İşi bilene sorduk: Pilot

Yazan:
Onur Aymete
Reklâm

Eser Aksan

Pilot, Pegasus Hava Yolları

Küçükken pilot olmayı düşler miydin?
Çocuk yaşlarımda uzakları görmeyi hep hayal ederdim. Amsterdam Schiphol Havalimanı’na gidip uçakları izler ve insanların nereye uçtuklarını çok merak ederdim. [Aksan, Hollanda doğumlu.] Özellikle F-16 uçaklarında uçmayı çok istiyordum, bunun için Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne başvurdum fakat çeşitli sebeplerden dolayı giremedim. Ama pilotluk sevdamdan hiçbir zaman vazgeçmedim ve zorlu bir sürecin sonunda en büyük hayalimi gerçekleştirdim. Şu an, her ne kadar yorucu olsa da, mutlu bir şekilde işime gidiyorum ve savaşa, şiddete karşı olduğum için iyi ki askeri pilot olmamışım diye düşünüyorum.

Pilot olmak için nasıl eğitimlerden ve sınavlardan geçtin?
Yaklaşık üç yıl süren yorucu bir eğitim süreci oldu. Yolcu uçaklarıyla uçuşa başlamadan önce, eğitim uçakları ile temel uçuş eğitimimi tamamladım. Bu süreç yaklaşık iki yıl sürdü. Sonrasında da şu an uçtuğum uçak tipinde ‘tip eğitimi’ olarak adlandırabileceğim bir süreçten geçtim. Meslek itibarıyla eğitim ve öğrenme hiç bitmiyor; altı aylık periyotlarla olası acil durum ve olağan dışı senaryoları da kapsayacak şekilde simülatör uçuşlarına devam ediyoruz.

Ayda ortalama kaç ülkeye gidiyorsunuz?
Ayda 70-80 saat arası uçuş yapıyorum. Bazı aylarda bu uçuşların ağırlığı Türkiye içindeki havalimanlarında oluyor, bazı aylarda da yurt içi ve yurt dışı uçuşlar eşit olarak dağıtılıyor. Yaygın kanının aksine, uçtuğumuz havalimanlarında çoğu zaman bir saatten az kaldığımız ve dönüş uçuşuna hazırlandığımız için gezme fırsatımız olmuyor. Ama ortalama bir sayı vermek gerekirse, ayda 15 ülkeye uçtuğumu söyleyebilirim.

Bu kadar sık seyahat etmek, bünyeni nasıl etkiliyor?
Bazen günde dört farklı uçuşu üst üste yapıyoruz, uçak içindeki kabin irtifası ortalama 2.500 metrelik bir dağın tepesindeki seviyeye eşit olduğundan, basınç değişiklikleri rahatsızlık verebiliyor. Eve geldiğim zamanlarda bazen yorgunluktan uyuyamadığım oluyor.

Kokpitte çalışmak nasıl bir deneyim?
Dünyanın en güzel ofis manzarasına sahip olduğumuzu içtenlikle söyleyebilirim. Her gün farklı hava ve zaman koşulları altında havalimanlarına yaptığımız uçuşlardan dolayı manzaramız sürekli değişiyor. Kimi zaman Kuzey Avrupa’ya uçarken mükemmel bir gün batımını, kimi zaman da İstanbul Boğazı’nın doyumsuz manzarasını izleme fırsatımız oluyor.

Ziyaret ettiğiniz ülkeleri gezmek, oralarda tatil yapmak için fırsat bulabiliyor musun?
Yatı olarak tabir ettiğimiz genellikle kısa süreli konaklamalarda, kendi adıma mümkün olduğunca gezmeye çalışıyorum. Genellikle bir ülkede ortalama yarım gün veya tam gün kalıyoruz, dolayısıyla bu kısa zaman aralığında önceden araştırıp gezmeye çalışıyorum. Normalde insanların tatil konusunda pek değerlendirmeyeceği noktalarda yatılarımız oluyor ve buralarda beklenmedik güzellikte gezilecek yerlerle karşılaşabiliyoruz.

Uçmanın en sevdiğin anı hangisi?
Gün batımında iniş ve kalkış sırasında bizim ‘bulut sörfü’ diye tabir ettiğimiz şekilde, bulutların arasından alçalmayı çok seviyorum.

Son haberler

    Reklâm