1. SOF2_Kempinski Bansko in winter evening.jpg
    SOF2_Kempinski Bansko in winter evening.jpg

Karlı pistlerden sıcak gelişmeler

Havanın kar topladığı döneme girdik. Bu vesileyle kayak severler için Türkiye’nin dört bir yanından yıldız kayak otellerini ve komşudan sürpriz destinasyonları sizin için bir araya getirdik. Valizleri toplayın pistler sizi bekliyor. Serra Gürçay

Reklâm

1) Erzurum-Palandöken

Hafta sonu kaçamağı için belki de ulaşımı en kolay kayak destinasyonu. İstanbul’dan iki saat süren bir uçuş ve havaalanına vardıktan sadece 20 dakika sonra pistlerle buluşma... Kristal kar kalitesi ile ünlü bölgede çok sayıda yapay kar makinesi olduğundan sezon erken açıldı. Bazı pistlerde özel aydınlatma sayesinde gece kayağı yapılıyor. Toplam 28 kilometre uzunluğunda 22 pist bulunuyor.

1 kilometrelik kızak pisti olan bölgenin en yeni oteli The Sway Hotel, genç kayakçılar ve çocuklular arasında çok popüler. 181 odalı otelin Meksika yemekleri, kokteylleri ve cıvıl cıvıl bir atmosferi var. Kayağa yeni adım atacak minikler için eğlenceli oyunlar eşliğinde kayak eğitimleri veriliyor. Kendine ait 14 kilometrelik pisti olan otelin tepedeki pistlere teleferikle bağlantısı var.

Küme Evler Kayak Yolu, 25080 Palandöken, Erzurum.

66 odalı Dedeman Palandöken Ski Lodge ise kayak pistlerine sadece 30 metre uzaklıkta. Maun paneller ile döşenmiş sıcak ortamlı lobisi ise direkt pistleri görüyor. Çoğunlukla sporcuların tercih ettiği bu küçük ve sıcak atmosferli otel güneş alan konumuyla gerçek kayakçıların senelerdir vazgeçilmezi

Yunus Emre Palandöken Yolu, Erzurum.

2) Kış eğlencesi için Uludağ

Türkler ilk kez kayağa nerede başlar?” diye bir soru gelse cevabı muhtemelen Uludağ olacaktır. Son zamanlarda Uludağ 2. Bölge ön plana çıktı. Daha yeni ve beş yıldızlı oteller bu bölgeyi mesken tutuyor. 1. bölgeye göre -özellikle okul tatillerinde- daha sakin kalan Uludağ 2. Gelişim Bölgesi’nde toplam 7 adet mekanik tesis ve 18 pist bulunuyor. Ortak ski-pass ile tüm Uludağ pistlerine erişim mümkün. Eğlence isteyenler Şubat başında Whitefest 2020 sırasında 60’dan fazla konser ve etkinliğe katılma imkanı bulacak. Etkinliklerin çoğu Uludağ merkezde. Bu sene festivale katılanlar arasında Athena, Berkay, Koray Avcı, Sagopa Kajmer gibi isimler var.

2.Gelişim Bölgesi’nin en geniş kapasiteli oteli olan Karinna Hotel Convention Center & Spa 239 odaya sahip ve yaz kış açık. Küçük mekanlardan hoşlananlar için otelin bünyesinde 21 adet orman köşkü de var. Pistlere kısa bir yürüyüş ile bağlanan bu küçük ahşap kulübeler gözlerden uzak bir kayak tatili için birebir. Ana otel binasının üst katındaki odaların country tarzında yenilendiğini de not düşelim, rezervasyon yaparken tercihinizi bu odalardan yana kullanmanızı tavsiye ederiz.

2.Gelişim Bölgesi, Uludağ Bursa.

Kapılarını 2015 yılının sonunda açan enerjik ve modern yapıdaki Bof Uludağ sauna ve spa’sı ile öne çıkıyor. 167 odalı tesis kar manzaralı jakuzisi, 120 metrekarelik kapalı yüzme havuzu, masaj odaları, şık gece kulübü ve manzaralı terasıyla da ön planda.

Volfran Yolu, 2. Gelişim Oteller Bölgesi Uludağ, Bursa.

3) Türkiye’nin Nirvana Tepesi: Kartalkaya

Uludağ’a göre hâlâ daha küçük ve sakin. Özellikle snowboard müdavimlerinin tercih ettiği bu bölgede eğlence ikinci planda. Toplam 40 kilometre uzunluğunda 13 pist bulunuyor.

Kaya Palazzo Hotel, Türkiye’de dağa, bu derece lüks ve ihtişamı getiren belki de ilk otel. Bu yılbaşında otelin bünyesine katılan Palazzo Luxury Chalets lüksü bir adım ileri taşımış. Pistlerin hemen üzerindeki modern konseptli şalelerin içinde şömine, sauna, masaj odası, terasında pist manzaralı jakuzi ve barbekü var. 24 saat boyunca butler hizmeti sunan iki katlı 4 odalı olan bu şalelerden iki adet bulunuyor.

Türkiye’nin ilk snowboard pisti Snowpark da Kaya grubunun diğer oteli Dorukkaya Ski & Mountain Resort’un hemen karşısında bulunuyor. Avusturya’dan gelen mühendisler tarafından tasarlanmış Snowpark’ın toprak altyapısı, rampaları, corner ve handrail’leri oldukça zorlayıcı. Ezilmemiş pist ve bol kar alanları da geniş bırakılarak snowboard’culara ekstra adrenalin takviyesi yapılmış.

