Bir bakışta yeni tiyatro sezonu

Yazan:
Gülin Dede Tekin
Reklâm

Bugünlerde kalplerimiz yeni başlayan tiyatro sezonu için çarpıyor. Yaz aylarını sayısı sevindirici şekilde artan, ülkenin farklı yerlerindeki tiyatro festivallerinde geçiren ekipler, veda ettikleri İstanbul sahnelerine geri dönüyorlar. Tiyatro seyircisi 300’ün üzerinde oyunun sahneleneceği sezon için çoktan kağıdı kalemi hazırladı. Liste bu denli kalabalıkken buz dağının yalnızca küçük bir kısmını kağıda dökebildik. Hazırsanız başlıyoruz.

BAM Tiyatro’nun gönülleri fetheden oyunu ‘Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin’i yazan ve yöneten Murat Mahmutyazıcıoğlu, uzun zamandır beklediğimiz yeni projesi ‘Kader Can’ ile karşımızda. Kadınların gözünden müthiş metinler kaleme alan Mahmutyazıcıoğlu bu defa erkeklik ve askerlik hallerine değiniyor. Tek kişilik oyunun başrolü ise Deniz Karaoğlu’na emanet.

Her sezon işlerini merakla beklediğimiz Craft Tiyatro yeni oyunları ‘Fotoğraf51 ile bu yıl da iddialı. DNA’nın yapısının anlaşılmasına katkıda bulunan bilim insanı Rosalind Franklin’i anlatan hikayesi ve Funda Eryiğit, Edip Tepeli, Cenk Avnayım, Barış Arman, Bahadır Efe, Orçun Soytürk’ten oluşan kadrosu ile ‘Fotoğraf51’ için meraklanmamak elde değil. Yönetmen koltuğunda ise Çağ Çalışkur oturuyor. Hira Tekindor’un çevirdiği ve İbrahim Çiçek’in yöneteceği ‘Kalp’ de ekibin yeni sezon için hazırladığı bir diğer proje.

Kadıköy Emek Tiyatrosu yeni oyunları ‘Cadı Avı’ için çalışmalara geçtiğimiz sezon sonunda başlamıştı. Engin Alkan’ın Shakespeare’in ‘Venüs ile Adonis’ şiirinden uyarladığı bir müzikal oyun ‘Cadı Avı’. Alkan ve Emek Tiyatrosu ‘Küskün Müzikal’ ile de muazzam bir iş birliğine imza atmıştı. Sosyal medyada sık sık eğlenceli prova videoları paylaşan, neşesine ve enerjisine hayran olduğumuz ekibin sahneye de bu enerjiyi yansıtacağına şüphe yok.

B Planı, Sami Berat Marçalı’nın daha önce farklı bir ekiple sahneye koyduğu, bir kişisel gelişim kursunda yaşananları anlatan ‘Yalnızlar Kulübü’nü yeniden izleyiciyle buluşturuyor. Bu defa sahnede Kaya Akkaya, Devin Özgür Çınar, Olgu Baran Kubilay, Umut Kurt, Ceren Taşçı ve Duygu Yetiş’ten oluşan yepyeni bir kadro var. Bir diğer heyecanla beklenen proje ise kalemini pek sevdiğimiz Ebru Nihan Celkan’ın imzasını taşıyan ve yine Marçalı’nın rejisini üstlendiği, detayları henüz açıklanmayan bir aşk hikayesi.

Altıdan Sonra Tiyatro’nun 20. sezonunu, Kumbaracı50’nin ise 10. yılını kutladığı sezonda ekip dört yeni oyunla seyirci karşısında olacak. Açıkladıkları ilk proje olan ‘Nihayet Makamı’nın hem yazar hem de yönetmen koltuğunda, birçok oyunun müziklerinden tanığımız Burçak Göllü var. 1910’lu yılların havasını koklayacağımız oyunun kadrosu Gülhan Kadim, Ayşegül Uraz, Dolunay Pircioğlu ve Ayşegül Aykaç gibi sahnede parlayan isimlerden oluşuyor. Hazırladıkları diğer üç proje için de beklemedeyiz.

Açılışı ile büyük ses getiren Baba Sahne, yeni sezona Mihail Bulgakov uyarlaması ‘Don Kişot’ ile giriş yapacak. Tiyatroadam’daki enerjik rejilerine alıştığımız Emrah Eren’n yöneteceği oyunun kadrosu da oldukça sürprizli. Don Kişot’u Ozan Güven, Sancho Panza’yı Günay Karacaoğlu’nun canlandıracak olması, epey heyecan verici.

Ankara Sanat Tiyatrosu’nu bu yıl sık sık İstanbul’da ağırlayacağız. Lale Mansur ve Gizem Aldemir’in rol aldığı, Yeşim Özsoy’un rejisini üstlendiği bir anne kız hikayesi olan ‘İyi Geceler Anne’yi izlemeyi merakla bekliyoruz.

Versus Tiyatro Lars von Trier’nin unutulmaz filmi ‘Dogville’i sahneleyeceğini duyurarak sezonun en iddialı çıkışlarından birini yaptı. Kayhan Berkin’in yönettiği oyunun Cantürk Çolak, Cenk Doğar, Ece Çeşmioğlu gibi isimlerden oluşan kalabalık bir oyuncu kadrosu var. Trier’nin tek mekanda geçen üç saatlik filmine Versus’un nasıl bir yorum getirdiği merak konusu.

Özgün işlerin peşinden koşmayı seven Yeşim Özsoy ve Galata Perform, Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Yüzyılın Evi’ ile belgesel ve kurgunun, canlı müzik ve videonun iç içe geçtiği bir deneyim sunacak. Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’nden günümüze uzanan bu serüvende kendinizi geçmişi sorgularken bulacaksınız.

