28. Akbank Caz Festivali'ne hazır mıyız?

Yazan:
Ediz Pekinli
Reklâm

İstanbul’da sonbahara en çok yakışan etkinliklerden biri Akbank Caz Festivali. 1991 yılından bu yana İstanbul’a alanının en usta isimlerini getirmeye, konser salonlarının yanı sıra üniversite kampüslerini ve Türkiye’nin farklı şehirlerini de müzikle doldurmaya devam ediyor. Festival programı bu sene yine her zamanki gibi gayet zengin. 17 Ekim’de Shinya Fukumori Trio’nun sakin ve romantik performansıyla start alacak festivalde Tarkovsky Quartet gibi sinematografi ve müziği birleştiren projelere de, Nubya Garcia gibi elektronik müziğin imkanlarını caza taşıyan isimlere de yer var.

Büyük isimler

Festivale konuk olacak tüm isimleri tek bir postere sığdırmaya kalksak bazı sanatçıları birkaç punto büyük yazardık illaki. Her kesimden dinleyiciyi konser salonlarına çekecek, şöhretleri caz dünyasının ötesine geçmiş konukların ilki İngiliz piyanist ve vokalist Jamie Cullum. Volkswagen Arena’da ağırlayacağımız Cullum yer yer pop ve rock estetiğine kayan piyano tekniğiyle günümüzün en etkileyici caz piyanistlerinden biri. Festival programının bir diğer büyük ismi olan Till Brönner ise Almanya’nın Chet Baker’ı olarak anılıyor. Son albümü ‘The Good Life’ için uzun bir turneye çıkan trompetçi bu kapsamda İstanbul’a da uğruyor. The Bad Plus ise neredeyse 20 yıldır avangart cazın sınırlarında cambazlık yapan bir ekip. Festivalin dört gözle beklenen bir diğer ismiyse İstanbul’da sıkı bir dinleyici kitlesi olan Avishai Cohen.

 

Jamie Cullum

Afro esintiler

Fela Kuti, Sun Ra ve Tony Allen gibi efsanevi isimler 70’lerde batı müziğine bambaşka bir soluk getirdiler. Afrika kökenli ritimler, yerinde duramayan melodiler, bambaşka bir dünyanın bakış açısı… Bu yenilikçi yaklaşımdan Afrobeat, space jazz, funk gibi onlarca tür doğdu. Bir süredir 70’lerdekine benzer bir kıpırtı var caz dünyasında. Şanslıyız ki bu heyecan Akbank Caz Festivali’nin programına da yansıyor. Olağanüstü yetenekli saksafoncu Shabaka Hutchings’in sayısız projesinden biri olan The Comet is Coming’in çalacak olması festivalin açılış gününü biraz daha heyecanlı hale getiriyor. Yeni dalga İngiliz cazının yükselen değerlerinden biri olan Ezra Collective de tıpkı The Comet is Coming gibi siyahi müziğinin engin kültüründen fazlasıyla faydalanıyor. São Paulolu Bixiga 70 ise Afrika müzikleriyle Güney Amerika ezgilerinin yaratıcı bir füzyonuna imza atan zihin açıcı bir topluluk. Festivalin Afrobeat’e göz kırpan bir diğer konuğu Karl Hector & Malcouns. Ekip krautrock’tan funk’a uzanan geniş bir referans yelpazesine sahip.

Bixiga 70

Tanıdık sesler

Festival ülkemizden çıkan yaratıcı seslere de bol bol yer veriyor elbette. Hem deneysel müziğin hem de yaratıcı pop yaklaşımının hakkını sonuna kadar verebilen ender isimlerden Korhan Futacı’nın bir müzik laboratuvarı gibi kullandığı ekibi Konstrukt sahnedeki 10. yılını caz festivaline özel bir performansla kutluyor. Piyanist Aydın Esen ve davulcu Can Kozlu beş yıl önce kaybettiğimiz, Babylon’un kurucularından Mehmet Uluğ anısına bir araya gelip bir performansa imza atıyor. Kontrbasçı Ozan Musluoğlu hepsi ayrı birer ustanın elinden çıkmış dokuz kontrbas bestesini yorumladığı yeni albümü ‘#nine’ın ilk büyük konserini bizlere bahşediyor. Kendi alanlarında ülkemizin en iyi kadın vokallerinden sayılabilecek Ceylan Ertem, Jehan Barbur ve Birsen Tezer de ayrı ayrı performanslarla festivali şenlendiriyor.

Daha daha...

Festival elbette yalnızca konserle sınırlı değil. Sanat üzerine konuşmamızı, düşünmemizi yeni imkanları keşfetmemizi sağlayacak bir dizi etkinlik daha var programda. Müziği gençlerin ayaklarına kadar götüren Liselerde Caz bu yıl da Şişli Terakki, Kadıköy Anadolu Lisesi gibi köklü okullara uğramaya devam ediyor.

Danssız caz festivali olmaz elbette. Konserlerde ister istemez dans etmeye başladığımız malum. Ama dilerseniz bu yıl caz festivalinin atölyelerine katılarak dans performanslarınızı manasız salınmaların, kafanıza göre gerdan kırmaların bir adım ötesine taşıyabilirsiniz. Swing Caz atölyesinde cazla iyi gidecek dansları deneyimlemeniz mümkün.

Ayrıca caz kültürü ve cazın diğer sanatlarla ilişkisi ilginizi çekiyorsa Koffi Kwahulé’nin söyleşine katılabilir ya da Hakan Rauf Tüfekçi, Emin Fındıkoğlu, Okay Temiz ve Neşet Ruacan’ın İskandinav ülkelerine göç eden Türk cazcılarını anlattığı Kuzeye Gidenler etkinliğine uğrayabilirsiniz.

28. Akbank Caz Festivali, 17-28 Ekim, çeşitli mekanlar, detaylı bilgi için: www.akbanksanat.com

Son haberler

    Reklâm