Woman working out at home
filadendron
filadendron

Evde kalanlar için 30 öneri

Evdeyiz ama sıkılmak yok! Boş vaktinizi verimli bir şekilde değerlendirmek istiyorsanız, aşağıdaki önerilerimize göz atın.

Reklâm

Dünyanın dört bir yanında insanlar neredeyse bir aydır evlerine kapanmış durumda. Bu satırları okuyorsanız, siz de muhtemelen onlardan birisiniz. Ancak evde olmak, eğlenceli vakit geçiremeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Time Out olarak ismimizi bir süreliğine Time In olarak değiştirdik. Amacımız salgın bitene dek, evde iyi zaman geçirmenizi sağlayacak öneriler sunmak.

Instagram’daki yemek pişirme kurslarına katılın

Eve kapandığımızdan beri, çevremizdeki herkes mutfakta daha fazla zaman geçirir oldu. Özellikle evde ekmek yapmak, sosyal medya paylaşımlardan gördüğümüz kadarıyla, son dönemin en popüler aktivitelerinden biri. Böyle giderse, salgın sona erdiğinde hepimiz yetenekli birer aşçı olup çıkacağız. Siz de evde yemek pişirenler kervanına katılmak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, çözüm Instagram’da. Levon Bağış, Maksut Aşkar, Aylin Yazıcıoğlu, Şemsa Denizsel, Müge Ergül, Derin Arıbaş, Esen Hünal, Ali Ronay gibi şefler bir araya geldi ve Madem Evdeyiz (@mademevdeyiz) isimli ortaklaşa kullandıkları bir Instagram hesabı açtı. Bu hesapta paylaştıkları tariflerle herkesi evlerinde yemek pişirmeye davet ediyorlar. Evinizdeki malzemeleri verimli kullanmanın ve onların ömürlerini uzatmanın yollarını öğrenmek, kolay uygulanabilir tarifler keşfetmek istiyorsanız bu hesabı takip edin.

instagram.com/mademevdeyiz

2) Edebiyat klasiklerini okuyun veya dinleyin

Hep okumak istediğiniz ama bir türlü başlayamadığınız kitapları okumanın şimdi tam sırası. Kütüphanenizde biriktirdiğiniz eserleri okumaya hemen başlayabilir veya dilerseniz sesli kitap uygulamalarından yararlanabilirsiniz. Bunun için bizim önerimiz Audioteka. 2008 yılında Polonya’da kurulan Audioteka, iki buçuk yıldır Türkiye’de de hizmet veriyor. ‘Suç ve Ceza’dan ‘Savaş ve Barış’a birçok klasik eserin Türkçe seslendirilmiş halini Audioteka’da bulabilirsiniz. Haruki Murakami’nin eserleri de bundan sonra sadece Audioteka’da olacak. Murakami'yi dünyaya tanıtan ‘İmkânsızın Şarkısı’ romanıyla başlayan sesli kitap serisi, ‘Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu’ kitabıyla devam edecek. Audioteka’da çocuklara yönelik içerikler bulunduğunu da not düşelim. Minikler evde oldukları dönemde ‘Heidi’, ‘Polyanna’, ‘Pinokyo’, ‘Seksen Günde Devri Alem’ gibi eserlere kulak verebilirler. 

audioteka.com/tr

 

3) Sanal bir koroya katılın

Karantinadaki şehirlerin sakinlerinin balkona çıkıp şarkı söylediği videoları izlerken duygusallaşanlardan mısınız? Evde yalnız olsanız bile, siz de başkalarıyla birlikte şarkı söyleme deneyimi yaşayabilirsiniz. Üstelik bunun için balkona çıkmanıza gerek yok. Sofa Singers adlı oluşum sayesinde dünyanın dört bir yanından insanlar Zoom uygulaması aracılığıyla bir araya gelerek birlikte bir şarkı söylemeyi öğreniyorlar. Eğitmenlik görevini üstlenen isim müzisyen James Mills, katılım ise ücretsiz. 45 dakikalık derslere katılmak için kayıt yaptırmanız yeterli. Lifefullness Live da insanları şarkı söyleyerek stres atmaya davet eden bir diğer proje. Haftanın belirli günlerinde, belirli saatlerde canlı yayını açıyor ve başkalarıyla birlikte şarkı söylemenin tadını çıkarıyorsunuz. Oturumların her biri farklı müzisyenlerin liderliğinde gerçekleşiyor, örneğin geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen oturumlardan birini indie folk yıldızı José Gonzales yönetti.

