Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi
Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi ziyarete açıldı

Ayvalık'taki eski zeytinyağı fabrikası, EMR Mimarlık imzalı kapsamlı restorasyonun ardından etkileyici bir müzeye dönüştü.

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

Rahmi M. Koç Müzesi 30. yılına dördüncü müzesiyle merhaba dedi. İstanbul, Ankara ve Cunda’daki üç müzenin ardından Ayvalık’taki Rahmi M. Koç Müzesi'nde de dünya endüstri tarihinin etkileyici örneklerini görebilirsiniz.

Ocak ayında ziyarete açılan Rahmi M. Koç Müzesi, 200 yıllık tarihi bir zeytinyağı fabrikasını mesken ediniyor. Bina, müzeye dönüşmeden önce Ali Emrah Ünlü – EMR Mimarlık tarafından kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçirildi. Müzenin bulunduğu binanın Ayvalık’ın en önemli endüstriyel miraslarından biri olduğunu söylemek mümkün. 19. yüzyılda kentte inşa edilen avlusuz tipteki fabrikaların mimari özelliklerini yansıtan yapı birbirini dik kesen sokaklarla çevrili. Yağhane ve sabunhane olmak üzere iki bölümden oluşan fabrika, kagir duvarlar içine ahşap döşeme kirişler yerleştirilerek inşa edilmiş. 1950’li yıllarda en gelişmiş haline ulaşan fabrika, 2000’lerin başında kullanım dışı kalmış ve zamanla tahribata uğramış. 2021 yılında RMK Kültür Faaliyetleri A.Ş. tarafından satın alınan ve özgün malzeme ve yapım teknikleri korunarak onarılan bina, titizlikle yürütülen restorasyon çalışmasının ardından kültür sanat odaklı bir konseptle Ayvalık’a kazandırıldı. Restorasyonu üstlenen EMR Mimarlık, 2021 yılından beri Galata Apartman Projesi, Six Senses Kocataş Mansions, Salt Beyoğlu gibi pek çok değerli yapıyı ülkemize kazandırmıştı.

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi
Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi’nin giriş katında klasik otomobiller, motosikletler, bebek arabaları ve buharlı makine modelleri yer alıyor. Üst katta ise lokomotif modelleri, oyuncaklar ve denizcilik objeleri bulunuyor. İstanbul, Ankara ve Cunda Rahmi M. Koç Müzeleri’ni aratmayan bir koleksiyona sahip olan Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi’nde çeşitli arkeolojik eserler de yer alıyor. Müze pazartesi hariç her gün 10.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Müzenin deniz kıyısında yer alan kafesinde mola vermeyi de unutmayın.

Sakarya Mahallesi, 26031 Sokak 8, Ayvalık.

Son haberler

    Reklâm