Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı

  • Etkinlikler
Reklâm

Time Out diyor ki

Senede bir gün vapurlar duruyor, dünyanın dört bir yanından yüzücüler Boğaz hattında karşıdan karşıya geçiyor. 28.’si düzenlenen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Y

Türünün tek örneği mi?
İstanbul Boğazı’nda düzenlenen organizasyonun iki kıta arasında yapılan tek yüzme yarışı olduğuna dair söylenenler doğru değil. Her sene 30 Ağustos’ta düzenlenen Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışı da Asya’yla Avrupa arasında gerçekleşiyor, üstelik Boğaziçi Yüzme Yarışı’ndan iki yaş daha büyük bir gelenek. İstanbul’daki yarışın konumu ve daha kolay bir parkura sahip olması sebebiyle çok daha ünlü olduğunu söyleyebiliriz.

7’den 70’e
Yarışmaya katılanlar 12 farklı yaş kategorisine ayrılıyor. En genç katılımcılar 14-18 yaşları arasında. 70 yaş üzerine ayrılan kategorinin şu ana kadarki en yaşlı yüzücüsü 2013 yılında 83 yaşındayken yarışan Levent Aksüt oldu. En yaşlı katılımcı için bir üst sınır yok ama tabii ki tüm katılımcıların uzun bir parkuru tamamlayabileceklerini ispatlamak için sağlık testlerinden geçmiş olması gerekiyor.

Dört ayaklı yüzücü
Boğaziçi Yüzme Yarışı tüm dünyadan yüzücülerin ilgisini çeken, Mark Spitz ve Ian Thorpe gibi ünlü yüzücülerin davetli olarak katılmasıyla profilini her sene yükselten bir organizasyon. Ama yarışın tarihinde bir davetli var ki, diğerlerinden çok farklı. Amerikalı rekortmen yüzücü Ted Erikson’ın yine kendisi gibi rekortmen bir yüzücü olan köpeği Umbra 1997’de katılımcılar arasındaydı. Köpekleme stilini tercih ettiğini düşündüğümüz Umbra parkuru 73 dakikada tamamladı.

İlk yarış
1989 yılında 4 kadın ve 64 erkek yüzücüyle ilk kez gerçekleşen yarış Çubuklu-Kuruçeşme arasında düzenlendi. Erkek yarışmacılar garip bir şekilde ümitler, gençler, büyükler, genç emekliler, emekliler ve dedeler kategorilerine ayrılıyordu. Bir sene sonra yarışın başlangıç noktası Kanlıca olarak değişti. Günümüzdeki 6,5 km’lik parkur da yine Kanlıca-Kuruçeşme arasında.

Kısmetse olur
Yarış tarihindeki en iyi dereceler aynı yılda elde edildi. 2006’da Alican Alaşlı 39.07.11’lik derecesiyle erkeklerde, Beren Kayrak ise 40.50.35’lik derecesiyle kadınlarda rekor kırdı. 2015’in en iyi derecesinin bir saatin üzerinde olması sizi şaşırtmasın, akıntılara göre parkurun zorluğu değiştiği için daha önceki yarışlarla kıyaslanabilecek sonuçlar görmek mümkün olmuyor.

Antrenman şart
Elinizi kolunuzu sallayarak bu yarışa katılabileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Ocak-Mart arasında açılan kayıtlara başvurmanız, sağlık raporunuzu teslim etmeniz ve ilkbaharda düzenlenen seçmelerde dereceye girmeniz gerek. Seçmelerde senelik kotalara ve yaş kategorilerine göre değişen bir sürenin altında 800 metreyi tamamlayanların yanı sıra bir önceki sene yarışanlar arasında iyi bir derece yapanlar da yarışmaya hak kazanıyor. Uzun lafın kısası, kondisyonunuz iyi değilse yarışa katılmanız bile zor.

Detaylı bilgi için: bogazici.olimpiyatkomitesi.org.tr

Ayrıntılar

Adres:
Çalışma saatleri:
08.00
Reklâm
İlginizi çekebilecek diğer içerikler