www.thesofasingers.com, www.lifefulness.io

 

4) Kutup Işıkları’nı izleyin

Ölmeden önce yapmak istediğiniz şeyler neler? Kutup Işıkları’nı izlemek bunlardan biri mi olabilir mi mesela? Sizi bilemiyoruz ama biz Kutup Işıkları’nı dünya gözüyle görmeyi çok isterdik. Bu hayalimizi bir süre daha ertelemek zorundayız ancak canlı yayınlarla kendimizi avutmamız mümkün. Explore.com adresi üzerinden gerçekleşen canlı yayınla Kanada’da bulunan Churchill Northern Studies Center’da Kutup Işıkları’nın nasıl göründüğüne koltuğunuzdan kalkmadan tanıklık edebilirsiniz. Yıl boyunca devam eden Kutup Işıkları’nı canlı yayında izlemek için Türkiye saati ile 00.00-06.00 arasında aşağıdaki internet bağlantısını tıklayın.

explore.org/livecams/aurora-borealis-northern-lights/northern-lights-cam

 

5) Podcast’lere kulak verin

Netflix’te izleyecek bir şey kalmadı, kitaplara da konsantre olamıyorsunuz. Tavsiyemiz arkanıza yaslanıp, bir podcast’e kulak vermeniz. Salgın öncesinde popülaritesi gideren artan podcast’ler evlere kapandığımız şu günlerin en büyük kurtarıcısı haline geldi. Örneğin, Bant Mag. ekibinin kısa bir süre önce başlattığı ‘Kaptan Zaman’ isimli podcast’i dinleyebilirsiniz. Bu seride çeşitli kitap ve dergi sayfalarından derlenen tuhaf, şaşırtıcı, eğlenceli metinler ele alınıyor. Eğer kurgusal bir hikayeye kulak vermek isterseniz, 2018 yılında Julia Roberts’ın başrolde olduğu başarılı bir TV dizisine dönüşen ‘Homecoming’in podcast’ini öneririz. Travmatik deneyimleri olan askerleri sivil hayata döndürmek amacıyla kurulmuş bir merkezde çalışan Heidi karakterine odaklanıyor dizi. Ama aslında hiçbir şey göründüğü gibi değil. Kafanızdaki soru işaretleri her bölümle birlikte daha da artıyor. Nilay Örnek ise hayli popüler podcast’i ‘Nasıl Olunur’da mesleklerini ustalıkla icra eden isimlerle sohbet ediyor. Örnek bugüne dek oyuncu İbrahim Selim, mimar Emre Arolat gibi isimleri konuk etti.

‘Kaptan Zaman’, ‘Homecoming’ ve ‘Nasıl Olunur’ Spotifyda.

 

6) Opera izleyin

Koltuğunuzdan kalkmadan Londra’daki The Royal Opera House’da veya New York’taki The Metropolitan Opera’da sahnelenen eserleri izlemeye ne dersiniz? The Royal Opera House ve The Metropolitan Opera, bir süreliğine gösterilere ara vermiş olsa da çevrimiçi olarak harika performanslar sunuyor. Bunları izlemek için tek yapmanız gereken The Royal Opera House’un resmi YouTube sayfasına ve The Metropolitan Opera’nın internet sitesine tıklamak. Güncel programlarına mutlaka göz atın ve bir akşam evinizi mütevazı bir opera salonuna dönüştürün. Pişman olmayacaksınız.

youtube.com/royaloperahouse, www.metopera.org

 

