İşi bilene sorduk: Pul koleksiyoncusu

Yazan:
Onur Aymete
Reklâm

Kamer Pul Evi Yöneticisi Arman Arıkan, 72

İlk pulunuzla nasıl tanıştınız?

Kamer Pul Evi 1942 yılında babam Kamer Arıkan tarafından kuruldu. 1954 yılında ben 10 yaşındayken babam bana hayvan temalı damgalı pullar ihtiva eden bir pul defteri verdi. Bu sayede koleksiyon pullarıyla tanışmış oldum.

Pul koleksiyonculuğunu bir mesleğe ne zaman dönüştürdünüz?

1965 yılında babamla çalışmaya başladım. Pullara olan merakım sayesinde kendimi bu mesleğin içinde buldum ve bugünlere geldim. Tam 50 yıl!

Bir gününüz nasıl geçiyor?

Türkiye’de muhtelif pulculuk yani filateli dernekleri mevcut ve bu dernekler bir federasyon çatısı altında bulunuyor, adı Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu. Ben de 1991’den beri bu federasyonun genel sekreterliğini yapıyorum. Ayrıca 2004 yılında Pul Tüccarları Derneği’nin de başkanı oldum. Kendi iş yerim ve dernek faaliyetleri vaktimi fazlasıyla alıyor.

Türkiye’de profesyonel olarak pul koleksiyonculuğuna merak salan gençler oluyor mu hâlâ?

Okulu olmadığı için meraklıları zaman içinde pulculuğu meslek olarak seçebiliyor, fakat başarıya ulaşabilmek için çok sabırlı olmaları gerekiyor. Önceden bu mesleği seçenler çok daha fazlaydı, şimdi maalesef azaldılar. Teknolojinin çok fazla ön planda olduğunu ve her şeyin soyutlaştığını düşünürsek belki de pul koleksiyonculuğu gibi somut bir hobi gençlerin ilgisini daha çok çekebilir ve pullar ileride daha nadir bulunacak değerlere dönüşebilir.

Pul ticareti dışında çatı katındaki sandıklardan, bitpazarlarından değerli pullara eriştiğiniz oluyor mu?

Maalesef olmuyor çünkü pulları tozsuz ve rutubetsiz bir ortamda saklamak gerekir. Çatı katlarında, antika eşyalar veya tablolar bulunabilir ama bir pul koleksiyonu asla duramaz. Bulunsa bile saklama koşulları yüzünden değeri kalmaz.

Pul koleksiyonu yapmanın en çok hoşunuza giden yönü nedir?

Mesleğimin en güzel yanı pulların birer kültür hazinesi olması. Pullardan ülkelerin tarihi, coğrafyası, sanat ve müziği dâhil her şeyi öğrenebiliriz. Bu mesleğin ilginç bir tarafı hatalı pulların da para etmesi.

Son haberler

    Reklâm