News

İşi bilene sorduk: Çizgi roman dükkânı sahipleri

Reklâm

Reasürans Çarşısı’nda açılan Çizgi Alem’in sahipleri Cem Ülgen (40) ve Barış Başaran (41)

Dükkânın başında sadece siz mi duruyorsunuz?

Barış: İkimiz duruyoruz. Şu anda birini almayı düşünmüyoruz, daha hevesimizi alamadık.

Cem: Dükkânın başında durmadan bu işten para kazanmanın anlamı yok. Müşterilere sorular sorarak zevklerini öğreniyoruz, tavsiye ettiğimiz kitabı beğenirlerse devamı da geliyor. Entelektüel bir kitapçıdan çok daha fazla entelektüel bir hizmet, naif bir ticaret.

Eski işlerinize kıyasla bir çizgi roman dükkânında çalışmak ne kadar farklı?

Barış: Senelerdir müzik sektöründe booking yapıyorum, orada herkes birbirini tanır ve sever ama aslında çok haşin bir rekabet de vardır. Çizgi roman camiasında dayanışmanın ön plana çıktığını görüyorum. Açılışımıza diğer çizgi romancılar da katıldı, destek oluyorlar, ziyarete geliyorlar. Bu bir gönül işi ve ben buna hasret kalmışım.

Cem: Ben de simultane çeviri yapıyordum. Devamlı işveren değişiyor, seyahat çıkıyor. Eski mesleğime laf etmiyorum ama artık o şekilde yaşamak istemiyorum, yeterince yoruldum.

Bu dükkânda çalışan biri gün boyu oturup çizgi roman okur mu?

Cem: İsterse okur.

Barış: Okumalı ama biz vakit bulamıyoruz. Bu ara çok heyecanlıyız, hayatımız ileride rölantiye girecek.

Cem: Zaten çizgi roman hayranı herkesin bu yayınları daha ucuza ve uzun zamana yayarak okuyabilmek için bir çizgi roman dükkânı açma hayali vardır. Bütün bu çizgi romanları para vermeden okuyayım arkadaş, benim asıl derdim bu! Bir yandan da para kazanıyorum, daha ne olsun.

Çizgi roman sektörü geçmişe kıyasla nasıl?

Barış: Türkiye’de ciddi şekilde ilerlemiş durumda, artık çok fazla Türkçeye çevrilmiş yayın var.

Cem: Eskiden çocukların çizgi roman alması hoş karşılanmazdı. Ama şimdi anne-babalar çocuklar iPad’den, PlayStation’dan kurtulsun diye çizgi roman alıyor.

Son haberler

    Reklâm