7) Yeni bir dil öğrenin

Uzun zamandır Japonca öğrenmek istiyorsunuz ama bir türlü cesaretinizi toplayamadınız. Yunanca kursuna giden arkadaşlarınızı ise hep içten içe kıskandınız ama bir türlü vakit bulup kursa yazılamadınız. O zaman fırsat ayağınıza geldi. Çeşitli çevrimiçi platformlarda farklı seviyelere hitap eden birçok dil dersi var. Bizim tavsiyemiz Duolingo. Uygulamada Türkçe konuşanlar için İngilizce, Almanca ve Rusça öğrenme seçenekleri bulunuyor. Eğer İngilizceniz iyiyse, çok daha fazla seçeneğiniz var: Japonca, Yunanca, İspanyolca, Macarca, İtalyanca, Latince, Fransızca öğrenebileceğiniz yabancı dillerden yalnızca birkaç tanesi. Uygulama dil öğrenme sürecini oyuna dönüştürerek, kullanıcılarının motivasyonunu asla kaybetmemesini sağlıyor. Eğer bir dili biraz biliyorsanız, seviye testini çözerek düzeyinizi belirleyebilir ve seviyenize uygun dersleri alabilirsiniz.

tr.duolingo.com

 

8) Kullanmadığınız kıyafetleri ayırın

Boş zamanınızı bahar temizliği yaparak değerlendirmeye ne dersiniz? Temizlik yapma fikri kulağınıza çok eğlenceli gelmiyor olabilir ama her şeyi derleyip toparladığınızda kendinizi çok daha iyi hissedeceğinize eminiz. İlham almak için ise temizliğe başlamadan önce, gereksiz eşyaları atma konusunda gerçek bir uzman olan Marie Kondo’nun ‘Tidying Up with Marie Kondo’ programını izleyin ya da ‘Hayattan Keyif Almak İçin: At, Kurtul, Ferahla’ kitabını okuyun. Peki, işiniz bittiğinde ortaya çıkan eşyaları ne yapacaksınız? Elbette onları çöpe atacak değilsiniz. Oturduğunuz semtte belediyeye ait giysi kumbaralarının hangi noktalarda bulunduğunu araştırın ve salgın sona erdiğinde ya da haftalık market alışverişiniz sırasında, kullanmayacağınız giysileri bu kumbaralara bırakın.

‘Tidying Up with Marie Kondo’ Netflix’te, ‘Hayattan Keyif Almak İçin: At, Kurtul, Ferahla’yı satın almak için: www.kitapkoala.com

 

9) Egzersizi aksatmayın

Spor yapmamak için artık hiçbir bahaneniz kalmadı. Şimdi elinizdeki televizyon kumandasını yavaşça sehpaya bırakın ve oturduğunuz yerden kalkın. Adidas Training by Runtastic uygulamasında her seviyeye ve tercihe uygun egzersizler var. Birkaç basit soruyu cevapladığınızda uygulama size uygun antrenmanları bir araya getiriyor. Uzun süre antrenman yapmak istemeyenler ise mutlaka yedi dakikalık egzersizleri denemeli. Dilerseniz, ‘meydan okuma’ etkinliklerine katılarak, dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarla becerilerinizi kıyaslayabilirsiniz. Küresel salgın sebebiyle bugünlerde uygulamada ‘Fit From Home’ gibi başlıklara sahip meydan okumalarla karşılaşmanız olası. Spor yaptığınızda, kendinizi psikolojik olarak da daha iyi hissedeceksiniz. Haydi, başlıyoruz!

Adidas Training by Runtastic, App Store ve Google Play’de.

 

10) Sokak hayvanlarını sahiplenin

Sosyal izolasyon günlerinde kendinizi yalnız hissetmeniz işten bile değil. Ayrıca biz evlere kapandığımız için sokak hayvanlarının yaşam şartları çok daha zorlaştı. Aşağıdaki sosyal medya hesapları üzerinden sokak hayvanlarını sahiplenmeniz mümkün. Şartlarınız sahiplenmeye müsait değilse, markete gittiğinizde sokak hayvanları için de bir paket mama alarak sokağınızdaki küçük dostlarınızı besleyin. Üstelik bazı marketlerde sokak hayvanları için mamalar oldukça uygun fiyata satılıyor.

instagram.com/beni_sahiplen, instagram.com/satin_alma_sahiplen, instagram.com/haysev

 

11) Metropolleri izleyin Banucum screenshot alabilir miyiz siteden? Metinde geçen yerlerden alsak daha iyi olur.

