Datlı Maya

  • Restoranlar
  • Çukurcuma
Reklâm

Time Out diyor ki

Tam 30 yıldır taş fırınında pişirdiği simit ve susamlı galetasıyla tüm mahallenin müptela olduğu Ali Dayı, emekli olmaya karar verince taş fırınını da Abracadabra konseptinin yaratıcısı Dilara Erbay ve İstanbul’un elektronik müziğinin ustalarından Minas Balcıoğlu’na devretti. Bir zamanlar tüm Beyoğlu’nun simidini pişiren, belki de İstanbul’un en eski ve en büyük taş fırınının bulunduğu bu dükkanın yeni ismi ise Datlı Maya. Neredeyse 60 yıldır odun ateşiyle tüten kara fırında şimdi ise doğal, katkısız köy malzemeleri ve geleneksel fırın lezzetleri pişiyor. Dilara Erbay “Anadolu’nun zengin fırın kültürünü de kentin ortasında, elbette kendi dokunuşlarımızı da ekleyerek, Tokatlı Ali Dayı’nın geleneğinden de kopmayarak canlandırmak ve yorumlamak üzere ucu bucağı belli olmayan bir yolculuğa çıktık” diyor ve Anadolu’nun hamur işleri ve fırın yemeklerinin üzerinde oyunlara başladığını ekliyor. Datlı Maya’nın yaratıcı ekibi Dilara Erbay, Minas Balcıoğlu, Ahmet Buğdaycı ve mutfakta Abracadabra’nın da şefi Tarık James. Datlı Maya’nın lezzetlerine geçmeden önce buranın ne kadar gösterişten uzak ve israftan kaçınan bir yer olduğunu söylemek gerekir. Öyle ki, menü saman kağıda basılırken self servisle pratiklik zirve yapıyor. Bu da bütüne yansıyarak sağlıklı bir yemeği daha uygun fiyatlara sunma imkânı veriyor. Datlı Maya, adını Anadolu’dan alıyor. Söke’ye ait nohuttan yapılan datlı mayası isme ilham veren yöresel bir tarif.

 

Datlı Maya’ya girer girmez sizi taş fırın karşılıyor. Fırının önüne dizilen yemeklerden istediğinizi seçerek yukarı çıkıyorsunuz. Çıkarken de açık mutfağın içinde geçiyorsunuz. Tahta masa ve sandalyelerle dekore edilen ikinci katın bir köşesine yerleştirilen 1911 yapımı bakır semaverden de çayınızı alabiliyorsunuz. İlk olarak küçük bir menüyle yola çıkan Datlı Maya’nın lokomotif tatlarının başında Antep ve Antakya lahmacunu ile pide ve pizza çeşitleri yer alıyor. Güveç çeşitleri, kağıt ve tepsi kebabı olmak üzere kebap çeşitleri de buraya özel tatlardan bazıları. Yemeklerin yanı sıra kahke ve kenevir tohumlu kurabiye gibi yöresel kurabiyeler de bulunuyor. Tatlıların ası yedi baharatlı cheesecake, kakule, tarçın ve karabiber gibi baharatlardan yapılıyor. Malzemeler tamamen köy pazarlarından alınıyor. Mekânın kahvaltısını da göz ardı etmemek gerekir. Çünkü peynirinden yumurtasına kadar tam bir köy kahvaltısı sizi karşılıyor. Hafta sonları ise kahvaltı açık büfe olarak hazırlanıyor.
 

Datlı Maya’nın müşterilerini çevrede yaşayanlar, esnaf ve çalışanlar oluşturuyor. Ayrıca Nişantaşı’ndan Karaköy’e uzanan bölge için paket servisleri mevcut. Dilara Karabay, catering ve yemek styling’i de yapmaya devam ediyor. Catering’te ister sadece yemek, istenirse de yemekle beraber servis hizmeti de verilebiliyor.

Ayrıntılar

Adres:
Türkgücü Caddesi 59/A
İstanbul
İletişim:
(212) 292 90 57
Çalışma saatleri:
Her gün 08.30-00.00 arasında açık.
Reklâm
İlginizi çekebilecek diğer içerikler