İşi bilene sorduk: Hayvan fizyoterapisti

Yazan:
Onur Aymete
Reklâm

Veteriner hekim fizyoterapist Ece Ulutürk, 28

Kucağınızdaki kimdir? Sorunu nedir?

Adı Çörek, trafik kazası geçirmiş, sahibi onu sokakta sağ ayağı felçli bir şekilde bulmuş. İki aylık fizik tedavi sonucunda şu an gayet sağlıklı bir şekilde koşuyor, oyunlar onuyor.

Hastalarınız genelde hangi sorunlardan muzdarip?

Trafik kazası ya da viral hastalıklar sonucu felç kalan, ayağında çeşitli aksamalar olan ya da maalesef insanların kötü davranışları sonucunda sakat kalan hastalarımızın yanı sıra yaşlanmaya bağlı hareket bozuklukları olan hastalara tedavi uyguluyoruz.

Ne zaman veteriner olmaya karar verdiniz?

Yedi yaşımdan beri hayalimdeki meslekti, her zaman bir evcil hayvanım olmuştur. Ayrıca küçükken bir köpeğim vardı, 10 yaşında kalp krizi geçirdi ve kucağımda öldü. İstanbul dışında olduğumuzdan dolayı veteriner hekim bulamadık, o gün çaresiz kalmak da beni etkilemiş olabilir.

Hayvanlara uygulanan fizyoterapinin insanlara uygulanandan farkları neler?

Hayvanları teşvik etmek için ödüller kullanıyoruz. Ağrıları olduğunda bunu dile getiremedikleri için hekim olarak hareket yaparken ne ölçüde zorlamanız gerektiğini çok iyi belirlemeniz ve tedavi protokolünü hastanın sorununa uygun şekilde oluşturmanız gerekiyor.

Hayvanlara protez takılabiliyor mu?

Türkiye’de bir kediye ilk kalıcı protezi Doç. Dr. Cem Perk ile biz gerçekleştirdik. Ayrıca dünyada 3D baskı ile üretilen protezler de mevcut, çok kullanışlı olduklarını düşünüyorum. Türkiye’de de bu konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü biliyorum.

Peki yürüyemeyen ve fizik tedaviye cevap vermeyen hayvanlar için çözüm var mı?

Yürüteç ya da ortopedik cihazlar öneriyoruz. Instagram’da @engelsizhayvanlar hesabının arkasındaki ismin yurt dışından getirdiği profesyonel ürünler çok fayda sağlıyor. Tek bir ölçü ile uygun yürüteç sağlanabiliyor ve ayarlanabilir olması ile hasta büyüse ya da zayıflasa bile kullanılabiliyor.

Son haberler

    Reklâm