Reklâm

Fatih ilçesindeki ana sergi mekanlarından Barın Han, İstanbul’un tarihi yarımadasında, Çemberlitaş’ta beş katlı bir binaya yayılıyor. Uzun yıllar boyunca hat ve cilt sanatçısı Emin Barın’ın stüdyosu olan mekan 2019’dan beri sergilere, sanatçı atölyelerine ve buluşmalara ev sahipliği yapıyor. İstanbul Bienali kapsamında ilk kez kullanılan Barın Han’da ziyaretçileri karşılayacak bienal katılımcılarından biri Açık Radyo.

Bienalin hem katılımcısı hem de mekanlarından biri olarak konumlanan İstanbul merkezli bağımsız radyo kanalı Açık Radyo 95.0, 1995’teki kuruluşundan bu yana eşitlikçi ve kolektif olarak yürütülen bir kamusal alan oluşturuyor. Müthiş çeşitlilikte bir bilgi ve haber akışına aracı olarak fikirlerin özgürce ifade edilip tartışılmasını sağlayan Açık Radyo, aynı zamanda çoğulcu demokrasinin vazgeçilmezi olan hakları ve temel özgürlükleri savunuyor.

Açık Radyo, 17. İstanbul Bienali’ne 26 haftalık ‘Radyo Bienal’ programıyla katkıda bulunmaya başladı. 2021 yılının Mayıs ve Ekim ayları arasında her hafta pazartesi günleri yayınlanan programın İngilizce kayıtları da 2022’de internet üzerinden erişime açıldı. Radyo Bienal programının Türkçe kayıtları Açık Radyo web sitesinden, İngilizce kayıtları İKSV’nin Spotify, Apple Podcasts ve Deezer hesaplarından dinlenebiliyor.

Açık Radyo’nun bienal katılımcıları ve izleyicileriyle diyaloğu Barın Han’daki açık stüdyoda devam ediyor. Burada hem canlı yayınlara, radyo performanslarına ve tartışmalara yer veriliyor hem de radyonun yaklaşık 25 yıllık işitsel ve görsel arşivinden derlenerek hazırlanmış bir yerleştirme görülebiliyor. Muntadas’ın 2010 yılında çektiği Açık Radyo hakkındaki belgeselin de özel gösterimi yapılıyor.

Barın Han’daki bir diğer bienal projesi, Endonezyalı yazar, sanatçı, tasarımcı ve tiyatrocu Danarto’nun (1941-2018) hayatında ve meslek yaşamında izlediği farklı rotaları ortaya çıkarmayı amaçlayan Danarto dkk araştırma grubuna ait. Endonezya ulusal dilinde ‘dkk’, ‘…ve arkadaşları’ anlamına gelen bir kısaltma. Danarto dkk, halen devam eden ve ‘Process is when we.’ [Süreç, ne zaman ki hepimiz.] başlığını taşıyan araştırmaya katılmak isteyen herkese açık. 2020’den bu yana düzenli olarak yapılan bir dizi toplantının ardından Danarto dkk, Danarto’nun pratiğiyle de uyumlu bir ritim ve rutin oluşturdu. Onun arşiv belgelerini değiş tokuş edip toplayarak, inceleyerek, çokdisiplinli yapıtlarına dair nesneleri, hikayeleri ve yeni yorumları ortaya çıkararak sanatçının bütün külliyatını derlemeye başladı. Bienal kapsamında Danarto dkk, Danarto’nun mirasını aktaracak bir bağlam oluşturmak amacıyla Türkiye’den çağdaş düşünürlerle, müzisyenlerle, şairlerle ve grafik sanatçılarıyla bağlantı kuruyor. Grubun İstanbul’daki sunumu, kurulan bu diyalogların sonuçlarını ve meraklarının meyvesini daha geniş bir izleyici kitlesiyle paylaşmaları için bir fırsat olacak.

Boyacı Ahmet Sokak 4, Binbirdirek, Fatih.

Son haberler

    Reklâm