İşi bilene sorduk: Bıçak tasarımcısı

Yazan:
Onur Aymete
Reklâm

Krop markasını yaratırken aklında ne vardı? Bıçaklarının şefler tarafından bu kadar sevileceğini hayal ediyor muydun?
Bıçaklar, çağlar boyunca değişen materyallerle gelişmelerine rağmen aslında çok da farklılaşmamışlar. İlk çağlardan kalan bir bıçak da bugün fonksiyonunu yerine getirebilir. Benim yaklaşımım ise bugüne kadar belli malzeme ve tasarımlar doğrultusunda gelişmiş olan bu aletin, günümüz materyallerinden hangileriyle buluşabileceği ve standart dışı formlarla nasıl şekillenebileceği soruları üzerinden oldu. Sanırım bu yaklaşımım ilgiyle karşılandı. Ben de bıçaklarımın bu kadar ilgi görmesini beklemiyordum açıkçası.

Bir diş hekimi ve müzisyensin aynı zamanda. Bir meslek sahibiyken farklı uğraşlarla profesyonel olarak ilgilenmek seni nasıl besliyor?
Buna fırsat bulabildiğim için şanslı olduğumu düşünüyorum, sadece bir işle uğraşıyor olsaydım şimdiye kadar çoktan usanmış olurdum. Bütün bu işlerin ait olduğu farklı dünyalar var. Bu çeşitlilik bana yaşam enerjisi veriyor. Sanayide ellerim metal tozu ve yağ içindeyken ertesi gün yurt dışında bir festivalde çalıyor olmak, ondan iki gün sonra muayenehanede hasta tedavi etmek zihnimi tek bir dünyanın içine hapsolmaktan kurtarıyor.

Bir bıçağın üretim sürecini özetleyebilir misin?
Kâğıt üzerine çizerek başlıyorum. Sonra o çizimi çelik plaka üzerine aktarıp kesiyorum, el aletleriyle şekillendirdikten sonra ısıl işleme tabi tutup sertlik veriyorum. Ardından ağzının açılması ve sap takma süreci geliyor. En son da bilemesini yapıyorum.

Bıçakların saplarını hangi malzemelerden elde ediyorsun?
Bıçak saplarında geleneksel malzemenin dışına çıkmak hoşuma gidiyor, geri dönüştürdüğüm malzemeler favorilerim. Mesela kırılmış kaykay tahtalarını örnek verebilirim. Kaykay sporuyla uğraşan bir hastam sayesinde kırık tahtaları temin ediyorum. Uzaktan kumanda gibi aletlerden de sap yaptım. Ayrıca hipodromdan at nallamakta kullanılan hurda eğeleri temin ediyorum, onlar da çok güzel bıçak oluyor. Apple servisinde çalışan bir arkadaşımdan hurda MacBook’lar aldım, ilk boş vaktimde onları sap yapmakta kullanacağım.

Bugüne kadar yaptığın en ilginç bıçak hangisi?
Çocukluğumda sevdiğim bir çizgi romanın 75 sayfasını birleştirip sap yaptım. Bundan sadece bir adet yaptım ve kıyıp da kimseye veremedim, evde kendim kullanıyorum.

Bıçakların bakımını nasıl yapmak gerekir?
Paslanmaz çelikten de olsa, karbon çelikten de olsa bıçakları kullandıktan sonra temizleyip kurulamak gerekir. Japon şefleri izlerseniz yanlarında bir bez olduğunu ve bıçaklarını kullandıktan sonra hemen bununla sildiklerini görürsünüz. Bir de çekmeceler bıçakların düşmanıdır, her açıp kapadığınızda bıçaklar birbirlerine çarparak körelir. Mümkünse bir mıknatısla asmak en doğrusu.

Son haberler

    Reklâm