Kartalkaya Mevkii 14750 Tazılar, Bolu.

Gusto sahibi ev ortamındaki Golden Key Ski Resort dağa İskandinav tarzı butik otel sıcaklığını ilk getiren otel. Burası aynı zamanda kayak otelleri arasında sanat, yemek ve kişisel gelişim konularında sanatçı ağırlayan tek müessese. Bu yıl ‘3 sanatçı-3 heykel’ sergisi ile Seçkin Pirim, Ebru Döşekçi, Günnur Özsoy’u ağırlıyor. Sağlıklı ve organik malzemelerle hazırlanan açık büfe lezzetler ve zevkli kütüphane alanı sayesinde insan kendini otelde değil evinde gibi hissediyor. Diğer otellerden farklı olarak Golden Key Ski Resort tüm pistlerden yararlanma olanağı sunuyor. Her seviye için kayak okulu, snowboard ve hedikle yürüyüş (snowshoeing) öğretmenleri de var.

Oteller Mevkii Köroğlu Dağları, Kartalkaya, Bolu.

4) Erciyes

Kayseri’ye uçtuktan sonra sadece yarım saat içinde kendinizi peri bacası manzaralı pistlerde buluyorsunuz. 3.916 metreye uzanan zirve İç Anadolu’nun en yükseği. Burada toplam 58 kilometre uzunluğunda 33 adet pist bulunuyor.

38 odalı Magna Pivot geyik motifleri, ahşap ve taş dokuların kullanıldığı modern dokunuşlu mekanlara sahip. Eğer adrenalin bağımlısıysanız burada kaldığınızda mutlaka snowkite deneyin.  Lift kullanmadan uçurtma yardımıyla dağlara tırmanıp bir süre uçtuktan sonra kendinizi karlara bırakarak kaymanın zevkine diyecek yok. Otelin hemen karşısındaki ailelere yönelik şaleler de üç sene önce hizmete açıldı.

Hisarcık Tekir Yaylası, Küme Evleri 122 Melikgazi, Kayseri. 

5) Bansko / Bulgaristan: Yakın ve tanıdık

İstanbul’dan araba ile sadece yedi saat mesafedeki Bansko kayak kasabası, Pirin Dağı’nda yer alıyor. Uçakla başkent Sofya’ya uçup 150 kilometrelik kara yolu da tercih edilebilir. Burası Balkan ülkelerindeki en hızlı gelişen kayak merkezi. Zirve 2.600 metrede ve toplam 75 kilometre uzunluğunda 18 adet pist bulunuyor.

Kempinski Hotel Grand Arena Bansko, World Ski Awards’da bu sene altıncı kez Bulgaristan’ın en iyi kayak oteli seçildi. Türkiye’de çalışmış olan otelin yeni executive şefi Nikola Todorov menüye teppanyaki, sushi ve Akdeniz lezzetleri gibi dağ otellerinde görmeye alışmadığımız lezzetler eklemiş. Otel, Kempinski lüksünü dağa taşıyor. 181 odalı otel bölgenin tek uluslararası zincir oteli ve gondolla direkt pist girişi bulunuyor (ski-in, ski out). Ayrıca termal banyosu ve lüks spa deneyimiyle de benzerlerine fark atıyor.

96 Pirin Caddesi 2770 Bansko, Bulgaristan.

6) Yılın sürprizi: Gudauri bölgesi / Gürcistan

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e İstanbul’dan iki buçuk saatlik bir uçak yolculuğuyla ulaşıyorsunuz. Havaalanından arabayla Kafkas dağlarındaki kayak merkezine ulaşmak ise bir buçuk saat sürüyor. Gudauri’de toplam 57 kilometreyi bulan ağaçlık olmayan pist var. Pistler arasındaki boşluklar free ride seven snowboard’cular için ideal. Toplam 11 lift (6 telesiyej) ile altyapı hiç fena değil. Adrenalin bağımlılarının çok sevdiği, Avrupa’da çoğu bölgede yapılamayan heli-ski burada mümkün ve nispeten daha hesaplı (kişi başı 180 Euro). Pirveli lifti cuma ve cumartesi günleri 22.00’ye kadar açık olduğundan gece kayağı da yapılıyor. 3.279 metredeki Sadzele zirvesine rehber ile çıkabilirsiniz (ders ücretleri 120 TL civarı). Paragliding gibi ekstrem spor meraklıları da bölgeyi tercih ediyor. Gudauri’nin en fazla olanağı olan ve tercih edileni Marco Polo Hotel; bölgenin ilk oteli olsa da çok sık yenilendiği için genç ve bakımlı. 123 odalı otelin açık alanlarında kullanılan ahşap, deri ve taş işçiliği bile insanı dinlendirmeye yetiyor. Otelin restoranı modernleştirilmiş ve gusto sahibi; Gürcü şarapları tadımı, Kafkas dansları gibi geleneksel renkler de ihmal edilmemiş. Kayak sonrası spa, sauna, bowling gibi olanaklar oteli tercih etme sebeplerinden.

Kazbeği Bölgesi, Gudauri, Gürcistan.

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm