu. Teos antik liman kentini, yarımadanın ortasındaki akropol ile güney limanı arasında yaklaşık 3,7 km uzunluğunda, iyi korunmuş durumda olan Hellenistik dönem kent suru çevreliyor. Teos’un içerisinde Hellenistik ve Roma Dönemi kalıntıları, Dionysos Tapınağı, agora, tiyatro ve antik liman yapıları yer alıyor. Teos, MÖ 3. yüzyılda tarihin ilk Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu antik kent olarak da bilinir.

Araştırma tarihi boyunca en çok önem verilen, Anadolu’nun en büyük Helenistik yapısı olarak bilinen ve dönemin ünlü mimarı Hermogenes tarafından yapılan Dionysos Tapınağı, Teos’un en önemli yapısıdır. Ion düzeninde, üç bölümlü olarak inşa edilmiş olan tapınak, alışılagelmiş bir plana sahip olmakla birlikte, tapınağı çevreleyen temenos duvarı trapez biçimlidir. Tapınak içerisinde ele geçen birçok mimari blok ve tapınağa ait figürlü friz blokları, stilistik olarak Hellenistik döneme tarihlenmektedir. Tapınağın doğusunda gün yüzüne çıkarılan ve Kutsal Alana ana girişi sağlayan kapının (propylon) inşa yazıtı, İmparator Augustus Dönemi’ne aittir. Ele geçen yazıtlar ile mimari bezemenin stili, temenos stoa’larının Augustus Dönemi’nde yenilenmiş olacağına işaret eder.

Kentteki ilk arkeolojik kazı ve araştırmalar, 1764-1765’te, Richard Chandler ve Nicholas Revett tarafından gerçekleştirilir. Teos’ta Türk bilim insanlarının kazı ve araştırmaları ancak 1960’lı yıllarında Yusuf Boysal ile Baki Öğün ile başlar. 2010 yılında ise yeniden başlayan kazı, araştırma, koruma ve onarım çalışmaları, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Musa Kadıoğlu başkanlığında devam etmekte.

Son haberler

    Reklâm