Ara Güler Müzesi

Yazan:
Nadir Sönmez
Reklâm

Türkiye’yi görmemiş birine ülkemizi fotoğraflarla tanıtacak olsaydınız, Google’a ilk kimin adını yazardınız? Bir ülkede fotoğraf gibi uygulama alanı oldukça geniş bir sanat dalından söz edildiğinde, herkesin aklına istisnasız ilk gelen kişi olmak nasıl bir histir acaba? Belki bunun cevabını tam olarak bilemeyeceğiz ama o kişinin dünyayı nasıl gördüğünü bilmenin artık yeni bir yolu var. Bomontiada’da açılan Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ile Ara Güler Müzesi, sanatçıyı yakından tanımak isteyenler için gerçek bir nimet.

Eski Bomonti Bira Fabrikası’nın çağdaş sanat sergilerine ve performanslara ev sahipliği yapmış etkileyici mahzenleri Alt ismiyle bir süredir İstanbul sanat dünyasına yeni bir soluk getirmişti. Şimdi Alt’ın bir kısmı Türkiye’nin en saygıdeğer sanatçılarından biri olan Ara Güler’in eserlerine tahsis edildi. Ara Güler Müzesi’nin ilk sergisi ‘Islık Çalan Adam’ ziyaretçilerini 15 Kasım’a dek ağırlamaya devam edecek. Sergi sanatçının dillere destan fotoğraflarının yanı sıra videolar ve maket kitapları gibi tamamlayıcı unsurları da içeriyor.

Ara Güler Müzesi’nin kuruluş amacı Ara Güler arşivinin bir bütün olarak tutulması ve gelecek nesillere aktarılması. Müzeyle koordinasyonlu çalışan Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi de bu projenin perde arkasındaki asıl kahraman. Ara Güler’in yaklaşık 70 seneye yayılan kariyeri düşünüldüğünde, arşivlenecek eserlerin sayısı yüz binleri buluyor. Tabii bu, çok spesifik süreçler gerektiren ve dünya standartlarını yakalamasına özen gösterilen bir çalışmayla gerçekleştiriliyor. Özel işlemlerden geçirilen ve bilgisayar ortamında yedeklenmeleri yapılan eserler yangına ve suya dayanıklı depolarda korunuyor. Tüm arşiv dijital ortama aktarıldığında halkın erişimine de açık olacak. İstanbul ve Türkiye’nin sosyal tarihine objektifiyle tanıklık eden Güler’in adına açılmış bu müzeyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Salı-cumartesi 10.00-18.00, pazar 12.00-18.00 arasında açık. aragulermuzesi.com

Son haberler

    Reklâm