Hayat normal akışında devam ederken son derece kalabalık olan şehir meydanlarında şimdi in cin top oynuyor. Roma’daki Trevi Çeşmesi, Madrid’deki Puerta del Sol meydanı, Venedik’teki San Marco Meydanı, Prag’daki Eski Kent Meydanı, Barcelona’daki Barceloneta plajı, Floransa’daki Ponte Vecchio köprüsü ve çok daha fazlasını aşağıdaki internet sitesindeki canlı yayın kameraları aracılığıyla görüntüleyebilirsiniz. Ama uyaralım, normalde turist akınına uğrayan bu bölgeleri bomboş görmek biraz hüzünlü biraz da tuhaf bir his.

www.skylinewebcams.com

 

12) Dijital boyama kitaplarını keşfedin

Mandalalar sağ olsun, boyama yapmak son yıllarda yetişkinler arasında oldukça yaygınlaşmıştı. Ne de olsa, boyama yapmak insanı son derece rahatlatıyor. Evinizde halihazırda bir boyama kitabı yoksa, dijital boyama kitaplarına bir şans verebilirsiniz. Bizim favorilerimizden bazıları iOS’te bulabileceğiniz Tayasui Color, Lake: Coloring Books, Colorfy ve Color Therapy Coloring Number. Android kullanıcıları ise ColorMe ve No.Pix gibi uygulamaları deneyebilirler. Klasik boyama deneyiminin dışına çıkmak isteyenlere de bir tavsiyemiz var: ‘Art Is Where the Home Is’ isimli aktivite kitabı. Antony Gormley, Grayson Perry, Gillian Wearing, Michael Landy gibi isimlerin katkılarıyla oluşturulan bu kitaptaki önerileri yapmak için sadece bir A4 kağıda ihtiyacınız var. Kitabı indirmek ücretsiz.

Uygulamaları App Store ve Google Play’den indirebilirsiniz. Art Is Where the Home Isi indirmek için firstsite.uk adresine tıklayın.

 

13) En iyi üniversitelerin çevrimiçi derslerine katılın

Evde kaldığınız dönemi yeni bir şeyler öğrenerek geçirmek en iyisi. Üstelik Ivy League statüsündeki üniversiteler bu olağandışı dönemde çok sayıda çevrimiçi dersi ücretsiz olarak sunmaya başladı. Bu üniversiteler Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Pennsylvania, Princeton ve Yale. Kimi derslerin belirli bir başlangıç tarihi var, kimilerinde ise ders takvimini düzenlemek size kalmış. Dijital fotoğrafçılıktan nörobilime ve Shakespeare’e, geniş bir yelpazeye yayılıyor ders konuları. Biri mutlaka size göre. 

www.classcentral.com/collection/ivy-league-moocs

 

14) Sanal ortamda MoMA’yı gezin

New York’taki Museum of Modern Art’ın Google Arts & Culture sayfasında zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Burada eserler çağdaş sanat, modern sanat, yağlı boya, sembolizm gibi başlıklara ayrılıyor. Vincent van Gogh imzalı ‘Yıldızlı Gece’, Paul Cézanne imzalı ‘Elmalarla Natürmort’, Henri Rousseau imzalı ‘Uyuyan Çingene’ gibi ünlü eserlerin de aralarında bulunduğu 129 yapıtı MoMA’nın Google Arts & Culture sayfasında görmeniz mümkün. Ayrıca eserlerin altındaki ‘View in Street View’ düğmesini tıklayarak onu 360 derece görüntüleyebilirsiniz. MoMA’nın sitesinde ise devam eden sergilerin fotoğrafları görüntülenebilir.

artsandculture.google.com, www.moma.org

 

15) Çevrimiçi konserleri izleyin

Konserler ve festivaller bir bir ertelenirken, canlı müzik keyfini evimize taşımaktan başka çaremiz kalmadı. Instagram’da neredeyse her gün ünlü bir isim evinden canlı yayınla şarkılar söylüyor. Bu yayınlardan sıkıldıysanız, efsane isimlerin eski konserlerini izleyebilirsiniz. Bizim favorilerimizden biri Prince’in 1985 tarihli ‘Prince and the Revolution: Live’ konseri. Radiohead’in de her hafta bir konseri erişime açtığını duymuşsunuzdur. Kaçırmayın.

Yukarıda bahsettiğimiz konserleri YouTube’dan izleyebilirsiniz.

