yılbaşı

2017 için geri sayım başladı!

Yılbaşı klişelerinden girdik, hediye önerilerinden ve o gece yapabileceklerinizden çıktık.

Yazan:
Ediz Pekinli
Reklâm

Dillere pelesenk olmuş, artık listeleri bile birer klişe haline gelmiş yılbaşı rutinlerine mahkûm olmak zorunda değilsin. Evet, bu sene de yeni yıla ilk Yeni Zelanda girecek, o gün ‘Home Alone’ izlenecek, yeni yılın ilk bebeğine Barış adı verilecek ve çam ağaçları süslenecek. Tüm bunları bir kenara bırakalım, alternatiflere bakalım.

“Gel öpücem!” Peki ama neden?

“Gel öpücem!” Peki ama neden?

Yılbaşı akşamlarının bir nevi mini bir karnaval olduğu malum. Yıl boyunca hesaplı kitaplı yapmak zorunda olduğunuz her şeyi bir kenara bırakıp ölçüyü kaçırmak istiyorsunuz. Fakat kafanız klozette uyanacak kadar abartmanın, asansörlere otostop çekecek raddeye gelmenin de manası yok. Karaciğerinize, sizi idare etmek zorunda kalacak arkadaşlarınıza, ertesi gününüze yazık. Akşamdan kalma bir halde başınız çatlarken binbir heves listelediğiniz yeni yıl kararlarını uygulamaya başlamak da pek kolay olmaz herhalde. Gelin her bulduğunuzu kafaya dikme işini bırakın. Yılbaşı gecesinde, etraftaki herkesi koşulsuz sevmeye başladığınız, kusmadan önceki o karanlık ana ulaşmayacağınız bir tempoda için. 

Önerimiz
Babanızın yıllardır vitrinde bir sanat eseri gibi sergilediği kıymetli şişe açılmayıversin. Yılbaşı gecesini klasik içkilerle geçirmek zorunda değilsiniz. Bunun yerine ferah kokteylleri tercih edin. Hatta evdeyseniz, kendi kokteylinizi kendiniz hazırlayın. Rehbere ihtiyacınız varsa İş Bankası Yayınları’nın yayınladığı ‘501 Kokteyl’ kitabına göz atın. 

Hindiye dur de

Hindiye dur de

“Madem yılı kapatıyoruz, öyleyse neden patlayıncaya kadar yemiyorum? Nasıl olsa yarın itibariyle Hint fakiri diyetine başlamayacak mıyım?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Büyük ihtimalle başlamayacaksınız ama sorun da o değil zaten. Elimizdeki menüye bir bakalım: Hindi, iç pilav, karışık çerez ve sınırsız mandalina. 70 yıldır aynı terane. Bir Şükran Günü yemeği olan hindinin nasıl olup da bizim yılbaşı soframıza oturduğu muğlak. Avrupalı göçmenlerin Kuzey Amerika yerlilerine şükranlarını sunmak için başlattıkları bir geleneğin baş aktörü bir şekilde bizim yılbaşı kutlamalarımıza sızmış. Yıllar yılı aynı yılbaşı sofralarına oturup durduk, bir sene ara verseniz bir şey olmaz. Yarısını zor tüketeceğiniz bir hindinin hayatını kurtarmış olursunuz en azından. 

Önerimiz
Alternatif bir menü peşindeyseniz deniz ürünleri yardımınıza koşabilir. Balık bol, fiyatlar makul. İster gerçek bir derya kuzusu olan toriklere saldırın, ister bir İstanbul klasiği olan lüferi tercih edin. Dışarıda olacaksanız Kuruçeşme’deki İnari Sushi - Omakase’de Dj Serkan Eles’in performansı eşliğinde sushi’ye ve Uzak Doğu füzyon mutfağına doyabilirsiniz

Reklâm
Evde mi dışarda mı?

Evde mi dışarda mı?

Bu soruyu ilk soracak insanın gözlerinin içine bakın ve içtenlikle “Lütfen, yalvarırım, sus,” deyin, sizi anlayacaktır. Bir safta “Evimizde güzel güzel oturalım, dışarıda bir halt mı var?” diyen tayfa; diğer yanda ise “Aman yılda tek bir gecemiz var, eve tıkılıp kalmayalım,” diye söylenen enerjisi yüksek kurtlular... Tabii bir de bu iki grup arasında kararsız kalanlar. Ev partiniz büyük ihtimalle hayal ettiğiniz kadar şahane geçmeyecek, belli bir saatten sonra insanlar tek tek sızmaya başlayacak. Dışarı çıktığınızda ise iğne atsanız yere düşmeyecek mekânlarda fiks menülere gömülüp gürültü içinde karşınızdakine laf anlatmaya çalışacaksınız. Meydanlarda taciz edilmeden hayatta kalabilirseniz, binlerce insanla aynı anda 10’dan geriye doğru sayma şansınız da var.

Önerimiz
Nerede olduğunuz o kadar önemli değil, o konuda anlaşalım. Mühim olan nasıl bir kadroyla birlikte olduğunuz. Fakat illa herkesin gönlü olsun istiyorsanız Şile, Polonezköy ya da Adalar; İstanbul yakınlarında bir ev bulun, komşu korkusundan da, ev rutininden de, kalabalıktan da kurtulun. Yeni yıla temiz havada, temiz bir kafayla girin. 

Batının batıllığı

Batının batıllığı

Yılbaşıyla ilgili filmlerden ve televizyondan öğrendiğimiz detayların haddi hesabı yok. Süslenen çam ağaçları, altında kimsenin öpüşmediği ökse otları, gece yarısı giyilmek üzere hazır edilen kırmızı iç çamaşırları... İşte bunlar batının ahlaksızlığı olmasa da lüzumsuzluğu diyebileceğimiz detaylar. Boş yere kendinizi zorlamayın. O dandik takma sakallarla Noel Baba’dan çok bir müsamerede Nasrettin Hoca’yı canlandıran bir ilkokul öğrencisine benziyorsunuz. O süslediğiniz çam ağacı da şubat ortalarına kadar salonda kalıp bir süre sonra sinirlerinizi bozmaya başlayacak. Yol yakınken vazgeçin.

Önerimiz
Geleneklerden kopmam diyorsanız, Almanlar, Finler ve Türkler gibi kurşun döküp ortaya çıkan şekilden kısmetinizi okuyabilir; Japonlar ya da İrlandalılar gibi bereket için pencereden nesneler atabilirsiniz. “Ağaç süslemezsem olmaz,” diyenlerdenseniz, çam ağacı klişesinden sıyrılıp kökenleri Orta Asya’ya uzanan Osmanlı geleneği nahıla buyurun. Çiçekler, taşlar, kâğıtlar ve hayvan figürleriyle bezeli bir yapay ağaç olan nahıl yaratıcılığınızı kullanmanız için ideal bir fırsat. 

Reklâm
Şansınıza o kadar güvenmeyin

Şansınıza o kadar güvenmeyin

1/107. Bu sayı ne yazık ki yılbaşı çekilişinde büyük ikramiyenin size çıkma ihtimali. İstatiksel olarak maymunlar tarafından tokatlanarak hayatınızı kaybetme ihtimaliniz büyük ikramiye kazanmanızdan birkaç kat daha fazla. “Ama her yıl birileri büyük ikramiyeyi kazanıyor,” dediğinizi duyar gibiyiz. Öte yandan her yıl birileri maymunlar tarafından öldürülüyor, fakat bu konuda hiç de o kadar duyarlı değilsiniz. Bu büyük kumarda kazanma ihtimalinizin azlığının farkında olduğunuz için tombalaya sarılıyorsunuz zaten değil mi? Okey ve barbutla birlikte tarihin en sıkıcı üç oyunundan biri olan tombalayı bir gelenek haline getiren atalarımız trollük müessesesinin temellerini attıklarının da farkındaydılar muhakkak. Kendinize başka eğlenceler bulun lütfen.

Önerimiz
Size sıkıcı tombala yerine yaratıcı alternatifler önerebiliriz. Hayal gücünüzü gazlayacak Dixit, sizi bir strateji uzmanına çevirecek Catan ya da Orta Çağ’a ışınlanacağınız Carcassonne gibi masa oyunlarının tahmin ettiğinizden çok daha fazla eğlence vadettiği kesin. 

Ekran bağımlılığımız

Ekran bağımlılığımız

Yeni yıl filmi diye bir tür var. Bu filmlerin bir kısmı gerçekten yeni yıl temalı, bir kısmı da Ramazan ayında dönüp duran ‘Çağrı’ misali şartlı refleksle aklımıza yılbaşını getiriyorlar. ‘Home Alone / Evde Tek Başına’, ‘How the Grinch Stole Christmas / Grinç’ ve ‘It’s a Wonderful Life / Şahane Hayat’ ilk akla gelenlerden. Ancak herhangi bir ekrana gözlerinizi yeterince kısarak baktığınızda bu filmlerden biri kendiliğinden gözünüzün önünde oynamaya başlayacaktır. Yılbaşını evde geçirenler için bir başka geleneksel şov ise televizyon kanallarının yılbaşı özel programları. Günler öncesinden çekilmiş olmasına rağmen sanki birkaç saat sonra yeni yıla girecekmiş gibi davranan ünlülerin yapmacıklığına da doymuş olduğunuzu tahmin ediyoruz. Bize sorarsanız yılbaşı gecesi yapılacak en iyi şey televizyonu hiç açmamak.

