Pexels
Pexels

Kapadokya’nın 10 çekim merkezi

Bu dünyaya ait değilmiş gibi duran peribacalarıyla Kapadokya, her mevsim farklı güzellikler vadeden büyülü bir coğrafya.

Düzenleyen:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

Kışın karlar altında bembeyaz bir peri masalını andıran, ilkbaharda masmavi gökyüzünde rengârenk balonların uçtuğu, sonbaharda güneşin altın renkleriyle türlü oyunlar oynayan, yazın ise dışarının sıcağını içeri almayan peribacalarıyla Kapadokya muazzam bir dünya. Ayrıca kimisi geçmişte yaşam yeri olmuş mağaralarda, kimisi antik konaklarda hayat bulmuş Kapadokya otelleri, mistik deneyimler sunuyor. Bu masal diyarında görmeniz gereken 10 çekim noktasını sıraladık.

Peri Bacaları
Freepik

1. Peri Bacaları

Nedir?: Düşünün; yüz binlerce yıl önce volkanlardan çıkan lavlar, yeryüzünde 100-150 metre kalınlığında tüf tabakası oluşturuyor. Bu tüf tabakası akarsular, göller ve rüzgarla aşınıyor ve ortaya ilginç görünümlü peribacaları çıkıyor. Aslında dünyanın her yerinde peribacası oluşumları görülebilse de doğa bu konuda Kapadokya’ya epey cömert davranmış. Peribacalarının en yoğun bulunduğu ören yeri ise üç vadiden oluşan Zelve.

Niçin gidilir?: Günbatımında güneşin kızıllığının yansıdığı peribacaları, benzersiz manzaralar sunuyor.

Ihlara Vadisi
Freepik

2. Ihlara Vadisi

Nedir?: İçinden Melendiz Akarsuyu’nun geçtiği Ihlara Vadisi, Türkiye’nin en büyük kanyonlarından biri. Burası aynı zamanda muhteşem bir trekking rotası. Ihlara Vadisi’nden Belisırma köyüne 14 kilometrelik bir yürüyüşle ulaşmak mümkün. Hristiyanlığın ilk zamanlarında önemli bir dini merkez olan vadi, duvar resimleriyle dikkat çeken çok sayıda kiliseye sahip.

Niçin gidilir?: Yürüyüş boyunca vadideki kayalara oyulmuş mağaralar, kiliseler ve antik mezar kalıntılarıyla karşılaşacaksınız. Melendiz Çayı üzerine inşa edilen çardaklarda bir fincan çay eşliğinde mola verebilirsiniz.

Reklâm
Göreme Açık Hava Müzesi
Freepik

3. Göreme Açık Hava Müzesi

Nedir?: Anadolu Rumlarının saklanmak için yer altına inşa ettikleri kiliseler, Kapadokya’nın birçok yerinde karşınıza çıkıyor. Fresklerle bezenmiş yaklaşık 150 kilisenin en yoğun olarak bulunduğu yer ise Göreme Açık Hava Müzesi. Kiliseler, şapeller ve manastırların birbirine bağlı gizli dünyasında büyülenmemek engel değil. 

Niçin gidilir?: Tokalı, Elmalı, Azize Barbara, Yılanlı, Karanlık ve Çarıklı kiliselerini mutlaka gezin.

Kaymaklı Yeraltı Şehri
Freepik

4. Kaymaklı Yeraltı Şehri

Nedir?: Antik adı Enegüp olan Kaymaklı, büyüleyici bir yer altı şehri. Kaymaklı Kalesi’nin altına oyulmuş olan antik kentte yer altına oyulmuş tam sekiz kat var. Evlerin birbirine gizli yer altı geçitleriyle bağlandığı bu sıra dışı yeraltı şehrindeki arkeolojik buluntular, buranın Hititler zamanında düşmanlardan korunmak amacıyla kullanıldığını gösteriyor.

Niçin gidilir?: Yer altı şehrinin bulunduğu kasabaya adını veren kurutulmuş kaymağı balla ya da şerbetle tatmadan dönmek olmaz.

Reklâm
Avanos
Freepik

5. Avanos

Nedir?: Avanos geleneksel çanak ve çömlek üretimi zanaatının merkezi, burada bu zanaat Hitit döneminden bu yana devam ediyor. Kızılırmak’ın yumuşak ve kızıl kiliyle hayat bulan çanak çömlekçilik, bugün hala geleneksel yöntemlerle sürdürülüyor. Atölyelerde el yapımı objeler bulabilir, dilerseniz eğitmen eşliğinde kendi çanak çömleğinizi kendiniz de yapabilirsiniz.