 

16) Netflix’in şaşırtıcı belgesellerini keşfedin

Netflix’in belgesellere yeni bir soluk getirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Platformun ‘Making a Murderer’ ile başlayan şaşırtıcı belgeseller serisinde son bomba ise ‘Tiger King’ oldu. Büyük kedi yetiştiriciliğinin yeraltı dünyasını anlatan bu mini diziyi izlerken aklınızı kaçıracak gibi olduysanız ve bundan büyük bir zevk aldıysanız, Netflix’teki diğer ilginç belgeselleri de keşfedin. Önerimiz 2019 tarihli ‘Tell Me Who I Am’. Ed Perkins’in yönettiği bu belgeselde hafızasını kaybeden Alex, ikiz kardeşi Marcus’tan geçmişini öğreniyor. Ancak bu durum akıllara durgunluk veren bir aile sırrının ortaya çıkmasına sebep oluyor.

www.netflix.com

 

17) Japonya’dan kiraz çiçekleri görüntüleriyle huzur bulun

Kiraz çiçeklerinin açma mevsimi, her yıl Japonya’da muhteşem görüntülere sahne olur. Bu yıl da bir istisna olmadı, ancak önceki yıllardan farklı olarak salgın sebebiyle kutlamalar yapılamadı. Neyse ki, Japonya’nın hava durumu kanalı Weather News Japonya’nın dört bir yanından en sevilen kiraz çiçekleri videolarını bir araya getirdi. Böylece Tokyo’daki Meguro Nehri and Kyoto’daki Arashiyama gibi yerlere ışınlanarak, fondaki huzur veren eşliğinde kiraz çiçeklerini izleyebilirsiniz. Dışarıdaki muazzam bahar havasının tadını çıkaramadığınız için hayıflanıyorsanız, bu videolara bayılacaksınız. Sitenin tamamı Japonca ancak YouTube’da ‘Sakura VR’ kelimeleriyle arama yaparak bu videolara ulaşabilirsiniz.

weathernews.jp/s/sakura/vr

 

18) Sanal bir yoga dersine katılın

Yoga derslerine gitmek bugünlerde imkansız hale geldi. Ancak matınızı serip evinizde yoga yapmanız pekala mümkün. Bu süreçte Masiva’nın çevrimiçi derslerine katılabilirsiniz. Vinyasa akış, yin yoga gibi dersler arasından dilediğinizi seçin. Herkese açık olan Masiva derslerine katılmak için bağış yapmanız gerekiyor, toplanan gelirin tümüyle ise sokak hayvanları için mama alınıyor. Bu mamaların dağıtımı da Beşiktaş Belediyesi tarafından yapılıyor. Zoom uygulaması üzerinden gerçekleşen derslere katılmak için LCV yaptırmayı unutmayın. Ayrıca Peri Melodi’nin Instagram üzerinden verdiği yoga derslerini de takip etmenizi öneririz.

instagram.com/masiva.family / instagram.com/perimelodi

 

19) ‘Marx’ın Dönüşü’nü seyredin oyundan ekran görüntüsü alabilir miyiz Banu?

Neredeyse tüm dünya eve kapandığı için birçok tiyatro ve opera sahnesi de ünlü eserleri birer birer internete taşımaya başladı. Ülkemizde bunu yapan isimlerden biri ise tiyatro sanatçısı Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu oldu. Erkal, ‘Marx’ın Dönüşü’ adlı oyununu YouTube üzerinden geçtiğimiz ay erişime açtı. Erkal bizzat yönettiği bu tek kişilik oyunda aynı zamanda Karl Marx’ı canlandırıyor. Howard Zinn imzalı oyunda, Marx’ın kapitalist sisteme getirdiği yorumlara tanık oluyoruz. Karantina günleri için daha iyi bir oyun düşünebiliyor musunuz?  

Oyunu YouTube’da Marx'ın Dönüşü kelimeleriyle arama yaparak bulabilirsiniz.

