İstanbul Müzik Festivali
Sascha GoetzelFotoğraf: Özge Balkan

Müzik tarihinin dört garip anı

Klasik müziği sıkıcı bulanları bir kenara bırakalım. En büyük eserlerini duyma yetisini tamamen kaybettikten sonra ortaya koyan Beethoven'dan kendi dinini başlatan Erik Satie'ye müzik tarihi onlarca sıra dışı simayla dolu

Yazan:
Mehmet Ak
Reklâm

1. En uzun eser

Uzun deneysel eserler söz konusu olunca Max Richter, Erik Satie, Morton Feldman gibi modern isimler akla geliyor hemen. Ancak hiçbir isim Richard Wagner’in icrası 15 saati bulan ‘Der Ring des Nibelungen’ operasına yaklaşamıyor bile. 2013 yılında New York’ta eseri sergileyen Metropolitan Opera’nın performansına şapka çıkarmak gerek gerçekten de.

2. Bir garip müzik

Hieronymus Bosch’un dünya, cennet ve cehennemi resmeden ünlü tablosu ‘Dünyevi Zevkler Bahçesi’ni bilmeyeniniz yoktur. Her bir köşesi enigmatik detaylarla dolu olan tablonun cehennem bölümündeki hilkat garibelerinin arasında işkence çeken bir adam göze çarpar, adamın poposundaysa bir dizi nota vardır. İki yıl önce Oklahoma Hristiyan Üniversitesi’nden Amelia Hamrick 1503 yılından kalma bu silik notaları kaydetti, dilerseniz ‘500 Years Old Butt Song From Hell’ adıyla internette dolaşan bu garip eseri dinleyebilirsiniz.

Reklâm

3. Olabildiğince yavaş

Tamamen sessizlikten oluşan ‘4.33’ ile 20. yüzyıl minimalistleri arasında kendine has bir yeri olan John Cage’in bir başka sıra dışı projesi de ‘Organ2 / ASLSP (As Slow as Possible)’. Programlanmış bir orgda 2001 çalınmaya başlanan eserin icrasının 2640 yılında bitmesi bekleniyor. Downtempo severlere daha iyi bir hediye olamazdı: Tek bir parçayla geçen 639 yıl.

4. Barbarların ardından

Sıra dışı olmak her zaman eserlerin niteliğiyle alakalı değil elbet. Palmira antik kenti Suriye İç Savaşı’nın bir döneminde İŞİD’in eline geçmişti. İŞİD kendilerinden beklenen barbarlıkta bir işe girişip bu kadim tarihi yok etmeye çalıştı. Neyse ki bir süre sonra kent kurtarıldı. Kurtuluş, Valery Gergiev şefliğindeki bir orkestranın şehrin antik tiyatrosunda Bach eserleri çalmasıyla kutlandı. Barbarlığın ve savaşın yıkıcılığına karşı en güzel yanıt müziğin birleştirici gücüyle verilmiş oldu böylece.

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm