İşi bilene sorduk: Maître d'Hôtel

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

Nicole Restaurant'dan Koray Arığsoy, 26

Bir maître d’hôtel ne yapar?

Restoran yönetiminden, servisten ve müşteri memnuniyetinden sorumlu en üst düzey kişidir. Servisin detayları ile ilgilenir, servis personelini koordine eder. Kendisini misafirlerin yerine koyarak onların beklentilerini karşılar. Mutfak bilgisi de olmalıdır. Müşteriye tabağın içeriğini açıklarken herkesten fazla detay bilmesi gerekir.

Ne okudun?

Pierre Loti Fransız Lisesi’nden sonra lisans için Paris’e gittim. Uluslararası ilişkiler okuyordum. Bu alanın hayalim olmadığını fark edince, Turizm Otelcilik ve İşletme okumaya başladım. Restaurant Management bölümünde eğitimimi tamamladım.

Paris’te çalışma fırsatın da oldu mu?

“Bunca sene okudum, bardak mı sileceğim?” dememek lazım. Evet, silmek gerekiyor. Paris’teki ilk işim bir brasserie’de garsonluk yapmaktı. Bu tecrübe size çok şey katıyor. Sabırlı olmayı, gülümsemeyi öğreniyorsunuz. Sonra şef Alain Ducasse’ın restoranının mutfağında çalıştım ama aktif olarak mutfakta bulunmak istemediğimi fark ettim. Paris’te son olarak Sodexo firmasında müdür yardımcılığı yaptım. Şubat’tan beri Nicole’deyim.

Nicole’de başına gelen absürt bir olay var mı?

Online rezervasyonda biri telefon numarasını hatalı girmiş ve onay e-postası yeni evli bir çifte gitmiş. Hanımefendi kocasının telefonunda iki kişilik rezervasyon mesajını görünce çılgına dönmüş. Restoranı aradılar, hatanın bizle alakalı olmadığını izah ettik.

Mesleğini başkalarına açıklarken sıkıntı yaşıyor musun?

Hâlâ yemek yaptığımı sanan arkadaşlarım var. Türkiye’de öyle bir algı var ki, restoranda çalışıyorsanız hemen “Mutfak şefi misin?” diye soruyorlar. İşin yönetim ve servis tarafı akıllara gelmiyor. “Hadi bize yemek yap,” en çok duyduğum cümle.

Seni hayrete düşüren bir istekle karşılaştın mı?

Önemli bir yabancı misafir Euro 2016 izleyebilmesi için masaya bir laptop ya da tablet koymamızı istedi. Çok şaşırdık. Tabletten maçı açtım, fakat canlı yayın olduğu için sık sık takıldı. Yine de çabalamamız çok hoşuna gitti.

Hangi müşteriye nasıl davranmak gerek? Biraz tüyo verir misin?

Çiftler el ele girer, romantik bir yemek olacağını anlarsınız. Bu masalar ile sohbeti kısa tutarım. Restoranın kapısında tartışan da olur. Beyefendi önden, hanımefendi arkadan gelir. O masayla daha çok ilgilenirim. Yemeğin sonunda yüzlerinde bir gülümsemeyle ayrılırlarsa ne mutlu bana.

Son haberler

    Reklâm