Şaşırtıcı işlere imza atan Küçük Salon tek kişilik bir oyunla açıyor sezonu. Bir oyuncunun Frida Kahlo’yu sahneye taşıma sürecini anlatan ‘Frida’nın başrolünde Elif Arman var. Reji Emre Tandoğan, metin Beliz Güçbilmez imzalı.

Geçtiğimiz sene Tiyatro Festivali’nin yıldızı olan ‘Yalnız’ ile hafızalarımıza kazınan Wajdi Mouawad’ın ‘Kıyı’sı Moda Sahnesi’nin yeni sezon işlerinin ilki. Geçen sezon ‘Balerin’ ile dans tiyatrosuna kucak açan ekip tiyatrocuların dahil olduğu dans tiyatrosu ‘Maraton’u da sahneleyecek. İlke Kodal, Tolga İskit ve Yılmaz Sütçü’den oluşan başarılı kadrosu ile ‘Maraton’ yılın en heyecanla beklenen işlerinin başında geliyor.

Şermola Performans yeni oyunları ‘Balans’ sayesinde yeni bir yazarla tanıştırıyor bizi: Selim Akgül. Bir oto tamirhanesinde yaşanan ikiyüzlülüğün ve çıkarların hikayesini, son zamanların en üretken yönetmenlerinden Berfin Zenderlioğlu yönetiyor.

Geçtiğimiz sezonu, mekanlarındaki teknik bir arıza sebebiyle erken kapatan DasDas sezona yeni mekanında zımba gibi giriyor. Sezonu dört yeni proje ile geçirecek ekibin bizlere bir sürprizi de var: Şener Şen, ‘Zengin Mutfağı’ ile sahnelere geri dönüyor. Şen bu eserdeki Lütfü Usta karakterini daha önce de tiyatro ve beyazperde için canlandırmıştı. Oyunun prömiyeri Kasım’da. Dostoyevski'nin ‘Timsah’ı ve Anton Çehov’un ‘İvanov’u ekibin bu sezon sahneleyeceği diğer klasikler. Volkan Yosunlu ve Alper Baytekin’in yönettiği projeleri ise hem bir sihirbazlık gösterisi hem de bir tiyatro oyunu. Bu sezon DasDas’ın kapısını bol bol aşındıracağız gibi görünüyor.

Talimhane Tiyatrosu Yusuf Atılgan’ın fenomen karakteri ‘Zebercet’i tek kişilik bir oyunla Halil Babür’ün hünerli oyunculuğuna teslim ediyor. Karakterin ismiyle sahneye taşıyacakları ‘Anayurt Oteli’ni günümüzün en yetenekli kalemlerinden Firuze Engin uyarlıyor.

Yaptıkları her işe hayran kaldığımız Boğaziçi Gösteri Sanatları Tiyatro Topluluğu, ‘Artık Bir Davam Var’ ile Kafka’nın Bay K’sını hukuksuzluğun ve şiddetin tırmandığı günümüze uyarlıyor. Oyunu Cüneyt Yalaz ve İlker Yasin Keskin yazıp yönetirken sahnede Banu Açıkdeniz, Cüneyt Yalaz, Duygu Dalyanoğlu, İlker Yasin Keskin ve Özgür Eren’i izliyoruz.

D22 sezona Berkay Ateş’e 25.Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazandıran ‘Hakikat, Elbet Bir Gün’ ile giriş yapıyor. Serkan Salihoğlu’nun yönettiği oyunda D22’nin Emir Çubukçu, Can Kulan ve Berkay Ateş’ten oluşan kurucu kadrosunu yeniden sahnede birlikte izleyebileceğiz. Yanlarında ise Gizem Erdem ve Seda Türkmen gibi son yılların en başarılı kadın oyuncuları yer alıyor.

Devlet Tiyatrosu bir zamanlar Gülriz Sururi’nin hayat verdiği ‘Kaldırım Serçesi’ni yeniden seyirci ile buluşturuyor. Edith Piaf’ın hayatını anlatan oyunda, Piaf’ı Dostlar Tiyatrosu’nda Genco Erkal ile izlemeye alıştığımız, oyunculuğu kadar sesine de hayran olduğumuz Tülay Günal canlandıracak.

Cadı Avı: 6, 8, 13, 20, 26, 27 Ekim, Kadıköy Emek Tiyatrosu, 20.30, 35-55 TL

Yalnızlar Kulübü: 22, 23 Ekim, Zorlu PSM Studio, 20.30, 40-60 TL

Nihayet Makamı: 25, 26, 27 Ekim, Kumbaracı50, 20.30, 35-55 TL

İyi Geceler Anne: 9 Ekim, Artı Sahne, 20.00 ve 19 Ekim, Baba Sahne, 20.30, 50-60 TL Dogville: 5 Ekim, Uniq, 20.30, 66-88 TL

Frida: 3, 5, 6, 11, 12, 17, 19, 20, 24, 26, 27, 28, 29 Ekim, Küçük Salon, 20.30, 45 TL

Kıyı: 4, 5, 6, 7 Ekim, Moda Sahnesi, 20.30, 25 TL

Maraton: 17, 18, 19 Ekim, Moda Sahnesi, 20.30, 35-50 TL

Balans: 4, 9 Ekim, Kumbaracı50, 20.30, 35-50 TL

Hakikat Elbet Bir Gün: 15, 30 Ekim, Zorlu PSM Studio, 20.30 ve 17 Ekim,20.30, Baba Sahne, 40-60 TL

Son haberler

    Reklâm