Niçin gidilir?: Çanak çömlek işçiliğinin en güzel örneklerini görebileceğiniz Avanos’a gitmişken, tarihi ikinci yüzyıla dek uzanan Yamanlı Kilisesi’ni de ziyaret etmeden dönmeyin.

Ürgüp
Freepik

6. Ürgüp

Nedir?: Ürgüp; taşlardan oyulmuş evler ve konaklar, konforlu oteller, şık restoranlar ve rengarenk dükkanlarla dolu bir kasaba. Ürgüp için Kapadokya’nın en turistik ve hareketli yerleşim yeri demek mümkün. Kapadokya’nın eğlenceli gece hayatının kalbi de Ürgüp’te atıyor. Baba, anne ve çocuk olarak tanımlanan üç bitişik peribacasından oluşan Üç Güzeller Peribacaları’nı da mutlaka görün.

Niçin gidilir?: Ürgüp’ün Mustafapaşa Köyü’nde yer alan ve Geç Roma dönemine tarihlenen Sobesos Antik Kenti’nde ince işçilikle yapılmış taban mozaikleri, sivil mimari örnekleri ve hamam kompleksine ait bölümler görülmeye değer.

Reklâm
Uçhisar Kalesi
Freepik

7. Uçhisar Kalesi

Nedir?: Kapadokya’ya Nevşehir üzerinden gelenleri Uçhisar Kalesi karşılıyor. Müze olarak da ziyarete açılan Uçhisar Kalesi, Kapadokya ’daki en yüksek noktasında yer aldığından harika bir seyir noktası. Uçhisar Kalesi’nden gün batımını izlemelisiniz; Erciyes, Hasan ve Melendiz dağlarını gün batımının kızıllığında görmek büyük ayrıcalık.

Niçin gidilir?: Uçhisar’ın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri nazar boncuklarıyla süslü ağaçlarla bezeli Güvercinlik Vadisi. Vadi, etrafta uçuşan güvercinlerle eşsiz bir manzaraya sahip.

Derinkuyu Yeraltı Şehri
Freepik

8. Derinkuyu Yeraltı Şehri

Nedir?: Derinkuyu Yeraltı Şehri, antik çağlarda yerel halk tarafından yağmalama veya saldırılardan korunmak için yapılmış. Yaklaşık 85 metre derinliğindeki yeraltı şehrinde kiliselerden yemekhanelere, ahırlardan erzak depolarına pek çok yaşam birimi var. 1965 ziyarete yılında açılan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin yalnızca %10’u gezilebiliyor.

Niçin gidilir?: Yaklaşık 30 bin kişiyi barındıracak büyüklükteki bir metropol yeraltı şehri olan Derinkuyu’nun en alt 8. katında haç planlı kilise bulunuyor.

Reklâm
Paşabağları
Freepik

9. Paşabağları

Nedir?: Eski adı Keşişler Vadisi olan ve Göreme-Avanos yolunda, Zelve’ye yaklaşık 1 km uzaklıkta yer alan Paşabağları, Kapadokya’da peribacalarının en yoğun olduğu yerlerden Fotoğraf çekmeyi sevenler için Paşabağları, ideal bir nokta. Özellikle tepeye çıkarsanız, harika kareler yakalayabilirsiniz.

Niçin gidilir?: Paşabağları’ndaki üç başlı bir peribacasının içine yer alan, Aziz Simeon’a adanmış şapel ve sığınak girişindeki haç süslemeleriyle dikkat çekiyor.

Güray Müzesi
@Güray Müzesi

10. Güray Müzesi

Nedir?: Güray Müze, yer altında bir kayaya oyularak inşa edilen ve 1600 metrekarelik alana sahip olan özel bir seramik müzesi. Dünyanın ilk ve tek yer altı seramik müzesi olan müze, zengin bir pişmiş toprak seramik koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Müze; Antik Eserler Salonu, Modern Eserler Salonu ile birlikte bir Sergi Salonu, Kafeterya ve Fuaye alanından oluşuyor.

Niçin gidilir?: Güray Müze’de arkeolojik eser, geleneksel çini, Anadolu seramikleri, çağdaş Türk seramikleri koleksiyonları da var.

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm