Zamansız tasarımların adresi

Rivus, trendlerin kölesi olmadan zamansız nefis parçalara imza atmayı başaran bir marka. Rivus’u kurucusu Dicle İpek Öztaşkın’dan dinledik.

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

Uzun yıllar moda sektöründe tasarımcı olarak çalışmışsınız. Kendi markanız olan Rivus’u kurmaya nasıl karar verdiniz?

Evet, 20 yıla yakın. Hep kendi markamı kurma isteğim vardı. Uygun bir zaman buldum. İlk önce marka ismi ve logosuna karar verip başladım. Daha sonra ise kurma süreçleri vs. çok hızlı bir şekilde ilerledi.

Moda sektörüne ve tasarıma ilginiz nasıl başladı?

Galiba içten gelen bir şey. Küçüklüğümden beri sürekli çizim yaparım. İlgim hep bu yöndeydi ve kariyerimi de bu şekilde kendim yönlendirdim. 

Rivus ne demek? Markanıza bu ismi verme kararını nasıl aldınız?

Rivus, Latince nehir demek. İngilizcede ‘nehir’ anlamına gelen ‘river’ kelimesi de ‘rivus’dan türeme. Kendi ismim de Dicle ve oradan yola çıktım aslında. Okuduğum bir kitap da bana fikir verdi. Latince isimlerin çok kullanıldığı ile ilgili bir paragraf aklımda kalmıştı. Latince sözlüğü karıştırırken buldum. Sound’u çok hoşuma gitti ve araştırma yapıp böyle bir tekstil markası olmadığını teyit ettikten sonra da karar verdim. 

Rivus zamansız ve sade tasarımlarıyla öne çıkıyor. Tasarım çizginizi nasıl oluşturdunuz?

Hedef ulaşılabilir modern ürünler tasarlamaktı. Sade, çabasız ama bir o kadar da çağdaş, giyilebilirliliği olan ve tabii ki herkesin kolaylıkla alabileceği ürünler olmalıydı. Bu noktadan yola çıktık. Herkesin gardırobunda eksik olduğunu düşündüğümüz tamamlayıcı, klasik, sezonsuz, zamansız, modası geçmeyecek efektif ürünler tasarlamaya çalışıyoruz. Çizgimizi de bu kriterler belirliyor. 

Rivus’un çizgisi ve sizin kişisel tarzınız arasında ne gibi benzerlikler ve farklar var?

Rivus, keskin çizgisi olan bir marka değil. Trendleri, akımları, tüketici taleplerini göz önünde bulunduruyoruz. Benim kişisel tarzım ile kesişiyor. Benzerlikler çok, fark ise neredeyse yok. Yüksek bir paydamız var. 

Rivus’un sonbahar-kış koleksiyonunda öne çıkan parçalar hangileri?

Deriler, elbise alternatifi saten krep pijama takımlar. Ceket tarzı bluzlar. Anvelop bluz ve sigara paça pantolonlar. Double krep saten parçalarla kombinlenecek body ve yün kazaklar. Deri kimonolar, tafta paraşüt kumaş parçalar. Victorian tarzı elbiseler. 

Rivus’un tanıtımında, gerçekten sade olabilmenin çok zor olduğu vurgulanıyor. Sizce gerçekten sade ve özgün olmayı başaran bir tasarımın veya stilin anahtarı nedir?

Kendini tanımak, kendine neyin yakıştığını bilmek, modanın esiri olmamak. Yalın bir ruh hali. Deneyimin getirdiği farkındalık. Ne istediğini bilmek ve kendini konumladığın duruş ve tavır. 

Son dönemde moda dünyasında cinsiyet ayrımı gözetmeyen markalar öne çıkmaya başladı. Rivus da onlardan biri. Sizce cinsiyetsiz tasarımların piyasada bulunması neden önemli? Bu akımı tetikleyen etmenler neler oldu?

Dünya değişim ve farkındalık çağına girmiş durumda. Artık her şey çok hızlı gelişecek ve farklılaşacak. Bakış açıları, fikirler, kurallar, sınırlar… Ayrımcılık, ırkçılık, cinsiyet ayrımı bunlardan bazıları. Her türlü ayrışma nötrleşme sürecinde. Çağa ve değişime ayak uydurmak zorundayız. Yoksa geri kalmaya mahkumuz. Cinsiyetsizlik vurgusunu özellikle yapıyoruz marka olarak. Erkek ve dişi ayrımı fiziksel olarak kabul edebileceğimiz bir şeyken, mental ve soyut tarafta izafi düşünen ve duruş sergileyen bir marka olmak istiyoruz. ‘”Her şey ve hiçbir şey.” “Kime göre ve neye göre.” Her canlı insan türü bizce istediği gibi yaşamalı ve düşünmeli. Sınırların ve normların içine hapsolmamalı. Bilgi akışı teknoloji ile çok gelişti ve saniye hatta salise hızında dünyanın diğer ucundan bilgi akışı sağlanıyor. Bu da doğal olarak değişimi beraberinde çok hızlı getiriyor. 10 yıl sonra çok farklı şeyleri konuşuyor olacağız. 

Bu yılın kış trendlerinden hangilerini beğendiniz? Kış ayları için alışverişe çıkacak olanlara mutlaka almaları gereken üç parça tavsiye edecek olsanız, bunlar neler olurdu?

Bu yıl sokak modasının, pop-up akımın yanı sıra sadelik ön planda. Her markada cinsiyetsizliğe vurgu var. Ayrıca öne çıkan maskulen tavrı sevdik. 

Kış ayları için alışverişe çıkacak olanlara mutlaka almaları gereken üç parça tavsiye edecek olsanız, bunlar neler olurdu?

Loose-fit yün ceket, deri bir pantolon ve bunlarla kombinleyebileceğiniz Rivus body tabii ki 

Tasarımlarını hayranlıkla takip ettiğiniz tasarımcılar kimler? Neden?

Virgil Abloh’nun LV için tasarladığı erkek koleksiyonu, Off-White için yaptığı tüm tasarımlar... Tasarladığı her şey çok protest ve biz bunu seviyoruz. Sokağa gönderme yapıyor ve bu çok gerçek!

Alessandro Michele’nin Gucci için tasarladığı her şey hedef kitleyi tam 12’den vuruyor. İnanılmaz bir ciro yaptırıyor. Gucci’nin tüketici kitlesinin yaş ortalamasını çok düşürdü ki bu bence çok zor bir iş. 

Moda sektöründe çalışmanın zorlukları neler?

Zorluklar, istihdam ile başlayıp üretim zorlukları ve malı nereye satacağınızla devam ediyor. Devlet teşvikleri var elbette ama yeterli değil. Malı konsinye ya da vadeli satarken, üretimi maalesef ki peşin yapmak zorunda kalıyorsunuz. Alım gücü az onun için malı üretmekten ziyade malı satmak şu an en önemli şey. Türkiye’de moda sektörü olduğuna çok katılmıyorum. Türkiye marka olmadan, Türk modasından bahsedilemez. Türk tekstilinde üretim kaliteli ama iş gücü pahalı. İhracata yönelmemiz lazım. Ama bu fason olmamalı. Marka olarak başarılı olan ise çok az. Ama fason üretimi ve üreticileri çok iyi. İlerleyen zamanlarda umarız ki çok daha fazla yerel markayı dünya moda sektöründe adından söz ettirir durumda görürüz.

Rivus ürünleri www.rivus.com.tr’de, markanın Reşitpaşa’daki showroom’unda, Hipicon’da, Vitruta’da, Trendyol’da, Lidyana’da ve Brandroom mağazasında satışta. Rivus showroom: Hacı Sokak 30, Reşitpaşa.

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm