yunan adaları

Yunan adaları için yaz takvimi

Santorini, Mikonos ve Rodos hak edilmiş birer üne sahip olsa da 200’ün üzerinde gizli kalmış Ege adası daha var. Bu yazı planlamadan önce, mini Yunan adaları takvimimize göz atın ve doğru zamanda doğru yerde olun!

Yazan:
Time Out Istanbul editors
Reklâm

MİDİLLİ (LESVOS)

Ege’deki üçüncü en büyük Yunan adası (ilki Girit, ikincilik ise Samos’ta), aynı zamanda en yeşil olanlarından biri. Adanın güneyindeki ormanlar ve meyve bahçelerinden, termal banyolara ve arkeolojik sit alanlarına kadar görülecek çok şey var. 19. yüzyıl evleri ve hâlâ aktif olan uzo imalathaneleriyle Plomari, taş sokaklarıyla Orta Çağ kasabası Molyvos atlanmaması gerekenler.

Ne zaman? Antik Yunan dönemi şairlerinden Sappho’nun doğduğu Skala Eressos kasabası, her eylülde tüm dünyadan gay, lezbiyen, transgender tayfayı ve gönül gözü açık kadınları buluşturan Uluslararası Eressos Kadın Festivali’ne sahne oluyor.

3-17 Eylül, womensfestival.eu

Gitmişken Eftalou Yoga Hall (angela-victor.com) ve Milelja Retreat Center (milelja.com), Midilli’de pastoral bir ortamda yoga ve inziva için doğru adresler.

SAMOS

Yunan adaları içinde Türkiye sahillerine en yakın olanı. Antik dönemin ünlü matematikçisi Pisagor’un (lise yıllarındaki dik üçgeni hatırlayın!) limanı Pythagorio, hafiften Alaçatı’yı andıran liman kasabası Kokkari anahtar kelimeleriniz olsun. 

Ne zaman? Pythagorio liman kasabasının ev sahipliği yaptığı çok sayıda yaz festivali içinde en etkileyici olanı, Samos Young Artists Festival. Almanya merkezli Schwarz Foundation’ın 2010’dan bu yana desteklediği festivalde, tüm dünyadan genç müzisyenler antik bir tiyatroda buluşuyor. Aynı vakfın kasabada kurduğu etkileyici çağdaş sanat mekânı Art Space Pythagorion’daki eş zamanlı sergiler de kaçmaz.

7-13 Ağustos, schwarzfoundation.com

Gitmişken Muscat şaraplarıyla ünlü adalı üreticilerin EOSS adlı bağcılık kooperatifi tarafından işletilen Samos Şarap Müzesi’nde tadımı ihmal etmeyin. samoswine.gr

SAKIZ (KHIOS)

Aslında bütün Yunan adaları için geçerli olmakla beraber, Sakız adasını keşfetmenin en iyi yolu bir motosiklete atlamak. Mastihohoria olarak da bilinen, adanın güneyindeki eski ‘sakız’ köylerini dolaşabilirsiniz. Antik zamanlardan bu yana adanın en meşhur ürünü olan damla sakızı üretimiyle geçinen bu etkileyici dağ köylerinin en güzelleri ilginç süslemeleriyle Pyrgi, agroturizmin adadaki merkezi haline gelen Mesta ve labirentimsi sokaklarıyla Olimpi, Armolia ve Emporio. 

Ne zaman? 15 Ağustos’ta tüm Ortodoks camiayla beraber Yunan adaları da Panagia (Meryem Ana) şenlikleriyle hareketleniyor ve herkes bu zamanda memleketine dönüyor. En büyükleri Tinos, Paros ve Paxos adalarında gerçekleşse de Sakız adasının ruhunu anlamak, bolca yiyip içmek ve zeibekiko dansı izlemek isteyenler için doğru koordinatlar, 15 Ağustos’ta Pyrgi köyünü gösteriyor.     

Gitmişken Yerel mutfağı yakından tanımak için yaz boyu devam eden yemek kurslarına katılabilir (cookinglessons.realchios.gr); bu yaz evlenmeyi kafaya koyduysanız adada dostlar arasında harika bir düğün organize edebilirsiniz. (joannaloukaki.com).

GİRİT

En büyük Yunan adası olan Girit ana karadan hayli uzakta ve kendi içinde ayrı bir ülkeden farksız! Giritliler geleneklerine hâlâ fazlasıyla bağlı; o nedenle devasa bıyıkları, siyah gömlekleri, özel şalvarları, iri tespihleri ve sariki adı verilen bandanalarıyla gezinen Giritli erkeklere ve onların hipster versiyonlarına rastlamak sizi şaşırtmasın.

Ne zaman? Adada bulunmak için belki de en iyi zaman, vaktiyle bir hippi cenneti olan Matala sahilinde eski günlerin bohem ruhunu yâd eden Matala Beach Festival. Bu arada, festival sitesinin İngilizcesinin henüz bulunmadığını belirtelim; Yunancayı sökmeye başlamak için iyi bir bahane.

17-19 Haziran; matalabeachfestival.org

Gitmişken Yıllardır Girit’e demir atmış ünlü İrlandalı müzisyen Ross Daly’nin Labyrinth Music Workshop adlı müzik mabedi, yaz boyunca Houdetsi köyünde sayısız üstadı ağırlıyor. Buzukiden tablaya, tamburdan uda, makamsal müzikten Orta Çağ müziğine, herkese göre bir şeyler var. labyrinthmusic.gr/en

Nasıl Gidilir?

Midilli’ye Ayvalık’tan, Samos’a Kuşadası’ndan, Sakız’a ise Çeşme’den yaz aylarında düzenli feribot seferleri mevcut. Hepsi Kiklad adalarına dahil olan Syros, Amorgos ve Folegandros’a, yazın İstanbul’dan direkt uçabileceğiniz Mikonos’tan feribotla geçmek mümkün. 

Yunan adalarına
geçiş ve adalar arası feribot seferleri hakkında detaylı bilgi için:yunanadalarinaseyahat.com, ferries.gr 

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm