İşi bilene sorduk: Kültür elçisi

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

Fransız Kültür Merkezi İstanbul Direktörü Matthieu Bardiaux, 43

FKM’de tam olarak ne yapıyorsunuz?

Fransız dil ve kültürünün eğitimi ve tanıtımı; sergi, konser, gösteri, konferans gibi etkinliklerle Fransız ve Türk kültürleri arasında köprü kurulması; İstanbul ve Fransa üniversiteleri arasındaki bağın derinleştirilmesi aracılığıyla projelerimizin tanıtılması gibi konularla ilgileniyorum.

Pozisyonunuzdaki kişi ne gibi vasıflara sahip olmalı?

Ticaret sektöründe isim yapmış bir üniversitede okudum, ardından uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans yaptım. Ancak farklı bir ülkede başarılı olmak için meraklı, açık fikirli ve deneyimli olmanız gerekiyor. Meslek hayatım boyunca müzeler, tiyatrolar, festivaller gibi büyük kuruluşları, bağımsız sanatçıları ve uluslararası yaratım ağlarını yakından tanıdığım için şanslıydım.

Bir iş gününüz nasıl geçiyor?

Bu işin güzel yanı, çeşitliliği. Kültür etkinlikleri düzenleyenler, üniversiteliler, öğrenciler, sanatçılar, aydınlar, medya ve yerel yönetim ile sürekli temas halindeyiz. Bugün örneğin röportaj sonrasında Fransızca kurslarımızın tanıtımı ile ilgili bir görüşmem var, onu 21 Haziran’da Müzik Bayramı kapsamında gerçekleştireceğimiz bir konser ile ilgili görüşme izleyecek. Ardından Fransız bir yönetmeni ağırlayacağım ve Türk mutfağı ile ilgili bir akşam yemeğine katılmadan önce yönetmenin filminin gösterimine gideceğim. Bu çeşitlilik büyüleyici, tabii biraz da yorucu. Akşamları ve hafta sonları da çalıştığımız oluyor elbette.

Şehirdeki kültür sanat etkinliklerini takip etmek işinizin önemli bir parçası değil mi?

Tüm kültürel faaliyetleri takip etmeyi isterim ancak İstanbul gibi bir megapolde bu imkânsız. FKM de çok sayıda etkinlik gerçekleştirdiği için önceliği buraya veriyorum. Öte yandan Pera Müzesi veya İstanbul Modern’deki açılışları çok ender kaçırırım, bu hafta sonu BaBa ZuLa konseri için Babylon’daydım. CRR’de klasik müzik konserine gitmeyi ya da Galata Perform veya Moda Sahnesi’nde tiyatro seyretmeyi seviyorum. İKSV’nin düzenlediği farklı etkinliklerin yanı sıra Zorlu, Uniq ve Volkswagen Arena’daki etkinlikleri de takip ediyorum.

İşinizin en zor kısmı nedir?

Projelerin çoğu zaman gecikmeli olarak hayata geçmesi.

FKM’nin hedef kitlesi İstanbul’daki Fransızlar mı daha çok?

Kitlemiz burada çalışan yabancılar değil, daha ziyade Türkler. Diyaloğun önemine inanıyoruz. Çok kültürlülük karşımızdakini daha iyi tanımayı sağlar. Kültürel farklılıkların muhafaza edildiği, kültürlerarası dengeli diyalogların kurulabildiği bir dünyaya ihtiyacımız var. Bunun için çaba sarf ediyoruz.

Son haberler

    Reklâm