Adalar Müzesi’nde Bisiklet Sergisi

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

 Adalar Müzesi’nde Bisiklet Sergisi

 Adalar Müzesi,“Bisiklet Üzerinde 137 Yıl” temasıyla düzenlenen Bisiklet Sergisi’ne ev sahipliği yapıyor. 1 Eylül Perşembe günü 16.00’da, Adalar Müzesi’nin Büyükada Aya Nikola ana binasında açılan ve 6 ay sürecek olan sergi, Adalar’ın sembollerinden biri olan bisikletin tarihine ışık tutuyor. Sergi bisikletle büyüyen, ada yollarını bisikletle arşınlayan Adalıların ve yolu Adalar’dan geçenlerin bisikletlerini, aksesuarlarını, sözlü tarih anlatılarını ve hatıralarını bir araya getiriyor. Ünlü yazarlardan sporculara pek çok tanınmış isme de denk gelmek mümkün. Sergide yer alan yaklaşık 40 bisiklet arasında İnönü ailesinin, Mehmet Ali Aybar’ın, şair Zahrad’ın, ünlü bisiklet yarışçısı Garbis Bora’nın bisikletleri de var. Dünyayı ilk kez bisikletle dolaşan İngiliz seyyah Thomas Stevens’ın 1885’de uğradığı Büyükada’ya dair yazdıkları ve Hüseyin Rahmi Gürpınar’dan Nazım Hikmet’e  yolu Adalar’a düşen sanatçıların bisikletli hikayeleri de serginin bir parçası.

Adalılar’ın anılarındaki bisiklet hikâyelerinin geçmişten bugüne nasıl geldiğini mercek altına alan sergi, aynı zamanda bisikletin işlevselliğin ötesinde günümüze damgasını vuran sürdürülebilirlik özelliğine de vurgu yapıyor, karbon ayak izi olmaksızın nasıl araçtan amaca dönüştüğünün altını çiziyor.

Türkiye’nin ilk kapsamlı bisiklet sergisini gezerken kendi bisiklet anılarınızı hatırlayabilir, iklim krizini aşmak için bisikletin önemini bir kez daha hatırlayabilirsiniz. 

 Adalar Müzesi, “Bisiklet Sergisi”

Adalar’da Bisiklet Üzerinde 137 yıl

Sergi küratörü: Aydan Çelik

Editör ve Çevirmen: Melis Şeyhun Çalışlar

Tasarım Ekibi: Deniz Koç Çeliker, Buket Kaya Ataseven

Grafik Tasarım: Atölye Nor, Zehra Derya Koç

Sergi Uygulama: Ali Erkurt

Sözlü Tarih ve Videolar: Ayten Şele, Mehmet Ali Hancı

Son haberler

    Reklâm