İşi bilene sorduk: Balet

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nden Batur Büklü, 23 

Bale hayatın nasıl başladı?

Annemin İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın önünden geçerken yarı zamanlı bale eğitimi afişini görmesiyle başladı. Dans etmeye küçüklüğümden beri bayılırdım. Annem bu fırsatı değerlendirmek istedi ve 12 yaşımda konservatuarın bale bölümüne girdim. Dört sene Oral Yazıcı’dan eğitim aldım. Mesleğime aşk ile bağlı olmamdaki en büyük sebeptir kendisi.

Stuttgart’ta da okumuşsun.

Aklımda hep yurt dışında dans etmek vardı. Lise biri bitirdiğim yaz Aspat’taki bale kampında Uğur Seyrek’le tanıştım. Yurt dışı eğitimi için bana yardımcı oldu. Dünyadaki en iyi beş bale okulundan biri olan Stuttgart John Cranko Schule’yi tam bursla kazandım.

Bale, hayatının ne kadarını domine ediyor?

Tamamını. 11 yaşımdan beri bu işi yapıyorum. Bu mesleği iyi bir şekilde yapmak istiyorsan uykuna, beslenmene, sporuna dikkat etmelisin. Disiplinli yaşamak zorundayım.

Bale için yaptığın en büyük fedakârlık nedir?

Evde yalnız başıma bir gece bile geçiremezken, hiçbir dil bilmeden 15 yaşında yalnız başıma Almanya’ya eğitim almaya gitmem. Hayatımın en güzel deneyimiydi.

Sıradan bir günün nasıl geçiyor?

Haftanın altı, bazen yedi günü çalışıyorum. Operaya gitmediğimde kendimi eksik hissediyorum.

Balede rekabet çok zorlayıcı mı?

Balet ve balerinlerin egoları büyüktür. Dört tarafında ayna olan stüdyolarda kendimizi daha güzel göstermek için senelerce çalışıyoruz. Ego sahnede dansçıya inanılmaz yakışıyor ama orada kalması dansçı için çok önemli.

Bu yıl ‘Korsan’da baş dansçılardan biriydin.

Hayatımda ilk defa başrol olarak bir prömiyerde dans ettim. Provalarda başrol için üçüncü kasttım. Belki son temsillere doğru bir kez sahneye çıkarım diyordum. Yine de her an hazır olmaya özen gösterdim ve doğru zaman geldiğinde oradaydım. 

Baleye seni tutkuyla bağlayan ne?

Sahnede olmak, çünkü sırf iki dakikalık bir varyasyon için saatlerce çalışıyorsun ve sahnede kendini özgür hissediyorsun.

Seni nerelerde izleyebiliriz?

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde sezonun son dört ‘Korsan’ temsili var. Ardından ‘Fındıkkıran’ temsillerimiz olacak. Aralık’tan sonra ‘Uyuyan Güzel’ prömiyerine hazırlanacağız. Süreyya Operası’ndaki birçok gösteride beni seyredebilirsiniz.

Son haberler

    Reklâm