Oleksandr Ryzhkov / Freepik
Oleksandr Ryzhkov / Freepik

Bodrum’un 10 çekim merkezi

Siz de tatil planlarınızı yaparken bu Ege güzelini mutlaka göz önünde bulundurun ve Bodrum’un 10 cazibe merkezini yakından tanıyın.

Düzenleyen:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

Bodrum, 1960’lı yıllardan itibaren küçük bir balıkçı kasabasından ışıltılı bir tatil beldesine dönüştü. Başlarda şehirlilerin ikinci evi olan kasabada dönüşüm yavaş yavaş başlasa da zamanla hızlandı ve bugün lüks marinaları, beş yıldızlı devasa Bodrum otelleri, başarılı yeme-içme sahnesi ile tüm dünyanın tanıdığı ve sevdiği bir destinasyon. Yüksek sezonda bir hayli kalabalık olan ve pek çok yönden bir metropolü aratmayan Bodrum, aslında dört mevsim keşfedilesi bir rota. Begonvillerle sarılı beyaz badanalı evleri, antik uygarlıklardan kalan tarihi eserleri, benzersiz koyları ve berrak denizi, otantikliğini hala koruyan köyleriyle Bodrum, herkese uygun güzellikler vadediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bodrum'da yapılacak en iyi 10 şey

Bodrum Kalesi
Pexels

1. Bodrum Kalesi

Nedir?: Bodrum Yarımadası’na hakim bu görkemli kale, 15. yüzyılın başlarında St Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilmiş. Bodrum’un simgelerinden biri olan kale; yıllar boyunca askeri üs, hapishane ve hatta hamam olarak hizmet vermiş. Şimdi ise Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeli?: İki liman arasında, üç tarafı denizlerle çevrili kayalıklar üzerinde kurulu kale, Bodrum manzaraları konusunda bir hayli cömert.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
Freepik

2. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Nedir? Dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden biri olan  Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’de amfora, çömlek, taş eser, antik çapa gibi arkeolojik buluntuların yer aldığı zengin koleksiyonlar dikkat çekiyor. Müze koleksiyonu, tarihleri çok eskiye dayanan gemi batıkları yönünden bir hayli zengin.

Neden gitmeli?: M.Ö. 14. yüzyıla tarihlenen mazisiyle dünyanın en eski batığı olan, 15 metre uzunluğundaki ve 5 metre genişliğindeki Uluburun Batığı, tek kelimeyle büyüleyici.

Reklâm
Halikarnas Mozolesi
Freepik

3. Halikarnas Mozolesi

Nedir?: Antik Dünyanın Yedi Harikası listesinde yer alan Halikarnas Mozolesi, Karia Kralı Mausolos döneminde yapılmış. Mozolenin en ilginç yanları yapımına Mausolos’un ölümünden sonra değil, yaşadığı dönemde onun emriyle başlanması ve “mozole” kelimesinin kökeni olması.

Neden gitmeli?: M.Ö. 4. yüzyılın en önemli dört heykeltıraşının hayat verdiği mozolenin büyük bölümü günümüzde British Museum’da sergilense de bazı çarpıcı parçaları hala yerinde görmek mümkün.

Yalıkavak Marina
Freepik

4. Yalıkavak Marina

Nedir?: Yalıkavak Marina, Bodrum yaşamının lüks yanını yansıtıyor. Avrupa’nın en iyi marinalarından biri olan Yalıkavak Marina; otelleri beach clubları, kafeleri, restoranları ve mağazalarıyla aslında bir marinadan çok şık bir mahalle gibi.

Neden gitmeli?: Deniz mahsullerinden dünya mutfaklarına Bodrum yeme-içme sahnesinin en iyi restoranlarından bazılarını burada bulabilirsiniz.

Reklâm
Gümüşlük
Pexels

5. Gümüşlük

Nedir?: Bir balıkçı köyü olan Gümüşlük, zaman içinde sanatçıları, müzisyenleri kendisine çekerek Bodrum’un en bohem bölgesine dönüştü. Temiz plajlarında serinlemek ve deniz mahsullerinin tadını çıkarmak için en az bir gününüzü Gümüşlük’e ayırmalısınız. Deniz üzerinden yürüyerek gidilebilen Tavşan Adası’nda Myndos Antik Kenti’nin kalıntılarını görebilirsiniz.

Neden gitmeli?: Her yıl temmuz-ağustos aylarında düzenlenen Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, zengin programıyla tek başına Gümüşlük’e gitme nedeni.

Bodrum Amfitiyatro
Freepik

6. Bodrum Amfitiyatro

Nedir?: Antik Halikarnassos'un en iyi korunmuş yerlerinden biri olan, 4. yüzyılda inşa edilmiş Bodrum Amfitiyatrosu, Bodrum’da klasik dönemden kalma tek yapı. Amfitiyatronun merdivenlerini zirveye dek tırmanarak benzersiz Bodrum manzaralarını izleyebilirsinşz. Özellikle gün batımında gökyüzü adeta biir görsel şölen sunuyor.

Neden gitmeli?: 13 bin kişilik kapasiteye sahip olan Bodrum Amfitiyatrosu, özellikle yaz aylarında birçok festivale ve konsere ev sahipliği yapıyor. Denk gelirseniz bu atmosferi gece deneyimleme fırsatını kaçırmayın.

Reklâm
Bodrum Deniz Müzesi
Bodrum Deniz Müzesi

7. Bodrum Deniz Müzesi

Nedir?: 2011’den bu yana Bodrum denizcilik tarihine ait belge ve objelerin sergilendiği Bodrum Denizcilik Müzesi, bölgenin denizcilik kültürüne dair ipuçları veriyor. Müzede pazartesi hariç her gün tekne, ince işlenmiş ölçekli tekne modelleri ve deniz kabuklarından oluşan koleksiyonu görebilirsiniz.

Neden gitmeli?:  İki katlı küçük müzenin üst katında yaklaşık 6000 deniz kabuğundan oluşan özel bir koleksiyon sergileniyor.

Bodrum Plajları ve Koyları
Freepik

8. Bodrum Plajları ve Koyları

Nedir?: 67 mavi bayraklı plajı ile Bodrum’da her zevke hitap eden yerler bulmak mümkün. Plajların çoğunda bütün günü geçirmeniz için türlü türlü olanaklar sunan kafeler, restoranlar yan yana sıralanıyor. En ünlü Bodrum plajlarından bazıları; Yalıkavak, Türkbükü, Bitez, Yahşi ve Akyarlar. Yüksek sezonda Bodrum plajlarının biraz kalabalık ve gürültülü olabildiğini kabul etmek lazım. Daha sakin vakit geçirmek için tekneyle koyları keşfetmeyi deneyebilirsiniz. Karayoluyla ya da denizden ulaşabileceğiniz sayısız koy, turkuaz sularıyla mest ediyor. Kargıcak, Peksimet, Kissebükü, Bardakçı, Poyraz koyları, plajların kalabalığından kaçmak için ideal noktalar.

Neden gitmeli?: İsterseniz rüzgar sörfünden jet skiye su sporlarıyla gününüze adrenalin de katabilirsiniz.

Reklâm
Barlar Sokağı
Freepik

9. Barlar Sokağı

Nedir?: Yaz mevsiminde Bodrum’un pek çok yerinde gece hayatı son derece renkli ve hareketli olsa da Gümbet’teki Barlar Sokağı’nın yeri bir başka. Gece hayatının en popüler merkezi olan Barlar Sokağı’nda önce yemek yiyebileceğiniz, ardından dansa ve eğlenceye doyabileceğiniz çok sayıda mekan var.

Neden gitmeli?: Tüm gece tek bir mekanda vakit geçirmektense bar hopping yapmak ve sokağın enerjisini yaşamak en ideali.

Leleg Yolu
@Bodrum Leleg Yolu

10. Leleg Yolu

Nedir?: Trekking severlere güzel haber! Bodrum Yarımadası’nın ilk yerleşik halkı olan Lelegler’in kullandığı yol; levhalandırıldı, işaretlendi, düzenlendi ve harika bir yürüyüş yoluna dönüştürüldü. Tüm rotayı yürümek beş gün alsa da birkaç saatlik ya da günübirlik yürüyüşler de yapabilirsiniz . Bodrum’daki antik yürüyüş yolları Leleg Yolu ile sınırlı değil; Mazı’dan başlayıp Torba’ya kadar devam eden Karia Yolu da hem antik kalıntıları hem de doğasıyla etkileyici.

Neden gitmeli?: Leleg Yolu üzerinde dağ bisikleti tutkunları için 20 km’yi aşan bir bisiklet yolu da bulunuyor.

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm