İşi bilene sorduk: Otomobil yarışçısı

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

Co-pilot Sevilay Genç, 32

Otomobil sporları ile nasıl tanıştın?

İlk kez 10 yaşında direksiyon başına oturdum ve babama “Teorik olarak arabayı bu şekilde kaldırıp kullanıyorsun,” diyerek tüm bildiklerimi anlattım. 18 yaşında ehliyetimi aldığımdan beri aktif olarak direksiyon başındayım. 2010’da Volkan Işık ile ralliye ilk adım eğitimlerine katılarak bu sporla tanıştım. Küçüklüğümden beri otomobillere karşı özel bir ilgim vardı ve aldığım eğitimlerden sonra bu sporu profesyonel olarak yapmaya karar verdim.

Ne yapar bir co-pilot?

Pek çok disiplini bir arada yürütür. Pilotu etaba doğru şekilde ve zamanında götürmek, etap içinde notu okuma zamanlaması, pilotu motive etmek gibi pek çok şey sıralayabiliriz.

Otomobil sporları tutkunu çevren nasıl karşılıyor?

Erkek egemen bir sporda kadın olarak mücadele etmek hayli zor. Gerek fiziksel gerek kullanım açısından birçok zorlukla karşı karşıyayız. Ailemde ve yakın çevremde maalesef bu sporu bilen veya ilgilenen yoktu. Benim hikâyemi ilginç kılan da bu. Kısa süreli bir hobi olarak bu işi yapacağınızı düşünen insanlara kendinizi kanıtlamak gurur verici.

TÜYAP 37. İstanbul Rallisi’nde en iyi kadın co-pilot seçildin. Geçen yıl da Türkiye Rallisi’nde kadın co-pilot birincisi olmuştun. Nasıl bir antrenman programın var?

Sezon öncesinde takım olarak yarış otomobilimizle testlerimiz oluyor. Sezon esnasında da yarıştığımız etaplara yakın ve trafiğe kapalı yerlerde bu antrenmanları yapıyoruz. Bunun dışında pilotumla hafta sonları sabahın erken saatlerinde buluşup trafiğin yoğun olmadığı yerlerde güvenli hızlarda not antrenmanları yapıyoruz. Yarışlarda çok efor sarf ediyorum ve vücudun tekrar toparlanması için sağlıklı beslenmem gerekiyor. Dolayısıyla sadece antrenman zamanı değil her zaman beslenmeme dikkat ediyorum.

Yarış öncesi için bir ritüelin var mı?

Boynumda uğuruna inandığım bir kolye taşırım. Ona dokunur ve dua okurum.

Hiç kaza atlattın mı?

Çok yüksek tempo ve hızda yapılan bir spor olduğu için kaza riski hep var. Otomobillerde tüm güvenlik önlemleri mevcut. Tulum ve içliklerimiz yanmaz. Bizi bir kaza anında koruyabilecek kaskımız ve hans dediğimiz boyunluğumuz var. Geçtiğimiz sezon Çanakkale Rallisi’nde ciddi bir spin sonucunda aracımız yol dışı yaptı ve bir kaya parçasına çarparak durabildik. Aracı saplandığı yerden iterek çıkarmam ise ‘otomobil sporlarında kadının gücü’ etiketiyle basında yer buldu.

Son haberler

    Reklâm