20) Meditasyon ve farkındalık derslerine katılın

Stres ve kaygıyla baş etmek bugünlerde iyiden iyiye zorlaştı. Meditasyon ve farkındalık pratikleri ise işte bu noktada yardımımıza koşuyor. Erhan Ali Yılmaz ve Nilay Aydoğan tarafından hayata geçirilen Studio Canlı Dersler uygulamasında farkındalık, meditasyon, yoga gibi konularda uzman eğitmenler sizi bekliyor. Uygulamada eğitmenlerle birebir görüşebilir veya grup derslerine katılabilirsiniz; seçim sizin. Yaklaşık üç ay önce faaliyete geçen Studio Canlı Dersler uygulaması şimdiye dek 1.000’den fazla dersle binlerce kişiye hizmet verdi. Uygulamada psikoloji, beslenme ve fitness kategorileri bulunduğunu da not düşelim.

Studio Canlı Dersler, App Store ve Google Play’de.

 

21) NASA’nın arşivine göz atın

Uzay hakkında yepyeni bilgiler edinmek ister misiniz? Evet dediğinizi duyar gibiyiz. NASA at Home isimli platform, uzayın derinliklerini keşfetmenizi sağlayarak muazzam bir deneyim sunuyor. Bu platformda e-kitaplar, sanal turlar, podcast’ler, videolar ve daha fazlasını bulabilirsiniz. Videolarından birinde NASA astronotu Suni Williams size Uluslararası Uzay İstasyonu’nu gezdiriyor. Bir başka bölümde ise Hubble Uzay Teleskobu’nun bulunduğu merkezde tura çıkabiliyorsunuz. İçeriklerin hepsi birbirinden ilginç, mutlaka inceleyin.

www.nasa.gov/specials/nasaathome

 

22) Amerika’nın ulusal parklarını gezin

Teknoloji sağ olsun, evde otursak da açık hava mekanlarını karış karış gezmemiz mümkün. Mesela Google Earth aracılığıyla ABD’deki 30’dan fazla etkileyici ulusal parkı ziyaret edebilirsiniz. Virgin Islands to Mount Rainier’e ve Arches National Park’a, dilediğiniz parkın ismini arama çubuğuna yazmanız yeterli. Ardından okyanus aşırı bir yolculukla kendinizi ABD’de bulacaksınız.

google.com.tr/earth

 

23) Yapay zekayla Pictionary oynayın

Stres atmanın en iyi yollarından biri kesinlikle zihninizi çok yormayacak oyunlar oynamak. İnternet üzerinden ücretsiz oynayabileceğiniz Quick, Draw! rahatlamanıza yardımcı olacak oyunlardan biri. Google’ın hayata geçirdiği bu oyun aynı zamanda bir yapay zeka deneyi. Bir robotla Pictionary oynuyormuş gibi hissettiren Quick, Draw!’un amacı yapay zekaya insanların yaptığı çizimleri algılamayı öğretmek. Oyunda size söylenen şeyi 20 saniye içerisinde çizmeye çalışıyorsunuz, yapay zeka da ne çizdiğinizi tahmin etmeye çalışıyor. Bu makine öğrenimi deneyine katılarak eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

quickdraw.withgoogle.com

 

24) Sanal partileyin

Sabahın ilk ışıklarına kadar dans ettiğiniz hafta sonlarını özlediniz mi? Öyleyse, internet üzerinden canlı yayınlanan DJ setler aracılığıyla gece kulüplerine olan özleminizi biraz olsun gidermeyi deneyim. Berlin’i Berlin yapan kulüplerin yayınları United We Stream sitesi üzerinden gerçekleşiyor. Her yayın farklı bir kulüpte oluyor, yayınların amacı ise bağışlar aracılığıyla gece hayatı sektöründe çalışanların yaşamlarını sürdürebilmelerine yardımcı olmak. Eski yayınları da site üzerinden izlemeniz mümkün. Türkiye’de ise Klein, Disdancing adını verdiği etkinlik serisiyle müdavimlerini internet üzerinden dansa davet ediyor. Program için Klein’ın sosyal medya hesaplarını takip edin.

unitedwestream.berlin, facebook.com/istanbulklein

 

25) Keith Haring ve Jean-Michel Basquiat sergisini görün

Melbourne’deki National Gallery of Victoria da bugünlerde dünyanın dört bir yanındaki müzeler ve galeriler gibi kapalı. Ancak galeri, kaçıranlar için ‘Keith Haring | Jean-Michel Basquiat: Crossing Lines’ sergisini sanal bir tura dönüştürdü. Bu tur ile hem sergi alanında dolaşabiliyor, hem de sesli rehberlere kulak verebiliyorsunuz. 20. yüzyılın en ilham verici bu iki sanatçısının görsel dünyasına dahil olma fırsatını mutlaka değerlendirin.

www.ngv.vic.gov.au/channel

 

26) Melbourne Senfoni Orkestrası’nın konserlerini kaçırmayın

Melbourne Senfoni Orkestrası’nın performansları YouTube kanallarından izlenebiliyor. İptal edilen konserleri seyircisiz gerçekleştirip internet üzerinden yayınlayan orkestra Beethoven, Stravinsky, Bach gibi bestecilerin eserlerini çalıyor. Canlı yakalayamadıysanız bile YouTube’daki kayıtları izleyebilirsiniz.

Konserleri YouTube’da Melbourne Symphony Orchestra kelimeleriyle arama yaparak bulabilirsiniz.

27) SWEATers’ın çevrimiçi derslerinden faydalanın

Bebek’te açılan SWEATers Hub, Instagram hesapları üzerinden birbirinden ilginç dersler sunarak salgın dönemini evde değerlendirmenize yardımcı oluyor. Serbest dans meditasyonundan banana bread tarifine, SWEATers ekibinin sunduğu dersler geniş bir yelpazeye yayılıyor. Sporu ve sağlıklı yaşamı hayatının merkezine yerleştirenlerin çok sevdiği bu buluşma noktasının sosyal medya içeriklerine mutlaka göz atın.

instagram.com/sweaterscommunity

 

28) Akbank Sanat’ın caz konserlerini izleyin

Akbank Sanat’ın, Evin Caz Hali başlıklı Instagram konserleri Mayıs ayında da devam ediyor. Bu ay evlerinden bize seslenecek isimler şöyle: 8 Mayıs Cuma - Serdar Ateşer (gitar), 15 Mayıs Cuma - Asena Akan (vokal/bas), 22 Mayıs Cuma - Uraz Kıvaner (piyano), 29 Mayıs Cuma - Güç Başar Gülle (gitar) / Apostolos Sideris (bas). Tüm konserler 19.00’da başlıyor. Canlı caz dinlemeyi özleyenlere duyurulur.

instagram.com/akbanksanat

 

29) Gitar çalmayı öğrenin

Gitar çalmayı öğrenmeye başlamak için yapmanız gereken tek şey, akıllı telefonunuza bir uygulama indirmek. Önerimiz, Ultimate Guitar: Chords & Tabs. Geniş bir gitar tabı arşivi sunan uygulamadaki binlerce parça arasında klasikler de var, son dönemin hit parçaları da… Uygulamayı ilk açtığınızda sevdiğiniz müzik türlerini ve seviyenizi belirtiyorsunuz, ardından kullanıcı deneyimi sizin için kişiselleştiriliyor. Uzun zamandır gitar çalmayı öğrenmek istiyorsanız, bu uygulamaya bir şans verin.

Ultimate Guitar: Chords & Tabs, App Store ve Google Play’de.

 

30) İstanbul Modern’in çevrimiçi sanatçı filmleri sergisini gezin

 

İstanbul Modern, on üçüncü yılına giren Artists’ Film International (Uluslararası Sanatçı Filmleri) programını çevrimiçi olarak gerçekleştiriyor. Bu sene ‘lisan’ kavramına odaklanan program kapsamında dünyanın farklı coğrafyalarından sanatçıların video, animasyon ve kısa filmlerini 31 Mayıs’a kadar görebilirsiniz. İstanbul Modern internet sitesi üzerinden izlenebilecek programda yer alacak filmler şöyle: ‘Arzu Patikaları / Tarot ve Satranç’ (Ergin Çavuşoğlu), ‘Jiéjiè’ (Yu Guo), ‘Yazıtlar / Bir Burada Şimdi’ (Ailbhe Ní Bhriain), ‘Saat Yönünün Tersine Anlatı / 6 takımyıldız’ (Francesco Pedraglio), ‘Zaman Yolculuğu için Şifreler’ (Raqs Media Collective), ‘Mabogo Dinku’ (Lerato Shadi), ‘Junkanoo Sohbeti’ (Rhea Storr) ve ‘Senin Resimlerim’ (Lisa Tan).

www.istanbulmodern.org

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm