3d baskı
Miray Tok Çakır

3D baskı devrimi

Üç boyutlu baskı teknolojisi ile modayı harmanlayan Mirimalist ile tanışmaya hazır mısınız?

Yazan:
Begüm Egeli Bursalıgil
Reklâm

‘Üç boyutlu baskı’ kelimelerini giderek daha sık duyuyoruz. Genellikle tıp endüstrisi ve uçak sektörü gibi alanlarda kendini gösteren bu teknoloji ayakkabı, aksesuar, dekorasyon gibi alanlara da hızla giriş yaptı. Ancak bu tekniğin moda tasarımlarına uyarlanması konusunda fazla yol kat edilmiş değil. Üç boyutlu yazıcıdan giyilebilir ürün çıkarmak, kumaşın yumuşaklığını makine aracılığı ile aktarabilmek hayli zor. Mirimalist ise bu devrimsel teknolojiyi günlük parçalara aktarma tutkusu ile yola çıkmış bir marka. Üstelik bu anlamda hedefine ulaşmış ilk Türk markası.

Mirimalist’in baskı ile boyut kazanan, geometriden beslenen minimalist vizyonunun yaratıcısı Miray Tok Çakır. Boğaziçi sosyoloji mezunu olan Çakır uzun yıllar pazarlama sektöründe çalışmış ve bu esnada pazar araştırmaları yapmış. Kurumsal hayattaki deneyiminin, tüketici taleplerini anlamak konusunda kendisini çok iyi yönlendirdiği aşikar. Kurumsal hayatı tam gaz devam ederken IMA’ya ve ardından Vakko Esmod’a yazılan Çakır kendine çizdiği bu alternatif yolu çocukluğundan beri içinde olan ‘bir şeyler çizme’ hissiyatına bağlıyor.

Bir senelik araştırma döneminin ardından Mirimalist’i 2016 senesinde kurdu Çakır. Yaz için ürettiği koleksiyonun ardından raflarda yerini alan sonbahar/kış seçkisi, markanın ilk kışlık koleksiyonu. Mirimalist’in hedefinde kalite ve farklılık peşinde koşan şehirli kadınlar var. Amaç, kadınların birbirine “Üzerindekini nereden aldın?” diye sormadan edemeyeceği parçalar yaratmak.  Sıra dışı stilleri ve yüksek ürün kalitesiyle öne çıkan parçalara üç boyutlu tasarımların eklenmesiyle ortaya çıkan sonuç bir hayli özgün. 

“Kurumsal hayatın sistematiğinden sonra, çizimden kalıba, kalıptan üretime giden yol oldukça farklı. Sonuç başlangıçta hayal ettiğinizden uzaklaşabiliyor. Kontrol tamamen sizde değil. Üretimdeki bu kontrolsüzlükten sonra üç boyutlu baskı ile çalışmak bana çok iyi geldi; çünkü bu teknolojide ne modellesen birebir aynısını eline alıyorsun. Sürprizli kumaşlar, kalıptan farklılaşarak çıkan kuplar yok,” diyor Çakır. Mısır ve patates gibi ham maddeler kullanılarak bitkisel bazlı plastik baskı alınan bu teknoloji aslında günümüzün seri üretim koşullarına pek uygun değil. Tek bir baskıyı almak yaklaşık bir buçuk saat sürüyor. Bunun bir de tüm koleksiyona, farklı beden ve üretim adetlerinde uygulandığını düşünün… Ancak markanın alametifarikası bu uygulamada saklı. Üç boyutlu baskı teknolojisinin, moda sektörüne hakim olan kişiselleştirme trendine yatkınlığı da cabası.

Çakır, Mirimalist’in kış koleksiyonu için Tori Amos’un ‘A Sorta Fairytale’ şarkısına çektiği videodan ilham almış. Koleksiyonda markanın bel kemiğini oluşturan siyah ve beyaz dışında haki tonları, ekru ve Tori Amos’un saçlarından ilham alan bakır renkleri ağırlıkta. Koleksiyonun en çarpıcı özelliklerinden biri, kış ruhuna uygun olarak üst üste giyilmeye müsait olan parçalar barındırması. Elbiselere çıtçıtlanan ve istenirse yerinden çıkartılarak çanta olarak kullanılabilen cepler, tersi yüzüne giyilebilen bluzlar ve takıp çıkarılabilen parçalarla formu değişen elbiseler gibi... Çakır da koleksiyonlarını anlatırken sık sık ‘oyuncaklı’ kelimesini kullanıyor. Souq, Vakkorama mağazaları ve Hipicon’da satılan Mirimalist ürünleri arasında kaban, yağmurluk ve trençkot gibi parçalara rastlamak da mümkün.

Çakır, “Ürün tasarlarken ulaşılan sonuç, günlük hayata adapte edebilmeli,” derken koleksiyonlarında fonksiyonelliğe verdiği önemin de altını çiziyor. Üç boyutlu yazıcı ile bastıklarını, kumaşla tasarladığı tarzdan ayrı düşünmeyen Miray Tok Çakır’ın yarattığı özgün tarzı siz de keşfedin.

www.mirimalist.com

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm