İşi bilene sorduk: eSpor takımı koçu

Yazan:
Onur Aymete
Reklâm

Ne zamandan beri Space Soldiers’ın ‘Counter-Strike: Global Offensive’ takımının koçluğunu yapıyorsun?Takımın 2014’teki kuruluşundan yaklaşık bir sene sonra ekibe dahil oldum.

Profesyonel olarak hâlâ video oyunları oynuyor musun?
En son profesyonel olarak 2010 yılında oynadım. Ondan sonra rekabet için değil, sadece eğlence için, eski takım arkadaşlarımla oynadım.

Profesyonel bir eSpor oyuncusunun, başka bir spor dalı ile ilgilenen bir atletten en büyük farkı nedir?
Bir federasyonun olmaması en büyük eksiklerden biri. Bu yüzden insanlar tanımıyor sizin yaptığınız işi, “Oyun oynuyorlar,” deyip geçiyorlar. Bir federasyon olsa, eSpor oyuncuları buraya bağlı olsa, daha kolay anlayacak konuyu bilmeyen insanlar da. Maalesef eSporcu dendiğinde insanların aklına karanlık odasında bilgisayarın başında oturan, kendi sanal dünyasında bir şeyler yaşayan, asosyal biri geliyor. Ama bunların aksine bu işi profesyonel olarak yapan kişi spor da yapıyor, bunu kimse dikkate almıyor. Örneğin bazıları yüzüyor, bazıları koşuyor, bazıları ağırlık çalışıyor; yani düzenli bir aktiviteleri var. Tabii aynı zamanda sosyaller de.

eSpora yatırım yapanlar sence hobi olarak video oyunlarıyla ilgileniyorlar mı yoksa sektörün ileride çok kârlı olacağını mı düşünüyorlar?
Kesinlikle kazanç için yatırım yapılıyor. Sektörün önü çok açık. Mesela bizim oyunumuzun en büyük turnuvasının sonuncusunda anlık olarak yaklaşık bir buçuk milyon izleyici vardı.

Oyuncularınızla beraber antrenman yaptığınız bir eviniz var. Bu ‘oyun evi’, oyuncuların sürekli kaldıkları bir yer mi, yoksa bir iş gibi sabah 09.00 ve akşam 17.00 arası uğradıkları bir yer mi?
Sürekli kaldıkları bir yer. Hafta sonunu genelde boş bırakmaya, antrenman yapmamaya çalışıyoruz. Böylece kendi evlerinde, aileleri ve sevdikleriyle vakit geçirme fırsatları oluyor. Hafta içi 12.00’den akşam 18.00’e kadar antrenman yapıyoruz. Normal bir ev düzeninde ama belli kuralları olan bir yer oyun evi. Oyuncuların belli bir saatte yatmaları, kahvaltıyı beraber yapmaları gerekiyor.

Dünya standartlarında bir çalışma programı da buna benzer mi?
Bizim bu düzeni oturtabilmemizin sebebi rekabet ettiğimiz ve birlikte antrenman yaptığımız takımların dünya sıralamasında ilk 10-15’in içerisinde olması zaten.

Peki, nasıl antrenmanlar yapıyorsunuz? Mesela oyuncuların parmak kaslarını geliştirmek için ayrıca çalışmalar yapıyor musunuz?
Hayır, ama antrenmanlarda oyunun çok küçük detaylarıyla uğraşıyoruz. Atıyorum, oyunda 90 derecelik bir açıyla durmak yerine derecelik bir açıyla durmanın daha faydalı olup olmayacağını tartışıyoruz, denemeler yapıyoruz. Aslında sürekli olarak olasılık hesaplıyoruz, yeri geliyor bu tartışmalar üç saat sürüyor.

Son haberler

    Reklâm