Önerimiz
Telefonlarınızın küçük ekranları gözlerinizin açlığını dindiremiyor, arka planda mutlaka bir ses olsun istiyorsanız sevdiğiniz sitcom’ların yılbaşı temalı bölümlerini önerebiliriz. ‘Louie’den ‘New Year’s Eve’, ‘Friends’ten ‘The One with the Routine’ ya da ‘South Park’tan ‘Are You There God? It’s Me, Jesus’ ilk aklımıza gelenler. 

Hediyeni kendin yap!

Hediyeni kendin yap!

Ne örmeli?
Örgü deyince akla şal, atkı, kazak ve türevleri geliyor. Üsküdar’daki Arakne Örgü Kafe ekibinin ise daha yaratıcı önerileri var: Kupa için altlıklar, figürlü anahtarlıklar, kolyeler, saç bantları ve minik cüzdanlar… Tüm bunları kısa zamanda örebilir ve el emeğinizi harika hediyelere dönüştürebilirsiniz. Vakti bol olanlara önerimiz sıcacık battaniyeler örmeleri. Örgü konusundaki maharetlerine güvenenlere ise “Arkadaşlarınızın sevdiği bir hayvan figürünü örebilirsiniz,” diyor Arakne ekibi.

Ne kadara patlar?
Maliyet seçeceğiniz ipe göre değişecek. Yukarıda saydığımız öneriler için fiyatları 2,50 ile 20 TL arasında değişen iplerden alabilirsiniz. Arakne ekibi sıcacık bir şey örmek isteyenlerin, yün veya yün karışımlı bir ip kullanmasını tavsiye ediyor. Kupa kılıfı gibi tüylenmesini istemediğimiz bir hediye örüyorsanız, tercihiniz pamuklu veya keten iplerden yana olmalı. İp konusunda bir cennet olan Eminönü’ndeki Kürkçü Han’a da mutlaka uğrayın.

Hiç örgü örmediyseniz…
Ne örmek istediğinize karar verdiğinizde uygun iplikleri ve örgü şişlerini/tığları edinin. Farklı incelikteki iplikler için farklı numaralarda örgü şişleri/tığları mevcut. İplerin üzerinde uygun numaraları göreceksiniz. Bu yola baş koyarken internetteki videolardan feyz almak mümkün ama Arakne ekibi işi bilen birisinden öğrenmenizi tavsiye ediyor ve “Örgünün tılsımı birlikte örmekte,” diyorlar.

Deneyim konuşuyor
Arakne'de kursa katılan Hülya Candere için örgü örmek oldukça öğretici olmuş. Sabırlı olmayı, konsantre çalışmayı öğrenmiş. "İlmek kaçırdığımda sonradan bu hatayı düzeltmem gerekiyordu. Böylece mücadeleci olmayı öğrendim." diyor. Stres atmaya da yardımcı oluyor örgü örmek. Candere otobüste bile örgü örüyor ve günde birkaç saatini bu işe ayırıyor. Stresten kaçmak için bin takla attığımız hayatlarımızda, siz de hediye vermek için vesilesiyle bu yola başkoyabilirsiniz.

 

Doğallık arayana

Doğallık arayana

İstanbul trafiği yılbaşında daha bir keşmekeş, sokaklar her zamankinden çok daha kalabalık. E evde olmak da istemiyorsunuz… Tavsiyemiz soluğu ekolojik turizm cenneti Narköy’de almanız. Burada 2017’yi organik lezzetler eşliğinde, oksijeni bol yemyeşil bir vadide karşılamanız mümkün. Yılbaşı programı Narköy’de 31 Aralık sabahında başlıyor. Eşinizle dostunuzla kuzinenin etrafına kurulup kestane pişirebilir, doyasıya muhabbet edebilirsiniz. Gece ise müzik ihtiyacınızı Bülent Ay ve grubu canlı performansıyla karşılayacak. 1 Ocak sabahında doğal kahvaltılıklar eşliğinde nefis bir kahvaltı ayılmanıza yardımcı olacak. Akabinde ekim ve dikim yapılacak, sütler sağılacak, rehber eşliğinde iki saatlik toplu orman yürüyüşüne çıkılacak… Narköy’de double odada kişi başı gecelik konaklama ücreti 500 TL, single odada konaklama ücreti ise 700 TL.
www.narkoy.com, rezervasyon: (0549) 529 54 49
Geceyi evde geçirmek isteyene

Geceyi evde geçirmek isteyene

Sadece en yakın olduklarınızla evinizin sıcaklığında samimi bir gece geçirecekseniz, başrolde elbette nefis bir akşam yemeği olmalı. Yılbaşı yemeği alengirlidir, siz iyisi mi bu işi bir bilene bırakın. Tavsiyemiz online catering hizmeti veren Misafirliq’in yılbaşı menülerinden birini seçmeniz. Ceylan Kendir ve Tuğçe Erkaya’nın yılbaşı menüsü; balkabağı çorbası, nar ve maş fasulyeli roka salatası, fırında bütün hindi, kestaneli iç pilav ve çıtır kabak tatlısından oluşuyor. Dilerseniz hindi yerine pirzola da tercih edebilirsiniz. Menünün fiyatı kişi başı fiyatı 55 TL, 29 Aralık’a kadar sipariş verebilirsiniz. Minimum sekiz kişilik sipariş vermeniz gerektiğini de hatırlatalım. Evinizde kokteyl tarzı bir davet veriyorsanız içeceklerinizle eşleşebilecek İçki Saati Menüsü de aklınızda olsun. Tavuk kokoreç ve mitite köftenin başrolde olduğu bu menüler kişi başı 30 TL.

Reklâm
Partisiz olmaz diyene

Partisiz olmaz diyene

Bomonti’ye iyiden iyiye alışan, bizim de yolumuzu sıkça Bomonti’ye düşürmemize vesile olan Babylon, 31 Aralık gecesini boş geçmiyor ve bir yılbaşı klasiği olarak Oldies But Goldies partisiyle bizi çağırıyor. Oldies But Goldies gecelerinin daimi kaptanları DJ Mabbas ve Murat Beşer, yine çocukluğumuzun ve gençliğimizin şarkılarıyla bizi coşturmaya hazır. 2016’ya dans ederek ve şarkılara hep bir ağızdan eşlik ederek girmek istiyorsanız aklınızda olsun. 31 Aralık gecesi için bir diğer önerimiz ise Mini Müzikhol’den. Cihangir’in yıllardır değişmeyen gece hayatı rotası olan Mini’de 2017’ye MM Biraderler, yani Doğukan İres, Seco, Cengo ve Sinan eşliğinde gireceksiniz.

Oldie But Goldies detayları için: www.babylon.com.tr/
Mini Müzikhol, 23.00, 50 TL

Nostalji peşindekilere

Nostalji peşindekilere

10 Karakoy A Morgans Original’da yılbaşı partisi nostaljik bir telden çalıyor. Gypsy jazz grubu Flapper Swing sizi 1920’li ve 30’lu yıllara götürerek muazzam bir caz ve swing repertuvarıyla baş başa bırakıyor. Django Reinhardt’ın izinden giden Flapper Swing’in performansına kulak verirken şef İpek Mutlu ve ekibinin hazırladığı hardal soslu roast beef, kadayıfa sarılı balık topları, pesto soslu kalamar gibi lezzetleri barındıran nefis menünün de tadına bakabilirsiniz. Parti menüsünün fiyatı kişi başı 250 TL.

Rezervasyon: (0212) 703 33 33

Reklâm
Canlı müzikten vazgeçemeyene

Canlı müzikten vazgeçemeyene

Yılbaşı gecesinde iyi müzik dinlemek istiyorsanız sizi Nardis’e alalım. Üstelik caz seviyorsanız, buradaki program sizin için daha da tatmin edici olacak zira sahnede uzun yıllardır ülkemizin en önemli caz müzisyenleriyle konserler veren Şenay Lambaoğlu var. ‘İçimde Aşk Var’ ve ‘Zarf Tümleci’ albümleriyle kendini kanıtlayan Lambaoğlu’na sahnede Önder Focan ve Olgun Açar eşlik ediyor. Yemek servisi de veren Nardis’in kapıları saat 21.30’da açılıyor. Rezervasyon yaptırmanıza gerek yok, gittiğinizde gözünüze kestirdiğiniz masaya hemen oturabilirsiniz. Konsere giriş ücreti 80 TL.

www.nardisjazz.com

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm